τεχνολογία

Ο πόλεμος των μηχανών επιβεβαιώνει το σενάριο επιστημονικής φαντασίας

Του Παναγιώτη Μαρκίδη 
Σε πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας μηχανές μάχονται εναντίον μηχανών, με συνήθως ανθρωπόμορφη κατασκευή. Συχνά τα χολιγουντιανά σενάρια αναφέρονται σε εποχές όπου το ανθρώπινο είδος απειλείται με εξαφάνιση, έχοντας χάσει πρωτύτερα τον πόλεμο από μηχανές που ο άνθρωπος είχε κατασκευάσει. 
Σήμερα, η ραγδαία εξάπλωση του Ίντερνετ των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT), μέσα από τη δικτύωση των μηχανών και η παράλληλη εξέλιξη της Τεχνητής Ευφυίας (Artificial Intelligence – AI), δημιουργούν ένα νέο, ψηφιοποιημένο περιβάλλον, όπου η απρόσκοπτη λειτουργία κρίσιμων υποδομών βιομηχανικής παραγωγής, ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών προϋποθέτει τη θωράκισή τους έναντι των αυξανόμενων ψηφιακών απειλών. Έτσι, γίνονται απαραίτητα αυτοματοποιημένα συστήματα ανίχνευσης και εντοπισμού των επίδοξων εισβολέων, καθώς κάποιοι πάροχοι τεχνολογικών λύσεων (όπως η Cisco) προτείνουν βελτιωμένα μοντέλα αρχιτεκτονικής των δικτύων δεδομένων για την αποτελεσματικότερη προστασία τους. 
Μια τέτοια αρχιτεκτονική δικτύου προβλέπει τη χαρτογράφηση υποδομών και τρωτών σημείων και την ανάλυση σε πραγματικό χρόνο της κίνησης δεδομένων, με στόχο τον ταχύτερο συσχετισμό γεγονότων που μπορεί να προκύπτουν από μια παραβίαση, υπό το πρίσμα της παραδοχής ότι δεν είναι δυνατή η αποτροπή όλων των επιθέσεων. Έτσι ώστε από τη στιγμή που εντοπιστεί τελικά κάποια απειλή να είναι δυνατή η αυτοματοποιημένη εξουδετέρωσή της και η ακολούθηση αντίστροφης πορείας για τον εντοπισμό των μολυσμένων σημείων. 
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι πιθανό στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον μηχανές να μάχονται εναντίον μηχανών, σε έναν αέναο ψηφιακό πόλεμο. Μάλιστα, σε διαγωνισμό (Grand Cyber Challenge) που διοργάνωσε φέτος τον Αύγουστο η υπηρεσία προηγμένων ερευνών του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας (DAPRA), καταγράφηκε ένα παρόμοιο περιστατικό αντιπαράθεσης μεταξύ μηχανών. «Παρά το γεγονός ότι για να τρέξουν κάποιες προσομοιώσεις επιθέσεων χρησιμοποιήθηκαν γνωστά bugs, όταν ένα από τα ΑΙ συστήματα ανακάλυψε ένα άγνωστο και νέο bug άρχισε να το εκμεταλλεύεται. Ήμουν πραγματικά έκπληκτος», λέει στο news247 o Wil Rockall, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και επικεφαλής του αντίστοιχου τομέα της Cisco σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

About Freegr network

Από το Blogger.