3D

Οι 10 τεχνολογίες που αλλάζουν τον κόσμο!

Δεν το λέμε εμείς –αν και αρκετές τις προσυπογράφουμε- αλλά η ετήσια μελέτη του Technology Review, του περιοδικού που εκδίδει το περίφημο ΜΙΤ.! Κι αυτό γιατί πολλές από τις παλαιότερες “προβλέψεις” του διάσημου ινστιτούτου, έχουν επαληθευτεί πλήρως.
Άλλωστε, είναι ένας φορέας που σκοπός του δεν είναι μόνο να ανακαλύπτει τάσεις, αλλά και να παράγει τεχνολογία…
Το βασικό ερώτημα σε τέτοιου είδους μελέτες που αφορούν σε τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν σε 5, 10, 20 ή και 50 χρόνια, είναι: “Ποιες από αυτές θα επηρεάσουν πραγματικά την καθημερινή μας ζωή;” Και η ετήσια μελέτη του Technology Review είναι προσανατολισμένη ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Πέρα δηλαδή από την ερευνητική υπόσταση, αγγίζει και το θέμα της πρακτικής εφαρμογής στην καθημερινότητα, μιας και οι τεχνολογίες που περιγράφει είναι υπαρκτές. Έτσι, οι “10 νέες τεχνολογίες που θα αλλάξουν τον κόσμο” αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Ας τις δούμε:
Ηλιακά καύσιμα: H εταιρεία Joule Biotechnologies έχει ήδη δημιουργήσει μικροοργανισμούς που βασίζονται στη γενετική μηχανική και μπορούν να μετατρέψουν το ηλιακό φως σε αιθανόλη ή ντίζελ, κάτι που μπορεί να επιτρέψει στα βιοκαύσιμα να ανταγωνιστούν τα παραδοσιακά καύσιμα (πετρέλαιο) τόσο σε κόστος όσο και σε κλίμακα.
Κινητό 3D: Οι ταινίες τύπου Avatar έχουν επιταχύνει σημαντικά τις εξελίξεις στο χώρο του τρισδιάστατου κινηματογράφου. H Dynamic Digital Depth έχει αναλάβει να μεταφέρει το “τρισδιάστατο ρεύμα” όχι μόνο στις τηλεοράσεις, αλλά σε “έξυπνα” τηλέφωνα (smartphones) και κινητές συσκευές, μέσω μιας τεχνολογίας που μπορεί να μετατρέψει, εύκολα και γρήγορα, δισδιάστατο περιεχόμενο σε 3D.
Αντισώματα διπλής δράσης: H Genentech έχει ανακαλύψει μια ιδιαίτερα υποσχόμενη μέθοδο για να αντιμετωπίζει σοβαρότατες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και το AIDS, μέσω αντισωμάτων διπλής δράσης, δίνοντας στους ασθενείς δύο φάρμακα στην τιμή του ενός και παρέχοντας ουσιαστικά την υπόσχεση για φάρμακα που δουλεύουν καλύτερα και κοστίζουν λιγότερο.
Αναζήτηση σε κοινωνικά δίκτυα: O Google fellow, Amit Singhal, ηγείται της προσπάθειας της Google να “αντλεί” δεδομένα από τα κοινωνικά δίκτυα, παρέχοντας στιγμιαία αποτελέσματα αναζήτησης που προσφέρουν την ίδια συνάφεια και ποιότητα με την παραδοσιακή διαδικτυακή αναζήτηση.
Φωτοβολταϊκά “παγίδευσης” φωτός: Τοποθετώντας νανοσωματίδια αργύρου στην επιφάνεια μιας ηλιακής κυψέλης λεπτού φιλμ, η Kylie Catchpole του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας βρήκε έναν τρόπο να βελτιώσει σημαντικά την αποδοτικότητα της κυψέλης, κάτι που αναμένεται να κάνει την ηλιακή ενέργεια ακόμα πιο ανταγωνιστική.
Μηχανικά βλαστοκύτταρα: H Cellular Dynamics, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Γουϊσκόνσιν, ανακάλυψαν έναν επαναστατικό τρόπο εξέτασης των φαρμάκων και μελέτης των ασθενειών, παρέχοντας μια μέθοδο δημιουργίας –στον δοκιμαστικό σωλήνα- οποιουδήποτε κυττάρου από ασθενείς με διαφορετικές αρρώστιες.
Κοινωνική τηλεόραση: Οι άνθρωποι προσπαθούν ήδη να συνδυάσουν τα κοινωνικά δίκτυα με την τηλεόραση, χρησιμοποιώντας laptops και έξυπνα κινητά για να σχολιάσουν διοργανώσεις όπως τα Όσκαρ ή οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η Marie-José Montpetit του ΜΙΤ δουλεύει πάνω στην “κοινωνική τηλεόραση” – μια μέθοδο που συνδυάζει διαφανώς την ενεργητική εμπειρία των κοινωνικών δικτύων με την πιο παθητική εμπειρία της παραδοσιακής τηλεόρασης.
“Πράσινο” τσιμέντο: H παραγωγή τσιμέντου είναι υπεύθυνη για 5% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο Νικόλαος Βλασόπουλος (παντού υπάρχει ένας Έλληνας!) της εταιρείας Novacem δημιούργησε ένα είδος τσιμέντου που “απορροφά”, αντί να δημιουργεί, διοξείδιο του άνθρακα!
Εμφυτευμένα ηλεκτρονικά: To Πανεπιστήμιο Tufts (από εκεί δεν είχε αποφοιτήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής;) αναπτύσσει εμφυτευόμενες ηλεκτρονικές συσκευές που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή φαρμάκων, τη διέγερση νεύρων, την παρακολούθηση βιομαζών και πολλά άλλα. Και αφού “τελειώσουν τη δουλειά τους”, θα διαλύονται πλήρως…
Cloud programming: Στο περίφημο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, ο Joseph Hellerstein δημιουργεί καλύτερο λογισμικό για την ανάπτυξη cloudεφαρμογών, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει τον προάγγελο για ένα νέο κύμα εφαρμογών για ανάλυση κοινωνικών δικτύων, επιχειρησιακό computing, ή παρακολούθηση δικτύου αισθητήρων που καταγράφουν τις σεισμικές δραστηριότητες.

About Freegr network

Από το Blogger.