athens

Προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών στο online ψηφιακό περιεχόμενο

Νέους κανόνες ενέκρινε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για τη “μεταφορά” των δικαιωμάτων που έχουν οι καταναλωτές στις αγορές φυσικών προϊόντων, και στην online προμήθεια ψηφιακού περιεχόμενου και υπηρεσιών. Η πρόταση του Συμβουλίου θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, ώστε στη συνέχεια να γίνουν οι όποιες τυχόν προσαρμογές υποδείξουν οι ευρωβουλευτές και να τεθεί σε ισχύ ως κοινοτική Οδηγία. 
Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, οι καταναλωτές θα προστατεύονται στην περίπτωση που, για παράδειγμα, εμφανισθεί κάποιο πρόβλημα στο ebook που αγόρασαν ιντερνετικά ή στην εφαρμογή που “κατέβασαν” στο smartphone τους. Αυτή τη στιγμή ανάλογα καταναλωτικά δικαιώματα έχουν θεσπισθεί μόνο για τα φυσικά προϊόντα, δηλαδή όταν π.χ. αγοράσει κανείς ένα ζευγάρι παπούτσια που έχει κάποιο ελάττωμα ή ένα πλυντήριο ρούχων με κατασκευαστικό πρόβλημα ή βλάβη που προήλθε κατά τη μεταφορά του από τους υπαλλήλους του καταστήματος. Το ενδιαφέρον είναι πως η πρόταση δεν καλύπτει μόνο τα “άυλα” προϊόντα και υπηρεσίες για τα οποία ο καταναλωτής πληρώνει χρηματικό αντίτιμο, όπως π.χ. μουσική, βίντεο, εφαρμογές, ή χώρο σε πλατφόρμες cloud storage. 
Επιπλέον, αφορά και τα αγαθά για τα οποία το “αντίτιμο” από τον καταναλωτή είναι η εκχώρηση προσωπικών του δεδομένων, τα οποία θα επεξεργαστούν οι προμηθευτές. Έτσι, το δελτίο Τύπου του Συμβουλίου αναφέρει πως η Οδηγία θα συμπεριλαμβάνει και υπηρεσίες για κοινή χρήση δεδομένων (πχ. Facebook, YouTube, κλπ.), ενώ με την ίδια λογική θα υπάρχει το δικαίωμα για συμβατική επανόρθωση και στην περίπτωση application που διατίθενται δωρεάν. Πάντως, η προϋπόθεση είναι πως τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δεν θα χρησιμοποιούνται από τον προμηθευτή αποκλειστικά για την παροχή του ψηφιακού περιεχομένου ή υπηρεσίας ή δεν απαιτούνται από τον προμηθευτή προκειμένου αυτός να συμμορφωθεί με νομικές απαιτήσεις στις οποίες υπόκειται. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται ότι οι προμηθευτές θα έχουν μία “δεύτερη ευκαιρία” σε περίπτωση μη προμήθειας, πριν από την καταγγελία της σύμβασης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το κείμενο αφήνει ουσιαστικά αφήνει σε κάθε χώρα-μέλος την ευχέρεια να επιλέξει τα μέτρα συμμόρφωσης του προμηθευτή.

About Freegr network

Από το Blogger.