Μπορεί τα ρομπότ που έχουμε στείλει στον Άρη τα τελευταία 20 χρόνια να έχουν στείλει αμέτρητες φωτογραφίες από την επιφάνεια αλλά και τον ουρανό του όμως μέχρι σήμερα δεν είχαμε πολλές και καλής ποιότητας εικόνες από την ανατολή του Ήλιου στον πλανήτη και ειδικά από τις στιγμές που οι πρώτες ακτίνες του Ήλιου εισέρχονται σε αυτόν. Επιπλέον δεν υπήρχαν καθόλου εικόνες από το πρώτο φως της αυγής όταν ο ουρανός του Κόκκινου Πλανήτη ήταν συννεφιασμένος για να δουν οι επιστήμονες τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα που δημιουργούνται.
Το Curiosity, το ρόβερ της NASA που βρίσκεται στον Άρη εδώ και έντεκα χρόνια, κατέγραψε και μετέδωσε για πρώτη φορά εικόνες από το πρώτο φως στον συννεφιασμένο Άρη επιτρέποντας στους επιστήμονες να εντοπίσουν νέα στοιχεία που βοηθούν στην σύνθεση του γεωατμοσφαιρικού παζλ του πλανήτη. Εκτός από την καθαρά επιστημονική γνώση που αποκτούμε για τον Άρη τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν και στην καλύτερη οργάνωση των επανδρωμένων αποστολών που σχεδιάζονται να γίνουν στον Κόκκινο Πλανήτη τόσο από κρατικές διαστημικές υπηρεσίες (ΗΠΑ, Κίνα) όσο και από ιδιωτικές εταιρείες όπως η Space X του Έλον Μασκ. Εκτιμάται ότι η πρώτη, ιστορική, επανδρωμένη αποστολή στον Άρη θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας ή το αργότερο τις αρχές της επόμενης.
Το Curiosity προσεδαφίστηκε στην περιοχή Αιολίς Πάλους του κρατήρα Γκέιλ στον Άρη στις 5 Αυγούστου 2012. Η αποστολή είχε διετή διάρκεια αλλά η επιτυχία και η αντοχή του ρόβερ υποχρέωσε τους επιτελείς της NASA να δώσουν μια παράταση η οποία αποδείχθηκε μακράς διαρκείας. Στη διάρκεια όλων αυτών των ετών το ρόβερ δεν σταμάτησε να κάνει έρευνες και να καταγράφει εικόνες από τον Άρη. Οι στόχοι του ρομπότ είναι να ερευνήσει το κλίμα και τη γεωλογία του Άρη και να διαπιστώσει εάν ο κρατήρας Γκέιλ προσέφερε ποτέ ευνοϊκές περιβαλλοντολογικές συνθήκες για την ύπαρξη κάποιων μορφών ζωής.
Naftemporiki.gr
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου