ειδήσεις

Sandy Bridge για κάθε χρήστη...

Η αρχιτεκτονική Sandy Bridge είναι μία απολύτως νέα και πρωτότυπη τεχνολογία. Πάμε να την αναλύσουμε λίγο με απλά λόγια χωρίς πολλές-πολλές λεπτομέρειες λέγοντας μόνο αυτά που πρέπει να κρατήσει κανείς.
Ενσωματωμένη κάρτα γραφικών
Αρχικά, το πρώτο πράγμα που θα συναντήσει κανείς μέσα στον επεξεργαστή είναι η IGPU (ενσωματωμένη κάρτα γραφικών), η οποία είναι ακόμα αποδοτικότερη από εκείνη των Clarkdale. Η αναβάθμισή της είναι σημαντική και δεν περνάει απαρατήρητη, καθώς αποτελεί έναν άξιο αντικαταστάτη μιας φθηνής εξωτερικής κάρτας της τάξεως των 40-50€. Σύμφωνοι, δεν είναι για να παιχνίδια σε υψηλές αναλύσεις, αλλά δεν παύει να είναι μία λύση για κάποιον που επιθυμεί ένα HTPC ή entry-level gaming.
Εντολές AVX – Advanced Vector eXtension
Το δεύτερο στοιχείο που αξίζει να αναφέρουμε, είναι το καινούριο σετ εντολών AVX. Με αυτή τη τεχνολογία μπορείτε να κάνετε "παπάδες" στο transcoding video. Αν είστε από αυτούς που ασχολούνται με κωδικοποίηση video ή ήχου (βλ DivX, Xvid, Lame3, x264 HD), τότε αρχίστε να χαμογελάτε, γιατί πραγματικά τα πράγματα φαίνεται να έχουν βελτιωθεί σημαντικά σ’ αυτό τον τομέα.
TDP και Turbo 2.0
Οι μηχανικοί της Intel φαίνεται να έκαναν άριστα το καθήκον τους όσον αφορά την κατανάλωση του επεξεργαστή αλλά και το Turbo. Πλέον δεν σας περιορίζει το TDP, με αποτέλεσμα ο επεξεργαστής να τρέχει σε ακόμα υψηλότερες συχνότητες, ενώ το TDP συγκρατείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα όταν είστε idle (αδρανής). Με λίγα λόγια, μεγαλύτερο overclocking και πράσινο πλάνο κατανάλωσης ενέργειας.
Αρχιτεκτονική δακτύλιου (Ring)
Πρόκειται για την μεγαλύτερη καινοτομία των Sandy Bridge. Ένας δίαυλος για όλες τις δουλειές, αφού θα βρείτε πάνω του από SATA και USB μέχρι CPU και IMC. Με αυτόν τον τρόπο το σύστημα καταφέρνει να μοιράζει πόρους, όπως για παράδειγμα γίνεται με την ενσωμ.κάρτα γραφικών και τον επεξεργαστή. Όταν παίζετε κάποιο παιχνίδι τότε ο υπολογιστής δανείζεται πόρους και ενέργεια από τον επεξεργαστή και τους μεταφέρει στην κάρτα, βοηθώντας έτσι τον παράγοντα γραφικών που χρειάζεται επιπλέον στήριξη την δεδομένη στιγμή.
Διαφορετικό αλλά μεγάλο overclocking
Ένας τέτοιος λοιπόν σημαντικός δίαυλος δεν θα μπορούσε να είναι διαθέσιμος για overclocking, για προφανής λόγους που έχουν να κάνουν τόσο με την ασφάλεια αλλά και με την σταθερότητα του συστήματος γενικότερα. Συνεπώς, ξεχάστε αυτά που ξέρατε για FSB και BLCK να χτυπάνε 200άρια… Το παιχνίδι αλλάζει και φλασάρει την μνήμη μας σε εποχές 1997 Pentium 2, όπου o δίαυλος παραμένει στα 100MHz ενώ ο πολλαπλασιαστής (multiplier ή CPU Ratio) είναι ο ευέλικτος παράγοντας του παιχνιδιού.
Dual Channel RAM
Οι Sandy Bridge έρχονται με σκοπό να αντικαταστήσουν τους Lynnfield -- μη κανετε λάθος εδώ -- επόμενο είναι λοιπόν για την Intel να μην αναγκάζει τους νυν κατόχους i3/i5 με την αγορά ενός επιπλέον DIMM. Συνεπώς, η γνωστή αρχιτεκτονική εξακολουθεί να διέπει τον IMC ( ελεγκτής μνήμης) ο οποίος βρίσκεται κι αυτός με την σειρά του μέσα στον επεξεργαστή του οποίου η λιθογραφία είναι στα 32nm!
Με απλά λόγια στα μαγαζιά θα συναντήσετε επεξεργαστές 2ης γενιάς Core i7, Core i5 και Core i3 . Από αυτούς μόνο ο Core i7 έχει hyper-threading, κάτι που τον καθιστά το βαρύ πυροβολικό του s1155 με τιμή 320€ (ξεκλείδωτος) ή 303€ (κλειδωμένος).

About Freegr network

Από το Blogger.