freegr

NASA: Έτσι θα είναι τα σπίτια στον Άρη – 4 άνθρωποι θα ζήσουν στον πλανήτη

 


Η NASA με τις αποστολές της απάντησε στο παλιό κλασικό ερώτημα: «Υπάρχει ζωή στον πλανήτη Άρη;» και απέδειξε ότι δεν υπάρχει. Από την άλλη όμως, η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ θεωρεί ότι ενδέχεται να υπάρξει ζωή και μάλιστα ανθρώπινη κάποια στιγμή στο μέλλον εκεί και παρουσίασε το σπίτι προσομοίωσης της ζωής στον Άρη, στο οποίο τέσσερις άνθρωποι θα ζήσουν εκεί για 1 χρόνο.

Το σπίτι του Άρη θα είναι μεν ένα παράξενο σπίτι, αλλά θα είναι ένα κανονικό σπίτι με τέσσερα δωμάτια, χώρο άθλησης και αναψυχής, κήπο καλλιέργειας λαχανικών, τουαλέτα, κρεβατοκάμαρα κλπ.

Το σπίτι που παρουσίασε , η NASA φαίνεται συνηθισμένο, αλλά δεν είναι. Είναι προσαρμοσμένο στις ατμοσφαιρικές και γεωλογικές συνθήκες του Άρη. Μάλιστα το σπίτι θα της NASA θα έχει και κατοίκους. Από τον Ιούνιο τέσσερις άνθρωποι θα κλειστούν για πάνω από έναν χρόνο σε αυτό για να επιχειρήσουν μια προσομοίωση της ζωής στον Άρη.

Η κατοικία, που ονομάστηκε Mars Dune Alpha, βρίσκεται στο κέντρο ερευνών της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας στο Χιούστον του Τέξας.

Προετοιμασία μελλοντικής αποστολής

Αυτοί που θα κατοικήσουν στο σπίτι του Άρη θα βοηθήσουν στην προετοιμασία μιας μελλοντικής αποστολής στον κόκκινο πλανήτη. Με τις μετρήσεις που θα γίνουν των επιδόσεών τους και των γνωστικών τους ικανοτήτων, η NASA «θα κατανοήσει καλύτερα τους πόρους που θα πρέπει να παρέχονται κατά τη διάρκεια αυτού του φιλόδοξου ταξιδιού», εξήγησε η Γκρέις Ντάγκλας, υπεύθυνη του προγράμματος CHAPEA, η οποία επιβλέπει αυτήν την εμπειρία.

Αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, δεδομένων «των πολύ περιοριστικών ορίων βάρους που μπορούν να έχουν οι αποστολές αυτές», πρόσθεσε.

Η ακτινογραφία του σπιτιού του Άρη

Το σπίτι αυτό των 160 τετραγωνικών μέτρων διαθέτει χώρο κάθετης καλλιέργειας λαχανικών, ένα δωμάτιο αφιερωμένο σε ιατρικές διαδικασίες, έναν χώρο χαλάρωσης ή ακόμη προσωπικούς χώρους εργασίας.

Ένας αεροθάλαμος οδηγεί σε μια αναπαραγωγή του περιβάλλοντος του Άρη. Στο δάπεδο με την κόκκινη άμμο βρίσκονται ένας μετεωρολογικός σταθμός, μια συσκευή κατασκευής τούβλων, ένα θερμοκήπιο και ένας κυλιόμενος διάδρομος, πάνω στον οποίο οι υποτιθέμενοι αστροναύτες θα περπατούν κρεμασμένοι από ιμάντες.

«Δεν μπορούμε να τους κάνουμε να περπατούν σε κύκλους για έξι ώρες», λέει χαμογελώντας η Σούζαν Μπελ, η οποία είναι υπεύθυνη του προγράμματος της NASA «Behavioral Health and Performance Laboratory».

Σύμφωνα με την ίδια, ο διάδρομος αυτός θα χρησιμεύσει στην αναπαραγωγή της προσπάθειας που απαιτείται για τη σωματική δραστηριότητα στον Άρη, αλλά και για τη συλλογή δειγμάτων, πληροφοριών ή ακόμη για κατασκευές.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.newsit.gr πατώντας εδώ

About Freegr network

Από το Blogger.