Οι εξαιρετικά πτωτικές τάσεις που καταγράφονται στη Wall Street αυξάνουν τους φόβους για ύφεση και ταλανίζουν τις αγορές.
Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν σημαντικά την Πέμπτη, με τις μετοχές εταιρειών τεχνολογίας υψηλού προφίλ να οδηγούνται στην καταστροφή, μετά τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) από το 1994.
Όπως αναφέρει το Reuters, στόχος ήταν η καταπολέμηση του ιδιαίτερα υψηλού πληθωρισμού που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες, ο οποίος πυροδότησε τις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες για ύφεση.
Το selloff ήταν σημαντικό, καθώς η επιθετική κίνηση της Fed ενίσχυσε τους φόβους για ένα κύμα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, που θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο.
Η Ελβετία και η Βρετανία αύξησαν τα επιτόκια, ακολουθώντας την αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης από τη Fed την Τετάρτη.
Wall Street: Apple, Microsoft και Tesla οι «χαμένοι» της Πέμπτης
Ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίες, η Apple Inc, η Microsoft Corp και η Tesla Inc ήταν κάποιοι από τους πιο «χαμένους» της σημερινής ημέρας, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις αποκαλούμενες αναπτυξιακές μετοχές, που οδήγησαν σε μεγάλο βαθμό το ράλι των μετοχών τα τελευταία δύο χρόνια.
«Το selloff σχετίζεται εξ ολοκλήρου με τη μετατόπιση της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας -υπάρχουν νέες ανησυχίες για μια συγχρονισμένη παγκόσμια επιβράδυνση, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο είναι πιο επιθετικές από ό,τι αναμενόταν» δήλωσε ο Ross Mayfield, αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής στην εταιρεία Baird του Κεντάκι.
«Η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν σκόπιμα μια επιβράδυνση και κάθε μέρα που αυτό συνεχίζεται οι πιθανότητες να πετύχουν την ήπια προσγείωση που στοχεύουν γίνονται όλο και λιγότερες», πρόσθεσε ο Mayfield.
Wells Fargo: Πάνω από 50% πλέον οι πιθανότητες για ύφεση
Η Wells Fargo δήλωσε ότι, μετά την απόφαση της Fed, οι πιθανότητες για ύφεση είναι πλέον πάνω από 50%. Άλλες τράπεζες που έχουν προειδοποιήσει για αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης είναι η Deutsche Bank και η Morgan Stanley.
Ο δείκτης αναφοράς (.SPX) έχει υποχωρήσει κατά 22,9% μέχρι στιγμής για το 2022 και βρίσκεται σε πτωτική τάση, ενώ οι δείκτες Nasdaq Composite (.IXIC) και S&P 500 επρόκειτο να σημειώσουν τη 10η εβδομαδιαία πτώση τους τις τελευταίες 11 εβδομάδες.
Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones (.DJI) υποχώρησε κατά 685,76 μονάδες ή 2,24%, φτάνοντας στις 29.982,77, και ο S&P 500 (.SPX) υποχώρησε κατά 114,83 μονάδες ή 3,03%, φτάνοντας στις 3.675,16 μονάδες. Και οι δύο δείκτες βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2021
Ο Nasdaq Composite (.IXIC) υποχώρησε κατά 427,39 μονάδες ή 3,85%, στις 10.671,77 μονάδες.
Πτώση και στους 11 κύριους τομείς της S&P
Και οι 11 κύριοι τομείς της S&P σημείωσαν πτώση, με τους τομείς της ενέργειας και της διακριτικής ευχέρειας καταναλωτών να σημειώνουν πτώση κατά 4,1% και 4,4%, αντίστοιχα. Οι αμυντικοί τομείς τα πήγαν καλύτερα, με τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα να υποχωρούν μόνο κατά 0,4%.
Μεταξύ των μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ, η Wells Fargo (WFC.N) οδηγήθηκε σε απώλειες 3,5%. Η Walmart (WMT.N) σημείωσε άνοδο 0,8%, ενώ η Target (TGT.N) έπεσε κατά 1,8%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, γνωστός και ως δείκτης φόβου της Wall Street, ανήλθε στις 33,23 μονάδες.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου