Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει βρεθεί το ελληνικό νεοφυές οικοσύστημα από την αρχή του νέου έτους, με τις χρηματοδοτήσεις και τις εξαγορές να πέφτουν βροχή. Την ίδια στιγμή μάλιστα η εγχώρια σκηνή έχει ωριμάσει τόσο, που κάποιες startups φορούν οι ίδιες το καπέλο του επενδυτή προχωρώντας σε εξαγορές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μέσα σε μόλις μια ημέρα του Μαρτίου οι ελληνικές startup κατάφεραν να σηκώσουν 7 εκατ. ευρώ.
Ο λόγος για την χρηματοδότηση του Douleutaras, της Νο1 πλατφόρμας εύρεσης επαγγελματιών για το σπίτι, η οποία στις 6 Μαρτίου εξασφάλισε νέο γύρο χρηματοδότησης, ύψους 5 εκατ. ευρώ, με βασικούς επενδυτές το LATSCO Family Office, συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση και τον Απόστολο Αποστολάκη της VentureFriends αλλά και ηχηρά ονόματα του επιχειρείν, όπως ο Lars Rasmussen (συνιδρυτής Google Maps), οι Αιμίλιος Χαλαμανδάρης και Πύρρος Τσιάκουλης (συνιδρυτές Innoetics), ο Θάνος Παπαγγελής (ιδρυτής Epignosis), ο Ιωάννης Μαρτίνος (ιδρυτής Signal Group) και ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος (ιδρυτής Buildium).
Την ίδια ημέρα, ανακοινώθηκε και δεύτερη χρηματοδοτική «ένεση» ύψους 1,8 εκατ. ευρώ (2 εκατ. δολάρια), από το Marathon VC στην πρωτοπόρο κατασκευάστρια ηλεκτρικών μη επανδρωμένων ελικοπτέρων Velos Motors, με ιδρυτή και CTO τον Άρη Κολοκυθά.
Στις ηχηρές χρηματοδοτικές επιτυχίες της τρέχουσας χρονιάς περιλαμβάνεται και αυτή της Augmenta της ελληνικής startup από τον Βόλο που εξαγοράστηκε από την CNH Industrial, παγκόσμιο ηγέτη στην κατασκευή τρακτέρ και δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστή γεωργικού εξοπλισμού στον κόσμο.
Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε έναντι τιμήματος 110 εκατ. δολ. σε μετρητά, έναν χρόνο αφότου η CNH Industrial απέκτησε ποσοστό 10,5% στην εταιρεία.
Λίγο νωρίτερα οι MarineTraffic και OilX ήταν ακόμα δύο ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που εξαγοράστηκαν το 2023 από τις Kpler και Energy Aspects ενισχύοντας την ψήφο εμπιστοσύνης του διεθνούς επενδυτικού κοινού στο ελληνικό οικοσύστημα. Στις χρηματοδοτικές επιτυχίες περιλαμβάνονται και startups με ελληνικό dna, όπως η Metrika, με ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο τον Νίκο Ανδρικογιαννόπουλο, η οποία προσέλκυσε νέα χρηματοδότηση (series A) ύψους 4 εκατ. δολ.,από το Μ12, το Venture Capital της Microsoft, το οποίο στα έξι χρόνια της λειτουργίας του έχει επενδύσει σε περισσότερες από 100 κορυφαίες startups ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 15 «μονόκερων».
Πέρα από την διεθνή επιχειρηματική κοινότητα βέβαια, το εγχώριο οικοσύστημα έχει φτάσει σε τέτοιο στάδιο ωριμότητας, ώστε οι άλλοτε νεοφυείς επιχειρήσεις του να προχωρούν οι ίδιες σε εξαγορές εταιρειών κι επενδύσεις. Στα πιο πρόσφατα παραδείγματα μπορούν να αναφερθούν η εξαγορά του 100% της αμερικανικής DevOps Institute από την PeopleCert, τον παγκόσμιο ηγέτη στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, αλλά και η εξαγορά της Travelers Haven – εταιρείας παροχής επιπλωμένων διαμερισμάτων προς ενοικίαση διαθέσιμων on demand στις ΗΠΑ - από τον δυνητικό ελληνικό μονόκερο Blueground. Αντίστοιχα και η startup μουσικής τεχνολογίας Orfium εξαγόρασε το 2023 την βρετανική Soundmouse, που ειδικεύεται σε υπηρεσίες αναλυτικών δεδομένων χρήσεων μουσικής (music reporting).
Η χρηματοδοτική άνοιξη της ελληνικής startup σκηνής αναμένεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να συνεχιστεί μετά και την ευρύτερη χρηματοδοτική στασιμότητα που παρατηρήθηκε πέρυσι εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων που έβαλαν τους επενδυτές σε στάση αναμονής. Με τον τρόπο αυτό δε, η ωριμότητα του εγχώριου νεοφυούς οικοσυστήματος αναμένεται να αυξηθεί, φέρνοντας ακόμα καλύτερα αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου