Δημοσιεύθηκε η έκθεση της εταιρείας έρευνας αγοράς IDC (International Data Corporation) σχετικά με τις πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών (PC) σε όλο τον κόσμο για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.
Πριν συνεχίσουμε με τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να επισημάνουμε πως αναφέρεται σε πωλήσεις υπολογιστών γραφείου, φορητών υπολογιστών και κεντρικών υπολογιστών τύπου server αλλά όχι στους διάφορους τύπους υπολογιστών tablet.
Τα αποτελέσματα δεν αποτέλεσαν έκπληξη για τους ειδήμονες αυτής της αγοράς αλλά δεν αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως ήταν εντελώς απογοητευτικά. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 56,9 εκατ. μονάδες από 80,2 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Η πτώση ήταν της τάξης του 29% και ήρθε σε συνέχεια μίας αντίστοιχα κακής επίδοσης για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, όταν πουλήθηκαν 28,1% λιγότερες μονάδες προσωπικών υπολογιστών από το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Εξετάζοντας την έκθεση της IDC μπορούμε να βγάλουμε εύκολα κάποια συμπεράσματα σχετικά με τις επιδόσεις κάθε μίας από τις μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου των προσωπικών υπολογιστών.
Η μεγαλύτερη παγκοσμίως, δηλαδή η κινεζική Lenovo (0992 HONG KONG), είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά 30,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022 και το μερίδιό της να διαμορφώνεται στο 22,4%. Η αμέσως επόμενη σε παγκόσμιο μερίδιο αγοράς, δηλαδή η αμερικανική Hewlett Packard (HPQ NYSE) τα πήγε λίγο καλύτερα: οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 24,2% και το μερίδιο της διαμορφώθηκε στο 21,1%. Η τρίτη στην κατάταξη, η αμερικανική Dell Technologies (DELL NYSE), είχε μείωση πωλήσεων κατά 31% και μερίδιο αγοράς στο 16,7%.
Την χειρότερη επίδοση σημείωσε η αμερικανική Apple (AAPL NASDAQ), η οποία κατέχει την τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με μερίδιο αγοράς 7,2%, από 8,6% το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών της Apple σημείωσαν πτώση κατά 40,54% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022 και ανήλθαν στα 4,1 εκατομμύρια τεμάχια από 6,69 εκατομμύρια. Μεγάλη ήταν και η πτώση στις πωλήσεις της πέμπτης του σχετικού καταλόγου, της Ταϊβανέζικης Asustek Computer (2357 TAIPEI), η οποία κατασκευάζει τους υπολογιστές με την επωνυμία ASUS. Οι πωλήσεις της Asustek μειώθηκαν κατά 30,3% και το μερίδιο αγοράς της διαμορφώθηκε στο 3,9%. Η μείωση των πωλήσεων δεν περιορίστηκε στις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, καθώς για τις υπόλοιπες εταιρείες, το συνολικό μερίδιο αγοράς των οποίων ανήλθε στο 25,9% από 24,8% το 2022, οι πωλήσεις έπεσαν κατά 24,8%. Κάπως μικρότερη μείωση από αυτήν των πολύ μεγάλων αλλά και πάλι σημαντική απώλεια πωλήσεων.
Σύμφωνα με την ίδια την IDC που διεξήγαγε την έρευνα, αλλά και τα σχετικά άρθρα του Reuters και του Bloomberg, η μείωση των πωλήσεων είναι αποτέλεσμα δύο κυρίως παραγόντων. Της μείωσης της ζήτησης από την μεριά των ιδιωτών και εταιρικών πελατών και της γενικής ανησυχίας για την πορεία της οικονομίας στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων με το ήδη αυξημένο επίπεδο αποθεμάτων που υπάρχει στη διεθνή αγορά έκανε την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη για τους κατασκευαστές προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών και για τους προμηθευτές τους, όπως ας πούμε τις εταιρείες κατασκευής μικροεπεξεργαστών.
Οι πολύ κακές οικονομικές επιδόσεις της αμερικανικής Intel (INTC NASDAQ), μεγάλο μέρος των πωλήσεων της οποίας κατευθύνεται στους κατασκευαστές των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών επιβεβαιώνουν την μεγάλη μείωση της ζήτησης. Αντίστοιχα μηνύματα έχουμε πάρει και από τις εταιρείες που κατασκευάζουν τους μικροεπεξεργαστές μνήμης για υπολογιστές. Η κορεατική Samsung Electronics (005930 SEOUL) ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως θα περικόψει την παραγωγή microchips για μνήμες, καθώς τα κέρδη της για την αμέσως προηγούμενη περίοδο ήταν τα χαμηλότερα από το 2009. Μία άλλη μεγάλη δύναμη στην παραγωγή microchips μνήμης, η αμερικανική Micron Technologies (MU NASDAQ), είδε τις πωλήσεις της για το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο να κόβονται σχεδόν στην μέση λόγω της μειωμένης ζήτησης από τις εταιρείες που κατασκευάζουν PC.
Απ’ ότι φαίνεται όμως, οι αγορές και οι επενδυτές δεν αιφνιδιάστηκαν από τις πολύ κακές επιδόσεις στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, αφού οι επιχειρήσεις που κατασκευάζουν τα PC, όπως και οι προμηθευτές τους, είχαν προετοιμάσει τους μετόχους τους για την μεγάλη πτώση στις πωλήσεις. Η μεγάλη μείωση ήταν αναμενόμενη, όχι μόνο γιατί το οικονομικό περιβάλλον έχει γενικά χειροτερέψει αλλά και γιατί η διετία 2020 – 2021 χαρακτηρίσθηκε από μία αφύσικη αύξηση των πωλήσεων προσωπικών υπολογιστών, σε μεγάλο βαθμό εξ αιτίας της πανδημίας και της στροφής στην εργασία κατ’ οίκον. Όπως προκύπτει όμως από την έρευνα της IDC, οι πωλήσεις έπεσαν τόσο πολύ που βρέθηκαν κάτω και από τα προ πανδημίας επίπεδα. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 είχαν πουληθεί 59,2 εκατ. μονάδες προσωπικών υπολογιστών ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2018 η αντίστοιχη επίδοση ήταν 60,6 εκατ. Τα 56,9 εκατ. του πρώτου τριμήνου του 2023 είναι σαφώς κάτω από εκείνες τις επιδόσεις.
Αυτό σημαίνει πως έχουμε ήδη φθάσει σε ένα αρκετά χαμηλό επίπεδο και θα πρέπει να περιμένουμε την σταδιακή ανάκαμψη των πωλήσεων. Κατά τους ερευνητές της IDC η ανάκαμψη θα αρχίσει από το τέλος της φετινής χρονιάς και θα γίνει πιο αισθητή μετά τις αρχές του 2024, καθώς θα αρχίσουν να παλιώνουν οι υπολογιστές που αγοράστηκαν τον καιρό της πανδημίας και θα πλησιάζει η κυκλοφορία των νέων μοντέλων πολλών κατασκευαστών όπως και η αναβάθμιση των λειτουργικών συστημάτων της Microsoft. Κάτι άλλο που επισημαίνουν οι αναλυτές της IDC είναι το ότι η μεγάλη μείωση της ζήτησης δίνει την ευκαιρία σε πολλούς κατασκευαστές μικροεπεξεργαστών να προχωρήσουν πιο γρήγορα την μεταφορά ενός σημαντικού μέρους της παραγωγικής τους δυναμικότητας έξω από την Κίνα προκειμένου να προσαρμοστούν στις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές που βιώνουμε αυτή την περίοδο.
Δεν είναι πολύ εύκολο να πούμε αν οι εκτιμήσεις της IDC θα επαληθευθούν. Υπάρχουν πολλοί χρηματιστηριακοί αναλυτές οι οποίοι υποστηρίζουν πως η ανάκαμψη θα αργήσει πολύ περισσότερο λόγω της δύσκολης κατάστασης στην οποία θα βρεθεί η οικονομία στις δυτικές χώρες. Μπορούμε όμως να πούμε με σχετική σιγουριά πως οι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να κοιτάζουν μπροστά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χθεσινή πολύ μεγάλη άνοδος της μετοχής της Micron Technologies, η οποία σημείωσε άλμα μεγαλύτερο από 8%.
Η σημαντική ανοδική της κίνηση αποδίδεται στην είδηση της περικοπής της παραγωγής της Samsung Electronics στην οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως. Είναι προφανές πως οι επενδυτές εκτιμούν πως σύντομα θα εξαντληθούν τα μεγάλα αποθέματα μικροεπεξεργαστών που συσσωρεύτηκαν λόγω της μείωσης της ζήτησης για προσωπικούς υπολογιστές. Κάτι αντίστοιχο έχει γίνει πρόσφατα και με τις μετοχές της Intel και της AMD (AMD NASDAQ), με τους επενδυτές να πιθανολογούν και εδώ πως έχουμε ήδη δει τα χειρότερα και οι εταιρείες έχουν πλέον πάρει τα μέτρα τους για να αντιμετωπίσουν τη μείωση της ζήτησης.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και με τις μετοχές των εταιρειών που κατασκευάζουν τους προσωπικούς υπολογιστές, καθώς η αντίδραση των μετοχών τους στην ανακοίνωση της IDC έδειξε πως όσο άσχημα και να είναι τα νέα, για την αγορά δεν ήταν και τόσο νέα! Αν η κατάσταση της οικονομίας δεν αναγκάσει τους δυνητικούς αγοραστές προσωπικών υπολογιστών να αναβάλουν ή να ματαιώσουν τις αγορές νέων μονάδων, πιθανότατα η στάση των επενδυτών θα αποδειχθεί σωστή. Αν όμως έχουν δίκιο όσοι περιμένουν την σημαντική χειροτέρευση των μακροοικονομικών δεδομένων, τότε οι επενδυτές που έσπευσαν και σπεύδουν να προεξοφλήσουν πως η ζήτηση για προσωπικούς υπολογιστές έχει φτάσει στο ναδίρ γρήγορα θα μετανοιώσουν για την αισιοδοξία τους.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου