ειδήσεις

Σε «θέση εκκίνησης» η CES 2011

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις ηλεκτρονικών ειδών, αλλά στερείται της παρουσίας ενός εκ των μεγαλυτέρων ονομάτων του χώρου: ο λόγος φυσικά για την Apple, η οποία για άλλη μία φορά επιλέγει να μην παραστεί σε ένα από τα λαμπρότερα «σόου» του κόσμου της τεχνολογίας.
Ως αποτέλεσμα, από την CES θα απουσιάζει το δημοφιλές iPad, καθώς και τα iPod και iPhone. «Αυτή τη στιγμή, στον κόσμο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών, η Apple είναι το 'λαμπρό αστέρι' που κυνηγούν όλοι» είπε ο Ρομπ Έντερλε, τεχνολογικός αναλυτής της Σίλικον Βάλεϊ.
Το iPad βρίσκεται στο «στόχαστρο» πολλών ανταγωνιστών, το οποίο πούλησε οκτώ εκατομμύρια κομμάτια στο χρονικό διάστημα μεταξύ του Απριλίου (μήνα που εμφανίστηκε στα ράφια των καταστημάτων) και του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, οι πωλήσεις του θα φτάσουν στις 37,2 εκατομμύρια μονάδες το 2011, ενώ η Gartner, που ειδικεύεται σε προβλέψεις στο χώρο της αγοράς υψηλής τεχνολογίας, εκτιμά πως θα πωληθούν 55 εκατομμύρια tablets συνολικά εντός του έτους. «Είναι μεγάλος ο θόρυβος που υπάρχει γύρω από τα tablets» είπε η Τάρα Ντούνιον, της Consumer Electronics Association, συμπληρώνοντας πως έχουν ανακοινωθεί τουλάχιστον 40, ενώ δεν θα την εξέπληττε εάν έβλεπε να παρουσιάζονται ακόμα και 80 μοντέλα στην CES.
Τρεις από τους «κολοσσούς» που εισέρχονται δυναμικά στην «αρένα» των tablets είναι νοτιοκορεατική Samsung και οι αμερικανικές Hewlett- Packard και Dell, που έχουν παρουσιάσει ήδη τις συσκευές τους: το Galaxy Tab, εξοπλισμένο με το λογισμικό Android της Google (από τη Samsung, με touchscreen επτά ιντσών και κάμερες εμπρός και πίσω για video chat, καθώς και δυνατότητες αναπαραγωγής βίντεο Adobe Flash), που από το Νοέμβριο έχει σημειώσει πάνω από ένα εκατομμύριο πωλήσεις, το Slate 500 από την ΗΡ (με Windows 7 και προσανατολισμό περισσότερο επαγγελματικό παρά καταναλωτικό) και το Streak της Dell.
Η κυκλοφορία ενός υπολογιστή tablet βρίσκεται στα σχέδια και της καναδικής Research in Motion, κατασκευάστριας του Blackberry: το PlayBook έχει επίσης περισσότερο επαγγελματικό προσανατολισμό και αναμένεται να λανσαριστεί αργότερα μέσα στο 2011. H Microsoft δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά» της ακόμα, αν και ο διευθύνων σύμβουλός της, Στιβ Μπάλμερ, έχει ήδη παρουσιάσει κάποια πρωτότυπα, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ποια και αν θα κυκλοφορήσουν στην αγορά.
Άλλα μεγάλα ονόματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο είναι η Toshiba και η Motorola, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσουν μοντέλα tablet υπολογιστών και πολλοί άλλοι ανταγωνιστές- ωστόσο, λίγα πιστεύεται πως θα είναι σε θέση να απειλήσουν πραγματικά το iPad. «Θα γεμίσουμε με κακά tablets, και εννοώ πραγματικά κακά» είπε σχετικά ο Έντερλε.

About Freegr network

Από το Blogger.