τεχνολογία

Αυξήθηκε η χρήση νυχτερινών τεχνητών φωτισμών στη Γη

Σύμφωνα με ερευνητική εργασία του γερμανικού κέντρου έρευνας GFZ που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, η Γη δείχνει ολοένα και πιο φωτεινή τα βράδια, ελέω του διαρκώς αυξανόμενου ποσοστού χρήσης νυχτερινού τεχνητού φωτισμού στα μεγάλα - και μη πλέον - αστικά κέντρα. Συγκεκριμένα, το σύνολο των ερευνητών υπό τις οδηγίες του Christopher Kyba, αποδεικνύει ότι από το 2012 έως και το 2016 η ποσότητα των φωτισμένων περιοχών της Γης αυξήθηκε κατά 2.2% ανά έτος, ενώ την ίδια έγερση είδε και το μέγεθος της φωτεινότητας που παρήγαγαν οι ήδη φωτιζόμενες περιοχές. 
Μεταξύ των πιο φωτεινών, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και ΗΠΑ ‘κλέβουν την παράσταση’, με τη Νότιο Αμερική, Αφρική και Ασία να παρατηρούν μια γενικότερη έξαρση στο σύνολο τους. Τα νούμερα είναι πραγματικά σοκαριστικά, δεδομένου ότι γνωρίζουμε τις ευρύτατες συνέπειες που φέρει ο φωτισμός του νυχτερινού περιβάλλοντος στο ίδιο και την υγεία του ανθρώπου. - Thomas Davies, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Έξετερ Το πραγματικά τρομακτικό όμως της όλης έρευνας έχει να κάνει με το ότι το σύνολο των αποτελεσμάτων πάρθηκε από δορυφόρους προηγούμενης γενιάς οι οποίοι δεν “βλέπουν” το - μπλε απόχρωσης - παραγόμενο φως από λυχνίες LED, οι οποίες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. 
Σύμφωνα με τον Franz Holker που αποτελεί μέλος της ερευνητικής αυτής ομάδας, είναι ακόμη δύσκολο να υπολογίσουμε το μέγεθος της επίπτωσης, ελέω της μόλις πρόσφατης εμφάνισης του φαινομένου, “το τεχνητό φως το βράδυ αποτελεί έναν πολύ νέο στρεσογόνο παράγοντα, [...] Το πρόβλημα είναι πως τοποθετήθηκε φως σε περιοχές, χρονικές στιγμές, και σε ποσότητα στην οποία δεν ήταν φυσικό να δημιουργηθεί, έτσι για πολλούς οργανισμούς δεν προλαβαίνει να υπάρξει κάποιο μεταβατικό στάδιο προσαρμογής σε αυτές τις συνθήκες,”.

About Freegr network

Από το Blogger.