Η τεχνολογία έχει βοηθήσει τις επιχειρήσεις να κινηθούν προς ένα καλύτερο αύριο—να καινοτομήσουν, να ανταγωνιστούν, να κερδίσουν πελάτες. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει επιταχύνει τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, την αποδοτικότητα του κόστους και τις ροές εσόδων.
Πίσω από το λαμπερό περίβλημα όμως, κρύβεται ένας σιωπηλός «εχθρός»: η συμβολή της τεχνολογίας στο αποτύπωμα άνθρακα. Μια πρόσφατη μελέτη προέβλεψε ότι εάν οι τάσεις στη βιομηχανία της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό, το πεδίο θα αποτελεί το 14% των παγκοσμίων εκπομπών άνθρακα έως το 2040. Ενώ ορισμένοι τεχνολογικοί οργανισμοί έχουν ήδη ξεκινήσει τη χρήση πρασίνων πηγών ενέργειας για την καταπολέμηση των εκπομπών άνθρακα, η βιομηχανία εξακολουθεί να βασίζεται κυρίως στα ορυκτά καύσιμα.
Οι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Microsoft και η Google βρίσκονται στον δρόμο προς τις μηδενικές εκπομπές (net-zero). H Google ήταν η πρώτη που έφτασε στην ουδετερότητα για τις εκπομπές άνθρακα το 2007 και ήταν η πρώτη που δεσμεύτηκε για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αντίστοιχα, η Infosys ισχυρίζεται ότι είναι ήδη 30 χρόνια μπροστά από τον στόχο για την κλιματική αλλαγή, που έχει θέσει η Συμφωνία του Παρισιού και έχει καταφέρει να φτάσει εκεί με τη βελτιστοποίηση των πηγών ενέργειας και τη χρήση ηλιακών συλλεκτών στα γραφεία της.
Η φιλική στάση προς το περιβάλλον δεν αρκεί
Σε σύγκριση με ό,τι βλέπουμε σε άλλες βιομηχανίες, όπως αυτή των τροφίμων, της μόδας ή τον κατασκευαστικό κλάδο, η φιλική στάση προς το περιβάλλον στον κλάδο της ΤΠΕ υστερεί. Για παράδειγμα, η βιομηχανία της μόδας θα μπορούσε να περιορίσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά 40%, χρησιμοποιώντας εργαλεία βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψει τη ζήτηση και να αυξήσει τα κέρδη. Χρησιμοποιώντας αυτά τα μοντέλα, οι οργανισμοί σε αυτόν τον κλάδο μπορούν να προβλέψουν ποια σχέδια θα είναι δημοφιλή και ποια δεν θα πουλήσουν τόσο πολύ, μειώνοντας έτσι τη σπατάλη, κατασκευάζοντας μικρότερο αριθμό προϊόντων για τα λιγότερο δημοφιλή σχέδια. Παρ’ όλα αυτά, κι ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μειώνει τις εκπομπές άνθρακα, έχει τον δικό της περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Οι λύσεις
Γενικά, υπάρχουν τρόποι, με τους οποίους οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να υιοθετήσουν μια καλύτερη, πιο βιώσιμη προσέγγιση:
Εσωτερικοί έλεγχοι: Αξιολόγηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σε όλη την αλυσίδα για να επισημανθούν τυχόν μη βιώσιμες πρακτικές που μπορεί να συμβάλλουν στο αποτύπωμα άνθρακα. Για παράδειγμα, αξιολόγηση των πηγών ενέργειας, απενεργοποίηση των αχρησιμοποίητων συσκευών και βελτιστοποίηση των κέντρων δεδομένων.
Πράσινες αναβαθμίσεις: Παρακολούθηση της κατανάλωσης πόρων σε ολόκληρο τον οργανισμό. Αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει αναβαθμίσεις που κυμαίνονται από ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό έως την εφαρμογή φιλικού προς το περιβάλλον λογισμικού εντός του οργανισμού.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Αναζήτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορούν να τροφοδοτήσουν τον οργανισμό. Ορισμένες εταιρείες βρίσκονται σε στρατηγική τοποθεσία, κοντά σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που παρέχουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ ορισμένες μπορούν ακόμη και να εγκαταστήσουν μονάδες ηλιακής ενέργειας στις εγκαταστάσεις τους. Η τοποθεσία είναι το κλειδί, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι ακόμη διαθέσιμες σε αφθονία.
Λειτουργική απόδοση: Αναζήτηση τρόπων για τη μείωση την αποθήκευση της ενέργειας στα κέντρα δεδομένων. Το λογισμικό διαχείρισης των κέντρων δεδομένων μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργική αποτελεσματικότητα, αναλύοντας τα σημεία συμφόρησης, αλλά και την απόδοση και την οργάνωση των δεδομένων για να διασφαλίσει τη βέλτιστη χρήση.
Παρακολούθηση θερμοκρασίας κέντρου δεδομένων: Εγκαταστήστε έξυπνες συσκευές ελέγχου θερμοκρασίας για να μειώσετε τη χρήση ενέργειας, παρακολουθώντας τη θερμοκρασία του κέντρου δεδομένων και απενεργοποιώντας τις συσκευές ψύξης όταν το κέντρο δεδομένων φτάσει στη σωστή θερμοκρασία.
Η ανθρώπινη πτυχή: Μεταφέροντας τις εταιρικές εγκαταστάσεις σε μικρότερες πόλεις, οι οργανισμοί μπορούν να αντισταθμίσουν την τεράστια πίεση που ασκείται σε πόρους, όπως η ενέργεια, ως αποτέλεσμα της μετακίνησης των εργαζομένων και των οικογενειών τους στα αστικά κέντρα.
Η τεχνολογία μπορεί να αποτελεί ισχυρή δύναμη προς την ανάπτυξη, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον επιζήμιο αντίκτυπο που έχει στη βιωσιμότητα. Στον συνεχή κύκλο κατανάλωσης και απελευθέρωσης ενέργειας, η βιομηχανία της τεχνολογίας πρέπει να υιοθετήσει βιώσιμες πρακτικές και να συμβάλει περισσότερο σε ένα καθαρότερο, πιο πράσινο μέλλον.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου