ειδήσιες

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του κοινωνικού όφελους

Πώς θα εξελίσσονταν και θα λειτουργούσαν άραγε οι ανθρώπινες κοινωνίες χωρίς το μεγαλείο της προσφοράς; Στη γεμάτη προκλήσεις συγκυρία των τελευταίων ετών, αποδεικνύεται ακόμη πιο επιτακτική και πολύτιμη η συμβολή και το έργο αρκετών Μη Κυβερνητικών και Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της αλληλεγγύης και την αντιμετώπιση οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων. Ωστόσο πέρα από τα ακανθώδη ζητήματα στα οποία καλούνται αυτοί οι φορείς να συνδράμουν, συχνά έρχονται αντιμέτωποι και με μια σειρά από εσωτερικές αντιξοότητες που σχετίζονται με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων.
 Πώς θα αυξηθεί η παραγωγικότητα; Πώς θα ενισχυθεί η ευελιξία και παράλληλα θα τηρηθεί η ασφάλεια των δεδομένων; Με ποιο τρόπο μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση κόστους και αυτοματοποίηση διαδικασιών; Είναι εφικτή η βελτίωση της συνεργασίας και η ταχύτερη διεκπεραίωση εργασιών; Αυτά είναι μόλις μερικά από τα κυρίαρχα ερωτήματα που απασχολούν σε σταθερή βάση σχεδόν κάθε κοινωφελή οργανισμό. Η περίπτωση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που βρήκε λύση στους παραπάνω προβληματισμούς χάρη στο Πρόγραμμα Δωρεάς Λογισμικού της Microsoft.
 Τι είναι το Πρόγραμμα Δωρεάς Λογισμικού της Microsoft; Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόγραμμα δωρεάς λογισμικού (ύψους περίπου 1 δισ. Δολαρίων ετησίως) το οποίο η Microsoft υλοποιεί εδώ και 15 χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο ειδικά για νόμιμους και αναγνωρισμένους μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς με κοινωνικό έργο που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Σε ποιους απευθύνεται; Είναι κατάλληλο για μη κυβερνητικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην τεχνολογία με στόχο την ενδυνάμωση και διευκόλυνση του έργου τους για κοινωνική αλλαγή. Ποια είναι η βασική επιδίωξη του προγράμματος; Η υποστήριξη ΜΚΟ με δωρεάν πρόσβαση σε σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, όπως προϊόντα λογισμικού, cloud υπηρεσίες και mobile apps, έχει ως απώτερο σκοπό τη βελτίωση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητάς αυτών των οργανισμών και κατ’ επέκταση την ενίσχυση του θετικού αντίκτυπου του ρόλου τους στην κοινωνία.
 Ποια είναι η εφαρμογή του στην Ελλάδα; Περισσότερες από 150 κοινωφελείς οργανώσεις στη χώρα μας έχουν λάβει δωρεάν λογισμικό το διάστημα 2010 - 2015 (περίπου 25 το χρόνο) ενώ περίπου 50 οργανώσεις κάνουν χρήση του Office 365. Παράλληλα φέτος υλοποιείται το Cloud for Good Days, μια σειρά δωρεάν εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε ΜΚΟ με στόχο την εξοικείωση τους με το Office 365. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων σε περιβάλλον cloud, όπως υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επεξεργασία και αποθήκευση εγγράφων online, τηλεδιασκέψεις, δίκτυο εσωτερική επικοινωνίας, κ.α. Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας, η Microsoft προωθεί ένα μηχανισμό κοινωνικής ενδυνάμωσης και ανακούφισης παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της να βοηθάει ανθρώπους και οργανισμούς να μεγιστοποιούν τις δυνατότητές τους.

About Freegr network

Από το Blogger.