τεχνολογία

ΣΧΕΔΙΟ NASA ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΑΠΟ ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να «θωρακίσει» τον πλανήτη από τους επικίνδυνους αστεροειδείς αλλά και πως θα προετοιμάσει τις υπηρεσίες των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο περιστατικό, σε περίπτωση που δεν μπορεί να αποφευχθεί. Το Γραφείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου έδωσε χτες στη δημοσιότητα μια νέα έκθεση, που ονομάζεται «Εθνική Στρατηγική Ετοιμότητας και Σχέδιο Δράσης για αντικείμενα κοντά στη Γη».
Στις 18 σελίδες του εγγράφου, καταγράφονται τα βήματα προετοιμασίας της NASA αλλά και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών (FEMA). Το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια και έχει ως στόχο να αποτρέψει το ενδεχόμενο συντριβής ενός αστεροειδή στη Γη. 
Αξιωματούχοι της NASA, του Λευκού Οίκου και της FEΜΑ συζήτησαν το ενδεχόμενο σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. «Η συντριβή ενός αστεροειδούς είναι ένα πιθανό σενάριο για το οποίο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» είπε ο Leviticus Lewis, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της FEMA.
Με τη σειρά του, ο Lindley Johnson της ΝASA τόνισε: «Το σχέδιο αυτό σκιαγραφεί όχι μόνο πως θα μπορούμε να βελτιώσουμε την αναζήτηση επικίνδυνων αστεροειδών αλλά και πώς να υπολογίζουμε καλύτερα εάν υπάρχει κίνδυνος να συντριβούν στη γη…».
Η προστασία του πλανήτη από αστεροειδείς είναι, όπως είπε ο ίδιος, μια τεράστια δουλειά αλλά δεν μπορεί να γίνει από τους αστροναύτες… «Αυτό συμβαίνει μόνο στις ταινίες. Είναι ένα καλό σενάριο για ταινία αλλά δεν βλέπουμε στις μελέτες μας καμία τεχνική αντιμετώπισης που απαιτεί την εμπλοκή ενός αστροναύτη» είπε ο Johnson, εξηγώντας παράλληλα ότι όλες οι τεχνικές εκτροπής αστεροειδών της NASA θα γίνονται με ρομποτικά διαστημόπλοια.
Video: Πόσο πιθανό είναι ένας αστεροειδής να εξαφανίσει το ανθρώπινο είδος

Οι πέντε στόχοι

Το σχέδιο περιγράφει τους πέντε στόχους των υπηρεσιών, μέσα στο επόμενο διάστημα.


  1. Η NASA σκοπεύει να ενισχύσει το σχετικό πρόγραμμά της ώστε να ανιχνεύει, να παρακολουθεί και να μπορεί να κατηγοριοποιεί (σε επικίνδυνους ή μη) τους αστεροειδείς με μεγαλύτερη ακρίβεια.
    2. Η βελτίωση των μοντέλων που θα επιτρέψουν στις αμερικανικές υπηρεσίες να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις πιθανότητες ένας αστεροειδής να συντριβεί στη γη. Οι ομάδες αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών, όπως η FEMA, θα χρησιμοποιούν τις πληροφορίες αυτές για να δημιουργούν σενάρια και να ενημερώνουν τις υπηρεσίες για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κρίση.
    3. Η NASA θα πρέπει να βρει νέους τρόπους εκτροπής των αστεροειδών, που θα βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη.
    4. Βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας, ώστε να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο αυτό και οι υπηρεσίες άλλων χωρών υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ.
    5. Ζητήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση να δημιουργήσει σχέδιο αντιμετώπισης, σε περίπτωση που ένας μεγάλος αστεροειδής συντριβεί στον πλανήτη μας χωρίς ή με μικρή προειδοποίηση.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών τους, αστρονόμοι έχουν εντοπίσει και καταγράψει περί τα 8.000 διαστημικά αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στον πλανήτη μας και έχουν μήκος πάνω από 140 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι τα αντικείμενα αυτά είναι αρκετά μεγάλα για να εξαφανίσουν από τον χάρτη μια ολόκληρη αμερικανική πολιτεία. Μέχρι στιγμής, όμως, κανένα εξ’ αυτών δεν φαίνεται να απειλεί σοβαρά τον πλανήτη μας. ΠΗΓΗ cnngr
.

About Freegr network

Από το Blogger.