Διογκώνεται το τελευταίο διάστημα η ζήτηση για λύσεις υψηλής τεχνολογίας με τις εγχώριες επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τον δημόσιο τομέα να στρέφονται όλο και περισσότερο σε έξυπνες εφαρμογές που έχουν ως βάση τους την Τεχνητή Νοημοσύνη, ευρύτερα γνωστή κι ως AI. Η χρήση τέτοιων εφαρμογών σε κλάδους όπως οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες ήταν ήδη γνωστή. Ειδοποιό διαφορά βέβαια αποτελεί το γεγονός ότι πλέον η τεχνητή νοημοσύνη έχει μετατραπεί από μια θεωρητική και ενδεχομένως πολυδάπανη πολυτέλεια, σε καθημερινή πραγματικότητα και επιχειρήσεις άλλων κλάδων, όπως τα πρατήρια καυσίμων.
Τεχνητή νοημοσύνη στα πρατήρια βενζίνης
Στην Ελλάδα υπάρχει πλέον αλυσίδα με 600 πρατήρια καυσίμων, ο ανεφοδιασμός των οποίων γίνεται με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Μέσω της συγκεκριμένης λύσης που έχει αναπτύξει η ελληνική Witside, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα, προβλέπεται με ακρίβεια η ζήτηση για καύσιμα, ώστε ο ανεφοδιασμός των πρατηρίων να γίνεται πριν χρειαστεί ο πρατηριούχος να υποβάλει αίτημα, επιτυγχάνοντας μείωση αποθεμάτων έως και 10% και αντίστοιχη αύξηση εσόδων.
Έξυπνη διαχείριση τουριστικών ροών
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει πλέον και στον τουριστικό κλάδο. Στην περίπτωση του τουρισμού, ο προγραμματισμός της επάρκειας των εργαζομένων στα σημεία εξυπηρέτησης, ο οποίος γινόταν μέχρι πρότινος με το χέρι χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ρυθμός εξυπηρέτησης, η ικανοποίηση, οι εξάρσεις επισκεψιμότητας και άλλοι παράγοντες γίνεται πλέον με την βοήθεια μοντέλων κλασσικής στατιστικής και ΑΙ.
Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να προβλεφθεί η ζήτηση ανά σημείο ενδιαφέροντος αλλά και οι καμπάνιες προώθησης για λόγους marketing είτε για ελεγχόμενη όδευση.
Έξυπνη με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης τείνει να γίνει και η διάγνωση των καρκινικών κυττάρων. Σε αντίθεση με την γνωστή πρακτική της χρήσης μικροσκοπίων από ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι ορίζουν τόσο το αποτέλεσμα των εξετάσεων όσο και την ακολουθούμενη θεραπεία, προεκπαιδευμένοι αλγόριθμοι σε εκατομμύρια εικόνες, προσφέρουν πολύ πιο ακριβή αποτελέσματα, που φθάνουν στο 98,2% για τον καρκίνο του προστάτη και στο 95% για καρκίνο του θυρεοειδούς.
Την λύση έχει αναπτύξει η Witside και προσφέρεται με προσιτό κόστος κτήσης και λειτουργίας για τα εργαστήρια ενώ υπόσχεται αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση των προβληματικών αποτελεσμάτων.
Οι πρωτοπόροι κλάδοι
Φυσικά η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει το αποτύπωμά της και στους πρωτοπόρους κλάδους. Για παράδειγμα οι τηλεπικοινωνίες αξιοποιούν το ΑΙ για την εξυπηρέτηση πελατών, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές κάνουν πρόβλεψη απάτης ενώ άλλες βιομηχανίες προχωρούν σε πρόβλεψη της ζήτησης, σε διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων και σε προληπτική συντήρηση των μηχανημάτων παραγωγής με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Μάλιστα το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση της υιοθέτησης λύσεων AI στην αγροτική παραγωγή, ώστε να γίνεται παρακολούθηση των καλλιεργειών σε πραγματικό χρόνο.
Τα έσοδα από λύσεις AI αναπτύσσονται ταχύτερα από τις παραδοσιακές λύσεις πληροφορικής
«Ο ετήσιος ρυθμός υιοθέτησης των λύσεων ΑΙ στην Ελλάδα μπορεί να καταγράφεται μικρότερος του αντίστοιχου ευρωπαϊκού, που κυμαίνεται στο 20%, παρουσιάζει ωστόσο σαφείς τάσεις επιτάχυνσης» επεσήμανε ο κ. Χρήστος Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Witside, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής εκδήλωσης για την παρουσίαση των σχετικών εφαρμογών που έχει αναπτύξει η εταιρεία.
Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε μάλιστα διαφάνηκε ότι η καμπύλη του ενδιαφέροντος για λύσεις τεχνητής νοημοσύνης είναι ανοδική, παρά το ότι η χώρα μας σκοράρει χαμηλά στον δείκτη ψηφιακής ωριμότητας (DESI)μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο τα έσοδα από τις λύσεις τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσονται με πολλαπλάσιο ρυθμό από αυτόν των λύσεων πληροφορικής. Στην περίπτωση για παράδειγμα της Witside ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2023 κυμάνθηκε κοντά στο 20% ενώ το 2023 αναμένεται να ξεπεράσει το 30%.
Σε κάθε περίπτωση όμως, παρότι η ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης γίνεται ανάρπαστη σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μένουν εκτός καθώς θεωρούν τις επιλογές της τεχνητής νοημοσύνης κοστοβόρο πολυτέλεια.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου