athens

H Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες στην Υγεία

Την ανάγκη να αξιοποιήσει η χώρα μας, τη νέα τεχνολογία στο χώρο της υγείας, τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της ομιλίας του, στο ATHENS HEALTH FORUM. Tην ανάγκη να αξιοποιήσει η χώρα μας, τη νέα τεχνολογία της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας, στο χώρο της υγείας, τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της ομιλίας του, στο ATHENS HEALTH FORUM που πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016, στο Athens Plaza. Όπως επεσήμανε ο κ. Πατούλης, η αδυναμία του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων υπηρεσιών να αναπτύξουν ένα ολοκληρωμένο και επαρκές σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο χώρο της υγείας έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών ενώ αφήνει ανοιχτή την πόρτα στα πιράνχας της υγείας.
 Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, μεταξύ άλλων τόνισε ότι το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όφειλε να είχε αναπτύξει τους αναγκαίους μηχανισμούς και τις ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην επιτρέπεται η διαφθορά και η κατασπατάληση. Αντί για αυτό ελήφθησαν οριζόντια μέτρα όπως είναι το πλαφόν στη συνταγογράφηση, τα οποία είναι αντιεπιστημονικά και δυσχεραίνουν το έργο του ιατρού. Επίσης, όπως ανέφερε, όλες οι αλλαγές που επιχειρήθηκαν , έγιναν πρόχειρα και αποσπασματικά και είδαμε κάθε φορά που πήγαινε να εφαρμοστεί κάτι καινούργιο να καταρρέει το σύστημα και να ταλαιπωρείται ο γιατρός και ο ασθενής. Είδαμε στα δημόσια νοσοκομεία να επιχειρηθεί να εφαρμοστεί ένα σύστημα που δυσχεραίνει αντί να διευκολύνει το έργο του γιατρού.
Εκλήθησαν οι γιατροί στις συνθήκες πολέμου που επικρατούν στα νοσοκομεία να κάνουν γραμματειακή υποστήριξη προσπαθώντας να ενημερώσουν ένα μη φιλικό προς το χρήστη σύστημα που συνέχεια καταρρέει. Είναι πραγματικά απαράδεκτο ότι δεν έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε τα νέα όπλα της τεχνολογίας, για να πράξουμε αυτά που για τις άλλες χώρες του προηγμένου κόσμου είναι δεδομένα εδώ και χρόνια: όπως για παράδειγμα ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενή, η ηλεκτρονική διασύνδεση των δημόσιων νοσοκομείων, η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής κ.τ.λ.

About Freegr network

Από το Blogger.