ειδήσεις

Το Gamer γίνεται πραγματικότητα....

To 2009 κυκλοφόρησε η ταινία “GAMER”. Το σενάριό της είχε να κάνει με το πως θα μπορούσαν να μοιάζουν τα video games του μέλλοντος. Είναι μια απο τις αγαπημένες μου. Παιχνίδια όπου οι παίκτες θα ελέγχουν πραγματικούς ανθρώπους μέσα σε ένα ελεγχόμενο πραγματικό περιβάλλον με σκοπό να φέρουν εις πέρας τις διάφορες αποστολές. Για να μην μακρηγορούμε, όσοι δεν έχετε δει την ταινία δείτε το παρακάτω trailer για να καταλάβετε. Τι σχέση όμως έχει η ταινία GAMER και τα παιχνίδια του μέλλοντος με το θέμα μας; Φαινομενικά καμία γιατί στην ταινία μιλάμε για επιστημονική φαντασία. Πρακτικά όμως η ιδέα που βασίζονται και τα δύο είναι η ίδια. Ζωντανοί οργανισμοί μέσα σε ένα παιχνίδι.
Στο πανεπιστήμιο του Stanford φαίνεται πως έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη. Με την χρήση κατάλληλου εξοπλισμού μπόρεσαν να “χειραγωγήσουν” ζωντανούς μικροοργανισμούς έτσι ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχός τους μέσα σε ένα εικονικό περιβάλλον. Τι κατάφεραν; Δημιούργησαν 8 διαφορετικά παιχνίδια στα οποία ο παίκτης αντί για ψηφιακούς χαρακτήρες, ελέγχει αληθινά μικρόβια με σκοπό να φέρει εις πέρας τις αποστολές του κάθε παιχνιδιού.
Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο σε τόσο μικρή κλίμακα γι’αυτό και οι ερευνητές αρκέστηκαν σε απλά games για να δουν σε τι βαθμό είναι αυτό εφικτό. Έτσι κατέληξαν σε 8 διαφορετικά παιχνίδια τα οποία χώρισαν σε 3 βασικές κατηγορίες: αλληλεπίδραση με οργανικά μόρια, μονοκύτταρα, και αποικίες μονοκύτταρων.
Ο εξοπλισμός αποτελείται απο απλά βασικά μέρη, μία κάμερα ικανή να καταγράφει την κίνηση των μικροοργανισμών, ένα χειριστήριο για τον παίκτη και ένα ηλεκτρικά φορτισμένο υγρό μέσα στο οποίο κινούνται τα βακτήρια. Κάθε κίνηση στα κουμπιά του χειριστηρίου μετατρέπεται σε ηλεκτρικό φορτίο το οποίο εφαρμόζεται στο υγρό αναγκάζοντας τα βακτήρια να κινηθούν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ένας αισθητήρας ανιχνεύει την κίνηση και καταγράφει το score. Όλη η διαδικασία αναπαρίσταται στον υπολογιστή μέσω ειδικού λογισμικού το οποίο αναλαμβάνει να σχεδιάσει τα γραφικά πάνω στην εικόνα που έχει καταγράψει η κάμερα.
Όπως αναφέρει και ο ερευνητής Riedel-Kruse πρωτεργάτης αυτού του project «Ελπίζουμε μέσα από αυτά τα βιοτικά παιχνίδια που περιέχουν μικροοργανισμούς τόσο μικρούς για να τους δει κανείς με γυμνό μάτι, ο κόσμος να συνειδητοποιήσει πόσο αξιοθαύμαστοι είναι και να μπουν στην διαδικασία να μάθουν περισσότερα γι’αυτούς.»

About Freegr network

Από το Blogger.