ειδήσεις

Η Πράσινη Πληροφορική στο EKT

H τεχνολογική υποδομή του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και τα πληροφοριακά συστήματα στο Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας εφαρμόζουν τις αρχές της Πράσινης Πληροφορικής (Green IT ή Green Computing).
Τι είναι η Πράσινη Πληροφορική;
Ο όρος  "Πράσινη Πληροφορική" (Green IT ή Green Computing) αναφέρεται στη μελέτη, τον σχεδιασμό, τη χρήση και επαναχρησιμοποίηση υπολογιστών, διακομιστών (servers) αλλά και υποσυστημάτων -π.χ. οθόνες, εκτυπωτές, αποθηκευτικών μέσων και επικοινωνιακών δικτύων­- με τρόπο αποτελεσματικό και αποδοτικό που ταυτόχρονα περιορίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (Murugesan, 2008).
Οι τεχνικές σχεδιασμού, κατασκευής, λειτουργίας και διάθεσης των πληροφοριακών υποδομών και συστημάτων που χρησιμοποιούνται στην "Πράσινη Πληροφορική" έχουν ως στόχο τη βέλτιστη διαχείριση ενεργειακών αναγκών με τρόπο που αξιοποιεί τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και μεριμνά για το φυσικό περιβάλλον.
Οι εφαρμογές της Πράσινης Πληροφορικής ευθυγραμμίζουν την οικονομική βιωσιμότητα και τη βέλτιστη αποδοτικότητα των υποδομών, με τις κοινωνικές και ηθικές ευθύνες που απορρέουν από την ανάγκη για μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος επιχειρήσεων, οργανισμών και κρατών στο φυσικό περιβάλλον. Σε αυτή την κατεύθυνση, αναπτύσσονται τεχνολογίες και λογισμικά εργαλεία φιλικά προς το περιβάλλον όπως είναι η εικονική ενεργειακή διαχείριση (Virtualization), ανακύκλωση (Recycling), τηλεεργασία (Telecommuting).
Γιατί είναι τόσο σημαντική η Πράσινη Πληροφορική;
Στην παγκόσμια προσπάθεια για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, είναι πλέον γεγονός ότι μπορεί να συνεισφέρει και ο τομέας της πληροφορικής. Για παράδειγμα αναφέρουμε ότι ακόμα και προσωπικά συστήματα υπολογιστών, όπως τα  Windows Vista, όταν βρίσκονται σε "κατάσταση αναμονής" καταναλώνουν 33 φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα Windows ΧΡ. Επιπλέον, σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένες μελέτες (Koomey, 2011) οι υποδομές πληροφοριακών συστημάτων ευθύνονται για το 1,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, ποσοστό που διαρκώς αυξάνεται. Αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Λαμβάνοντας υπόψη ότι στην ενέργεια που καταναλώνεται για τη λειτουργία ενός πληροφοριακού συστήματος σε διαρκή βάση συνυπολογίζονται οι παροχείς ισχύος στον υπολογιστικό εξιπλισμό, οι ανάγκες ψύξης, αλλά και άλλες απώλειες, μπορεί κανείς να υπολογίσει τη μεγάλη ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται καθημερινά από ένα Datacenter.

About Freegr network

Από το Blogger.