τεχνολογία

3ο πανευρωπαϊκό Θερινό Σχολείο για τις τεχνολογίες οπτικών ινών

Η τεχνολογία των οπτικών ινών και οι οπτικές διασυνδέσεις των υπολογιστών βρίσκεται στο επίκεντρο του 3ου πανευρωπαϊκού Θερινού Σχολείου που ξεκίνησε σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, με τη συμμετοχή 35 διακεκριμένων επιστημόνων και ερευνητών από τις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη. Οι τεχνολογίες οπτικών ινών είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος, καθώς η εφαρμογή τους δεν αφορά μόνο σε τηλεπικοινωνίες μεγάλων αποστάσεων και μεγάλων ταχυτήτων (όπως τα νέα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G), αλλά χρησιμοποιούνται ήδη μέσα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για τη μέγιστη απόδοση επικοινωνίας μεταξύ των επεξεργαστών. 
Τις ολοκληρωμένες οπτικές τεχνολογίες -κυκλώματα φωτονικής- χρησιμοποιούν οι υπερυπολογιστές μεγάλων εταιριών ή ινστιτούτων ανά τον κόσμο, προκειμένου να αυξήσουν τις δυνατότητές τους στην επεξεργασία δεδομένων και να ανταπεξέλθουν στην μεγάλη κατανάλωση ισχύος που απαιτούνται για αυτό το σκοπό. «Όταν μιλούμε για υπερυπολογιστές δεν εννοούμε έναν υπολογιστή αλλά ολόκληρα δωμάτια υπολογιστικών συστημάτων μεγέθους 400-500 τ.μ. Τέτοια συστήματα χρησιμοποιούν και κέντρα δεδομένων (Data Centers), όπως για παράδειγμα της εταιρίας Facebook, που βρίσκονται σε κάποιο μακρινό σημείο. Κάποιες από τις εφαρμογές τους αφορούν προσομοιώσεις για παράδειγμα μοντέλων πρόγνωσης καιρού ή βιολογικών λειτουργιών» είπε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Νίκος Πλέρος. «Όταν ανεβάζουμε μία φωτογραφία στο Facebook, ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι των δεδομένων της πριν καταλήξει να αποθηκευτεί στον μακρινό προορισμό της» σημείωσε, εξηγώντας: «Φτάνει στην κεραία, όπου μετατρέπεται σε φως και ταξιδεύει μέσω της οπτικής ίνας στο κέντρο δεδομένων. 
Το πιο απαιτητικό κομμάτι αυτής της διαδρομής γίνεται εντός του κέντρου δεδομένων, επειδή εκεί πρέπει να γίνει η αναπροσαρμογή των δεδομένων. Σκεφτείτε ότι το 75% της κίνησης της πληροφορίας παραμένει μέσα στο κέντρο δεδομένων, και ότι εσείς είστε ένας από τα εκατομμύρια ανθρώπων που κάνουν μία επιλογή όπως το ανέβασμα μίας φωτογραφίας». Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των υπολογιστών, των χρήσεων και εφαρμογών τους τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο κ. Πλέρος υποστήριξε ότι για τα επόμενα είκοσι χρόνια δεν θα ήταν περίεργο να πούμε ότι θα χρησιμοποιούμε τους υπερυπολογιστές όπως τους σημερινούς desktop. Το 3ο Πανευρωπαϊκό Θερινό Σχολείο διοργανώνει η ερευνητική ομάδα του Τομέα Φωτονικών Συστημάτων και Δικτύων του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Tyndall National Institute της Ιρλανδίας. Συμμετέχουν σε αυτό περίπου 40 φοιτητές και μηχανικοί από πανεπιστήμια και εταιρίες του εξωτερικού και 20 φοιτητές του ΑΠΘ. Στη διάρκειά του θα γίνουν διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες και ερευνητές από πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρείες του χώρου των υπολογιστών και των οπτικών επικοινωνιών από τις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη για εφαρμογές σε σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα και για τα πιο πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα στον τομέα των εφαρμογών τους. ΠΗΓΗ ΑΠΕ

About Freegr network

Από το Blogger.