ειδήσεις

H Microsoft επενδύει χρόνο & χρήμα στους κβαντικούς υπολογιστές

Εφόσον επιτευχθεί τελικώς αυτό το τεχνολογικό «όνειρο», αναμένεται να έχει σημαντική επιρροή σε τομείς όπως ο σχεδιασμός φαρμάκων και η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ με τις υπολογιστικές δυνατότητές του, θα προσφέρει και καλύτερη κατανόηση των θεμελίων της σύγχρονης φυσικής.
Στον κόσμο των κβαντικών υπολογιστών επιχειρεί να εισέλθει η Microsoft, έχοντας ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες δημιουργίας ενός κβαντικού υπολογιστή, «ο οποίος θα ξεπερνά τα τρέχοντα προβλήματα της υπάρχουσας τεχνολογίας». Το τελευταίο διάστημα άλλωστε, επικρατεί στον τεχνολογικό κόσμο η αισιοδοξία ότι η ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών είναι πλέον «θέμα χρόνου». Εφόσον επιτευχθεί τελικώς αυτό το τεχνολογικό «όνειρο», αναμένεται να έχει σημαντική επιρροή σε τομείς όπως ο σχεδιασμός φαρμάκων και η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ με τις υπολογιστικές δυνατότητές του, θα προσφέρει και καλύτερη κατανόηση των θεμελίων της σύγχρονης φυσικής. Η στόχευση της Microsoft να προχωρήσει από την έρευνα σε μια ιδιαίτερα δαπανηρή προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός τέτοιου μηχανήματος, δείχνει την επιθυμία της να ανταγωνιστεί άλλες εταιρείες, όπως η Google και η IBM, που επίσης έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, η Microsoft έχει επιλέξει να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία από τους ανταγωνιστές της.
Η προσέγγιση της εταιρείας βασίζεται στο «πλέξιμο» σωματιδίων, γνωστά ως anyon -τα οποία εμφανίζονται σε δύο μόνο διαστάσεις- ώστε να δημιουργηθούν τα δομικά στοιχεία ενός υπερ-υπολογιστή, που θα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται τις «ασυνήθιστες» φυσικές ιδιότητες των υποατομικών σωματιδίων. Όπως αναφέρει η New York Times, κορυφαίοι ερευνητές αναγνωρίζουν τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν για την ανάπτυξη λειτουργικών κβαντικών υπολογιστών, τόσο στο επίπεδο των βασικών αρχών της φυσικής, όσο και στην ανάπτυξη νέου λογισμικού.

About Freegr network

Από το Blogger.