athens

Νέα στρατηγική με 7 παρεμβάσεις για τεχνολογία πληροφορικής, επικοινωνιών

Nέα στρατηγική για τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) παρουσίασε χθες η κυβέρνηση. Ειδικότερα, στον δικτυακό τόπο opengov.gr, ο νέος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς ανήρτησε για σχολιασμό τη νέα στρατηγική με τίτλο «Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με το νέο κείμενο στρατηγικής στις ΤΠΕ, θα παραμείνει για περίπου μια εβδομάδα ενεργή (έως 21/11/2016).

Στη νέα στρατηγική περιγράφονται επτά παρεμβάσεις βάσει των οποίων μέχρι το 2021 θα επιτραπεί στη χώρα να συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό ψηφιακό χάρτη. «Η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική εστιάζει σε επτά τομείς παρέμβασης, που εξειδικεύονται με συγκεκριμένες προτεραιότητες για τον κάθε τομέα. Οι προτεραιότητες αντιστοιχούν σε υπαρκτά κενά, αναγνωρίζουν ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα δεν αρκεί απλά να σχεδιαστούν νέα έργα και δράσεις ΤΠΕ και επιπλέον έχουν επιλεγεί έτσι ώστε οι διαθέσιμοι δημόσιοι πόροι να μεγιστοποιήσουν το τελικό αποτέλεσμα», αναφέρεται στο κείμενο της νέας στρατηγικής. Οι επτά παρεμβάσεις είναι:

1. Ανάπτυξη υποδομών συνδεσιμότητας νέας γενιάς: Περιλαμβάνει το σχέδιο στρατηγικής της κυβέρνησης για τα δίκτυα νέας γενιάς. Στους στόχους περιλαμβάνονται κυρίως οι στόχοι της Ψηφιακής Ατζέντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

2. Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της οικονομίας: Στόχος είναι η περαιτέρω ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών μέσω της προώθησης των ΤΠΕ στις ελληνικές επιχειρήσεις, τη διάδοση του ηλεκτρονικού εμπορίου και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

3. Ενίσχυση του κλάδου επιχειρήσεων των ΤΠΕ: Προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση των δεξιοτήτων των απασχολουμένων, η στήριξη της καινοτομίας, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και των πνευματικών δικαιωμάτων. Επίσης η κυβέρνηση υπόσχεται αλλαγές στις προμήθειες έργων ΤΠΕ στον δημόσιο τομέα.

4. Ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού με ψηφιακές δεξιότητες: Η παρέμβαση αποσκοπεί κυρίως στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, αρχής γενομένης από τα σχολεία, στην προώθηση της διά βίου μάθησης και στην ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης.

5. Ριζική αναθεώρηση του τρόπου παροχής ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου. Στόχος είναι η αναθεώρηση του τρόπου υλοποίησης των έργων πληροφορικής στο Δημόσιο, με στόχο την αποτελεσματικότητα, τη διαλειτουργικότητα και την παροχή ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Προς την κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθούν τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους (cloud) και τα ανοικτά δεδομένα. Επίσης στόχος είναι η προώθηση του ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με τη χρήση της διαδικτυακής πύλης gov.gr.

6. Αρση των αποκλεισμών και διάχυση των ωφελειών της ψηφιακής οικονομίας. Η παρέμβαση εστιάζεται στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, στην ανοιχτή διακυβέρνηση και την ώθηση της χρήσης των ΤΠΕ σε τομείς ειδικού ενδιαφέροντος (γεωγραφικές περιοχές, κοινωνικές ομάδες).

About Freegr network

Από το Blogger.