Συγκεκριμένα, συμβουλεύει μην χρησιμοποιούμε δωρεάν δημόσιους σταθμούς φόρτισης, λέγοντας ότι απατεώνες έχουν καταφέρει να χακάρουν δημόσιους φορτιστές και έτσι έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν συσκευές με κακόβουλο λογισμικό. Με αυτό το λογισμικό είναι πιθανόν οι χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση στο τηλέφωνο, το tablet ή τον υπολογιστή μας.
Η πρακτική αυτή ονομάζεται «juice jacking».
Αποφύγετε τη χρήση δωρεάν σταθμών φόρτισης σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία ή εμπορικά κέντρα. Οι απατεώνες έχουν βρει τρόπους να χρησιμοποιούν δημόσιες θύρες USB για να εισάγουν κακόβουλο λογισμικό και λογισμικό παρακολούθησης σε συσκευές. Να έχετε μαζί σας τον δικό σας φορτιστή και το δικό σας καλώδιο USB και να χρησιμοποιείτε αντί αυτού μια πρίζα», αναφέρεται σε tweet του γραφείου του FBI στο Ντένβερ των ΗΠΑ.
Το FBI προσφέρει οδηγίες στον ιστότοπό του για την αποφυγή δημόσιων φορτιστών. Στο ενημερωτικό δελτίο δεν γινόταν αναφορά σε κάποια πρόσφατη περίπτωση καταναλωτή που έπεσε θύμα του «juice jacking».
Σύμφωνα με το CNBC, το γραφείο του FBI στο Ντένβερ ανέφερε ότι μέσω του μηνύματός του ήθελε να δώσει συμβουλές στους χρήστες κινητών και δεν υπήρχε συγκεκριμένο περιστατικό που να οδήγησε στην προειδοποίηση.
Πάντως, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) έχει προειδοποιήσει για το «juice jacking» από το 2021, συνιστώντας στους καταναλωτές να αποφεύγουν τους δημόσιους σταθμούς φόρτισης.
Οι χάκερ συνήθως χρησιμοποιούν παραβιασμένα καλώδια USB για να υποκλέψουν μέσω λογισμικού το περιεχόμενο ηλεκτρονικών συσκευών, αποσπώντας ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου