freegr

Γιατί το Ubuntu στο Windows 10 της Microsoft;

O Dustin Kirkland, από το τμήμα Ubuntu Product and Strategy της Canonical παρακολουθεί το συνέδριο προγραμματιστών Microsoft Build 2016 που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο San Francisco, μεταξύ 30 Μαρτίου και 1η Απριλίου, και όταν ήρθε η στιγμή ανακοίνωσε το project «Ubuntu στα Windows».Canonical Microsoft Ubuntu Windows 10 Microsoft

Τα νέα τα είχαμε μάθει από φήμες που διέρρευσε το ZDNet. Το project έκπληξη ξεκίνησε από μια μυστική σύμπραξη μεταξύ Canonical και της Microsoft και έχει στόχο να φέρει να φέρει το Ubuntu shell στο Windows 10, ενσωματωμένο εγγενώς στην κονσόλα cmd.exe των Windows 10.

Το project είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον, αλλά όχι για το ευρύ κοινό. Απευθύνεται (προς το παρόν γιατί αργότερα μπορεί να δούμε και άλλες εφαρμογές) στους προγραμματιστές που αναπτύσσουν cross-platform εφαρμογές, για Windows και Linux και θα εξοικονομούν χρόνο από την εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων.

Το project «Ubuntu στα Windows 10» δίνει πρόσβαση στο Linux bash shell απευθείας από το μενού Έναρξης του Windows.

Απλά πληκτρολογήστε «bash» (χωρίς εισαγωγικά), πατήστε Enter, και θα ανοίξει μια κονσόλα cmd.exe που θα τρέχει τρέχει bin, bash binary από το Ubuntu.

Το project δίνει στους χρήστες πλήρη πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες δυαδικά πακέτα που είναι διαθέσιμα στα αποθετήρια του Ubuntu, όπως το apt, ssh, rsync, find, grep, vim, emacs, awk, sed, ruby, tar, sort, php, mysql, perl, python, wget, md5sum, gpg, curl, apache, gcc, diff, και patch.

Το «Ubuntu στα Windows» είναι ίσως μια πολύ διαφορετική προσέγγιση της Microsoft στην ανταγωνιστική πλατφόρμα του Linux. O νέος Satya Nadella δείχνει να έχει πετάξει τα ταμπού του παρελθόντος που ήθελαν την Microsoft να μισεί τα Linux.

Ή μήπως η συγκεκριμένη κίνηση είναι μια αλλαγή πολιτικής που αποσκοπεί στην «εξόντωση» δια της συγχωνεύσεως του ελεύθερου λειτουργικού συστήματος. Αλήθεια γιατί οι προγραμματιστές να χρησιμοποιούν το Windows 10 με το bash του Ubuntu, όταν μπορούν να εργάζονται σε ένα πλήρες λειτουργικό Linux, που περιέχει όλες τις μεγάλες δυνατότητες και είναι και θα είναι πάντα δωρεάν;


About Freegr network

Από το Blogger.