athens

«Κουμπαράς» 404 εκατ. για επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία

Είναι κοινό μυστικό άλλωστε ότι, στο πλαίσιο μιας αναδυόμενης νέας ή ψηφιακής οικονομίας, η ταχύτατη διείσδυση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για καινοτομία, μεγέθυνση και απασχόληση.
Αυτό το ενστερνίζεται και η κυβέρνηση, η αναπτυξιακή πολιτική της οποίας αντανακλάται και στον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπου βασικός στόχος είναι η πλήρης αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της παραδοσιακής βιομηχανίας και την υιοθέτηση καινοτομιών.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση, στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ υπάρχει η μέριμνα ώστε όλες οι σχετικές δραστηριότητες να είναι επιλέξιμες: είτε αφορά τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (startups), την ενίσχυση των νέων ερευνητών και ερευνητριών και τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα είτε την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα. Για το πρώτο σκέλος έχουν δεσμευτεί κονδύλια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ για το δεύτερο σκέλος το σύνολο των διαθέσιμων πόρων ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία
Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί και είναι πλέον διαθέσιμα, όπως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και το ΕΣΠΑ, με ιδιαίτερη αναφορά στο Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑΝΕΚ) το οποίο θα διαθέσει περί στα έξι νέα προγράμματα συνολικής δαπάνης 404 εκατ. ευρώ.
Αυτά έχουν ήδη εγκριθεί για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, αναμένεται να προκηρυχθούν στις αρχές του 2017, ενώ στην πλειονότητά τους υποστηρίζουν και παρέχουν κίνητρα για την προώθηση των ΤΠΕ στην παραγωγική διαδικασία. Πιο αναλυτικά, τα προγράμματα αυτά αφορούν:
• Τη «Σύγχρονη Μεταποίηση» ύψους 100 εκατ. ευρώ που αφορά υφιστάμενες και νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια σε τρείς δυνητικούς τομείς: «Μεταποιητική διαφοροποίηση - παραγωγικός μετασχηματισμός», «Ενεργειακή αποτελεσματικότητα» και «Ψηφιακή Βιομηχανία», όπου συγκεκριμένα θα χρηματοδοτείται η ανάπτυξη και στήριξη ψηφιοποιημένων και ευέλικτων γραμμών παραγωγής, καθώς και σχεδιασμού και διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών.
• Την «Ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων στην περιβαλλοντική βιομηχανία» ύψους 30 εκατ. ευρώ όπου θα χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, πρωτοτυπιών και καινοτομιών (τεχνολογικών και μη τεχνολογικών) στην παραγωγική διαδικασία και η ανάπτυξη και εφαρμογή πληροφοριακών συστημάτων (S/W & H/W), εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου κ.λπ.
• Την «Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Τοπικής Εμβέλειας για τη Μεταποίηση και Εφοδιαστική Αλυσίδα», ύψους 40 εκατ. ευρώ. Μέσω του προγράμματος αυτού θα χρηματοδοτούνται μεταξύ άλλων δαπάνες εξοπλισμού ηλεκτρονικής παρακολούθησης των πάρκων και δαπάνες ελέγχου διαχείρισης των υποδομών και χρήσης σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών επικοινωνιών και πληροφορικής.
• Την «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας», προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 32 εκατ. ευρώ), η οποία απευθύνεται σε υφιστάμενες Μικρομεσαίες κυρίως Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους εννέα τομείς προτεραιότητας της οικονομίας: Αγροδιατροφή Βιομηχανία Τροφίμων, Τουρισμός, Πολιτιστικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες, Υλικά Κατασκευές, Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, Ενέργεια, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον, Υγεία με έμφαση σε επιχειρήσεις της μεταποιητικής δραστηριότητας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση σχεδίων ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών με τη μορφή κάθετων ή και οριζόντιων διασυνδέσεων μεταξύ επιχειρήσεων προκειμένου να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και κοινοί στόχοι (π.χ. διείσδυση σε νέες αγορές).
• Την «Εξωστρέφεια - Διεθνοποίηση ΜμΕ», προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 50 εκατ. ευρώ), το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας νέων και υφιστάμενων κυρίως μεταποιητικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ως βασικής επιλογής για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Μέσω του προγράμματος θα επιτευχθεί αύξηση της εξωστρεφούς επιχειρηματικής δραστηριότητας και της προβολής των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές.
• Το πρόγραμμα «Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας - Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», προϋπολογισμού 54 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 35 εκατ. ευρώ), το οποίο αφορά στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων από ανέργους ηλικίας άνω των 45 ετών. Το πρόγραμμα αυτό θα παρέχει ένα πλαίσιο νέων επιχειρηματικών ευκαιριών σε άνεργους που στο παρελθόν είχαν αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα ή διαθέτουν σημαντική επαγγελματική εμπειρία για να το πράξουν προκειμένου να συμβάλει στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

About Freegr network

Από το Blogger.