τεχνολογία

Παγκόσμια Έρευνα Λογισμικού της BSA

Η BSA μας ενημερώνει με δελτίο τύπου της, για τα αποτελέσματα από την τελευταία της έρευνα, όσον αφορά την χρήση μη αδειοδοτημένου λογισμικού. Στην Ελλάδα ειδικότερα, το ποσοστό χρήστης μη αδειοδοτημένου λογισμικού έχει πέσει στο 61%, με την BSA να τονίζει ότι η κυβερνοασφάλεια είναι ο νούμερο ένα λόγος, για τον οποίο πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του, ενώ προτείνει και την χρήση συστήματος Διαχείρισης Πόρων Λογισμικού (Software Asset Management), για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Περισσότερα στο δελτίο τύπου που ακολουθεί.

Η Χρήση Μη Αδειοδοτημένου Λογισμικού μειώνεται σε 61% στην Ελλάδα με την παραβίαση δεδομένων να αναφέρεται ως κυρίαρχο θέμα ανησυχίας των CIO σε επίπεδο συμμόρφωσης
Σύμφωνα με την έρευνα η κυβερνοασφάλεια είναι ο νούμερο ένα λόγος, για τον οποίο πρέπει να αποφεύγεται η χρήση μη αδειοδοτημένου λογισμικού

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2018 – Για τη μείωση του κινδύνου των κυβερνοεπιθέσεων και την προαγωγή του τελικού αποτελέσματος, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξαλείψουν το μη αδειοδοτημένο λογισμικό που βρίσκεται εγκατεστημένο στα δίκτυά τους και να εισάγουν σύστημα Διαχείρισης Πόρων Λογισμικού (Software Asset Management), σύμφωνα με την Παγκόσμια Έρευνα Λογισμικού της BSA | The Software Alliance.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα, το 61% του λογισμικού που βρίσκεται εγκατεστημένο σε υπολογιστές δεν ήταν νομίμως αδειοδοτημένο, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό στη Δυτική Ευρώπη, ενώ είναι υψηλότερο ακόμη και από το μέσο όρο στο σύνολο της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μείωση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της BSA που δημοσιεύτηκε το 2016. Η εμπορική αξία του μη αδειοδοτημένου λογισμικού που βρίσκεται εγκατεστημένο στην Ελλάδα βρέθηκε να ανέρχεται στο ποσό των 173.000.000 δολαρίων ΗΠΑ. 
Η μείωση του ποσοστού της πειρατείας λογισμικού οφείλεται στις συγκροτημένες ενέργειες προς επιβολή του νόμου τόσο εκ μέρους της BSA όσο και των κρατικών οργάνων και είναι αποτέλεσμα της αύξησης της Διαχείρισης Πόρων Λογισμικού εκ μέρους των επιχειρήσεων (Software Asset Management), την αύξηση της χρήσης συνδρομητικού λογισμικού και στην περιορισμένη οικονομική ανάκαμψη.
Σε όλο τον κόσμο, οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση λογισμικού προκειμένου να βελτιώσουν τον τρόπο που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, να αυξήσουν τα κέρδη τους, να προσεγγίσουν νέες αγορές και να κερδίσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι CIOs και όπως επιβεβαιώνεται από την ανάλυση της έρευνας που πραγματοποιήθηκε, εάν το λογισμικό είναι μη αδειοδοτημένο, οι επιχειρήσεις διατρέχουν ένα σημαντικό κίνδυνο να αντιμετωπίσουν συχνά-σοβαρές απειλές κατά της ασφάλειας. Στην πραγματικότητα, οι CIOs παρατήρησαν ότι η κλοπή προσωπικών και εταιρικών δεδομένων είναι το πρωταρχικό μέλημά τους αναφορικά με το κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να συνοδεύει μη αδειοδοτημένο λογισμικό. Κατά συνέπεια, περισσότεροι από τους μισούς CIOs που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας ως τον νούμερο ένα λόγο για τον οποίο πρέπει να αποφεύγεται το μη αδειοδοτημένο λογισμικό (54 %), με δεύτερο λόγο τον μικρότερο κίνδυνο που διατρέχουν λόγω νομικών ζητημάτων (43 %). 
Για καλύτερη κατανόηση των συνεπειών της χρήσης μη αδειοδοτημένου λογισμικού, η BSA δημοσίευσε την Παγκόσμια Έρευνα Λογισμικού 2018: Διαχείριση Λογισμικού: Επιτακτική Ανάγκη Ασφάλειας, Επαγγελματική Ευκαιρία. Η έρευνα ποσοτικοποιεί την ένταση και την αξία του μη αδειοδοτημένου λογισμικού που βρίσκεται εγκατεστημένο σε προσωπικούς η/υ σε περισσότερες από 110 χώρες και περιοχές και περιλαμβάνει σχεδόν 23.000 απαντήσεις από καταναλωτές, εργαζόμενους και CIOs.
«Οργανισμοί σε όλο τον κόσμο χάνουν τα οικονομικά οφέλη και τα πλεονεκτήματα ασφαλείας που παρέχει το λογισμικό του οποίου γίνεται σωστή διαχείριση.» δηλώνει η Victoria Espinel, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της BSA | The Software Alliance. «Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καθιερώσουν προγράμματα Διαχείρισης Πόρων Λογισμικού για να αξιολογούν και να διαχειρίζονται το λογισμικό στα δίκτυά τους. Αυτό, με τη σειρά του, βοηθάει τις επιχειρήσεις να μειώσουν τον κίνδυνο απειλητικών κυβερνοεπιθέσεων και βοηθάει στην αύξηση των εσόδων τους»

About Freegr network

Από το Blogger.