τεχνολογία

Το Facebook δημιουργεί ρομπότ, που «κλείνουν συμφωνίες»

Στη δημιουργία ρομπότ λογισμικού, τα οποία μπορούν να διαπραγματεύονται και να συμβιβάζονται, ερχόμενα σε επαφή στο διαδίκτυο με άλλα ρομπότ του είδους τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ανθρώπους, προχώρησαν οι ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης του Facebook. 
Οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης προχώρησαν στην υλοποίηση τέτοιων τεχνολογιών προκειμένου να συμμετέχουν στις εξελίξεις της εποχής, που θέλουν τα «ρομπότ» να εκτελούν καθημερινές εργασίες εκ μέρους των ανθρώπων, όπως το να κάνουν κράτηση σε ένα εστιατόριο ή να αγοράσουν ένα εισιτήριο για μια συναυλία αντί για εμάς. Μέχρι τώρα, τέτοιες εργασίες εκτελούνται από «bots» -όπως η Siri της Apple ή από αυτά που είναι ενσωματωμένα στο Messenger (υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων) του Facebook. 
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο και το New Scientist, οι ειδικοί του Facebook, Μάικ Λιούις και Ντρουβ Μπάτρα, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο εκπαίδευσης μια βάση δεδομένων με πάνω από 5.000 συζητήσεις μεταξύ ανθρώπων– προχώρησαν στη δημιουργία ρομπότ λογισμικού που μπορούν να εμπλακούν «σε διάλογο και σε διαπραγματεύσεις, από την αρχή έως το τέλος, με άλλα bots και με ανθρώπους, καταλήγοντας σε κοινές αποφάσεις». 
Βάσει των προδημιουργημένων «σεναρίων» διαπραγμάτευσης, οι ερευνητές δημιούργησαν bots, τα οποία, κατέχοντας την τέχνη της παραπλάνησης μπορούν να είναι σκληροί διαπραγματευτές στην αρχή, αλλά στο τέλος να προχωρούν σε συμβιβασμούς (αποδεχόμενα π.χ. μια προσφορά που αρχικά είχαν απορρίψει), προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η συμβιβαστική συμπεριφορά δεν διδάχθηκε στα bots από τους προγραμματιστές, αλλά την ανακάλυψαν μόνα τους στην πορεία της διαπραγμάτευσης.

About Freegr network

Από το Blogger.