τεχνολογία

Ο εξωγήινοι ίσως είναι δίπλα μας

Το όνομα Ross 128 b ίσως θα πρέπει να το συγκρατήσουμε, καθώς πιθανόν να μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον. Πρόκειται για έναν εξωπλανήτη, που πρόσφατα ανακαλύφθηκε, ο οποίος είναι ο δεύτερος πιο κοντινός στο ηλιακό μας σύστημα, μόλις 11 έτη φωτός μακριά. Και μπορεί να υποστηρίξει την ύπαρξη ζωής. Η εν λόγω ανακάλυψη δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Astronomy and Astrophysics. 
Οι αστρονόμοι συχνά κάνουν ανακοινώσεις για πλανήτες που βρίσκονται έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ωστόσο ο συγκεκριμένος φαίνεται να είναι ιδιαίτερος και γι' αυτό φέρει και ανθρώπινο όνομα. Έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τη Γη και ίσως η επιφάνειά του να έχει παρόμοιες θερμοκρασίες με τις δικές μας, καθιστώντας τον έτσι ένα "βολικό" μέρος για να υπάρξει ζωή. Κάθε 9,9 ημέρες ολοκληρώνει την περιστροφή γύρω από έναν ερυθρό νάνο, το οποίο είναι από τα πιο ψυχρά, πιο αχνά και πιο κοινά αστέρια που βρίσκονται στο σύμπαν. Λόγω της πληθώρας και του γεγονότος ότι έχουν βρεθεί και άλλοι εξωπλανήτες γύρω από τους ερυθρούς νάνους, οι τελευταίοι έχουν μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, καθώς εκτιμάται ότι αποτελούν την μεγαλύτερη ελπίδα για υποστήριξη ζωής σε πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Και αυτό διότι οι εν λόγω εξωπλανήτες βρίσκονται μέσα στην "κατοικήσιμη ζώνη" των αστεριών τους, νερό σε υγρή μορφή μπορεί να συγκεντρωθεί στην επιφάνεια τους και πιθανώς να υποστηρίξουν ζωή, όπως εμείς την γνωρίζουμε. 
Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν ακόμη αν ο Ross 128 b βρίσκεται στην "κατοικήσιμη ζώνη" του αστέρα του αλλά είναι πιθανό, βάσει όσων γνωρίζουν για τους ερυθρούς νάνους και τους πλανήτες τους. Ο Ross 128 b είναι 20 φορές πιο κοντά στο αστέρι του απ' ό,τι η Γη στον Ήλιο αλλά επειδή το αστέρι είναι μικρό, ψυχρό και αχνό, ο πλανήτης βρίσκεται σε "βολική" θερμοκρασία. Ο λόγος, ωστόσο, για τον οποίο οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι είναι επειδή το αστέρι είναι "ήρεμο". Άλλοι ερυθροί νάνοι έχουν την τάση να "επιτίθενται" στους πλανήτες τους με εκρήξεις υπεριώδους ακτινοβολίας και ακτίνων Χ. Προς το παρόν ο Proxima b είναι ο κοντινότερος στο ηλιακό μας σύστημα εξωπλανήτης, που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, σε απόσταση 4,2 ετών φωτός. Ο Ross 128 b, ωστόσο, μπορεί να το αλλάξει αυτό, καθώς αυτός και το αστέρι του κινούνται προς το μέρος μας. Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι σε 79.000 χρόνια ο Ross 128 b θα είναι ο πιο κοντινός μας εξωπλανήτης. (Πηγή: CNN)

About Freegr network

Από το Blogger.