Όλοι τρώμε. Όμως το ερώτημα είναι τι, πώς, πόσο και με ποιές συνθήκες παράγεται. Πώς θα είναι η τροφή μας στο μέλλον;
«Η πιο κρίσιμη επιλογή για το μέλλον του πλανήτη είναι: τι τρώμε; Ποια γεωργία υποστηρίζουμε; Αναγεννούμε ή καταστρέφουμε τη Γη;», λέει ο Ντέιβιντ Μπρόνερ, ακτιβιστής και ιδρυτής του brand Dr Bronner στο ντοκιμαντέρ «Kiss The Ground» των Τζος και Ρεμπέκα Τίκελ (στο Netflix). Οι συμβατικές τεχνικές καλλιέργειας καταστρέφουν το έδαφος και τα παραγόμενα τρόφιμα μέσω της εντατικής όργωσης και χημικών διαρροών στα αρδευτικά κανάλια. Αυτές οι διαδικασίες υπερεκμετάλλευσης εντείνονται καθώς η απόδοση πέφτει έως ότου αυτά τα εδάφη μένουν άχρηστα και στερούνται εντελώς ζωής. Αυτό είναι, εν συντομία, αυτό που ονομάζεται φαινόμενο της ερημοποίησης.
Για να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που έχει ήδη γίνει, θα πρέπει να στοιχηματίσουμε τα πάντα στην αναγεννητική γεωργία, μία από τις βασικές αρχές της οποίας είναι η διαφοροποίηση των φυτειών στην ίδια γη.
«Το 25% των εδαφών του πλανήτη έχουν υποβαθμιστεί από τον άνθρωπο», εξηγεί ο οικολόγος John D. Lui. Και αν συνεχίσουμε έτσι, σε 60 χρόνια η καλλιεργήσιμη γη θα έχει εξαφανιστεί τελείως. Με άλλα λόγια: απλά δεν θα μπορούμε πλέον να καλλιεργήσουμε τίποτα! Αλλά ευτυχώς, δεν είμαστε ακόμα εκεί.
Η IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή) είναι κατηγορηματική: τα ζωικά προϊόντα ευθύνονται για περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από οποιαδήποτε άλλη πηγή τροφής. Για να μην αναφέρουμε ότι μονοπωλούν το 83% της εκμεταλλευόμενης γης στον κόσμο, οδηγώντας σε αποψίλωση των δασών (η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 90% της αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο) ή στην εξάντληση των υδάτινων πόρων (1 κιλό βοδινό κρέας απαιτεί 13.000 λίτρα νερού έναντι 500 για 1 κιλό καλαμπόκι).
Τι μπορεί να κάνει όμως κάποιος που πρέπει να φάι και δεν μπορεί να μην καταναλώσει κρέας; Όπως φαίνεται και η τεχνολογία και η επιστροφή σε βιώσιμες μεθόδους έρχονται σε βοήθειά μας.
«Αν τρώτε κρέας, αυτό πρέπει να προέρχεται από ζώα που τρέφονται με χόρτο σε βοσκότοπους και έχουν σφαγεί ανθρώπινα», δηλώνει ο Ράιλαντ Ένγκελχαρτ, παραγωγός του ντοκιμαντέρ «Kiss The Ground». Άλλες πιο φουτουριστικές επιλογές ήδη εμφανίζονται με το «καλλιεργημένο κρέας». Αυτές οι μπριζόλες, φτιαγμένες από κύτταρα που λαμβάνονται από ζώα και αναπαράγονται εργαστηριακά, μπορούν ακόμη και να ενισχυθούν με βιταμίνες και μέταλλα για να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις.
Ταυτόχρονα, τα έντομα που έχουν ήδη μεγάλη εκτίμηση από τους ασιατικούς πληθυσμούς θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος στις δυτικές χώρες ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης. Τέλος, τα ψάρια φυτικής προέλευσης θα βρίσκονται σύντομα δίπλα σε μπριζόλες φυτικής προέλευσης στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπως βίγκαν φρυγανιές από τη γαλλική start-up Onami Foods, που δημιουργούνται από φύκια και φυτά.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις επόμενες δεκαετίες, τα φυτά θα κυριαρχούν στα πιάτα. Στην έκθεσή της για να διατηρήσει την άνοδο του παγκόσμιου θερμομέτρου κάτω από τους +1,5°, η IPCC συμβουλεύει την κατανάλωση περισσότερης φυτικής πρωτεΐνης παρά ζωικής, μέσω μιας ευέλικτης διατροφής. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, συνιστά μείωση της κατανάλωσης κρέατος κατά 90% και κατά 60% του γάλακτος και των αυγών έως το 2050. Σύμφωνα με έρευνα, οι φυτικές πρωτεΐνες θα εξασφαλίσουν σύντομα το ⅔ της πρόσληψης πρωτεϊνών μας.
Ο σύγχρονος καταναλωτής δηλαδή θα τρώει περισσότερα φρούτα, λαχανικά και σπόρους. Αυτά που δεν καταναλώνει επαρκώς σήμερα, ούτως ή άλλως.
Υπάρχει κι η περίπτωση των φυκιών. Γεμάτα βιταμίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα, ιώδιο, ενώ είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες. «Εκτός από το ότι είναι μια υπερτροφή για τον άνθρωπο, τα φύκια είναι ένας πραγματικός υπερήρωας για τον πλανήτη: δεσμεύουν CO² πιο γρήγορα από τα χερσαία φυτά και δεν χρειάζονται φυτοφάρμακα, λιπάσματα ή νερό για να καλλιεργηθούν», διακηρύσσει η Cécile Bury, συνιδρυτής του της επωνυμίας Neptune Elements, η οποία άφησε τη δουλειά της ως δικηγόρος για να αφοσιωθεί στην καλλιέργεια αυτής της μικρής ιωδιούχου διατροφικής βόμβας που προέρχεται από τις ακτές της Βρετάνης.
«Θεωρείται επί του παρόντος η μόνη τροφή που μπορεί να αντιστρέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταστήσει ακόμη και την ανάπτυξη του κλάδου παγκόσμιο ζήτημα. Η παραγωγή ενός τόνου πρωτεΐνης φυκιών εκπέμπει 140 φορές λιγότερο CO² από την παραγωγή ενός τόνου πρωτεΐνης βοείου κρέατος».
Συνοπτικά, τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμη. Μια πληθώρα υλικών ετοιμάζεται να μπει στο πιάτο μας αφού αξιοποιηθεί από τους σύγχρονους σεφ που απαντούν σε έναν κόσμο με έκδηλες και δικαιολογημένες ανησυχίες για την διατροφή.
Με στοιχεία από vogue.fr
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου