τεχνολογία

Στροφή στο mobile gaming για τους Έλληνες

Σταδιακή στροφή στο mobile gaming έχουν αρχίσει να κάνουν οι Έλληνες gamers, ακολουθώντας τόσο την ευρωπαϊκή, όσο και την παγκόσμια τάση. Οι Έλληνες, το τελευταίο τρίμηνο, προτίμησαν, κυρίως, τις κινητές συσκευές, με το 71% των gamers να κάνει χρήση smartphones και το 49% να επιλέγει τα tablets. Τα στατιστικά αυτά εναρμονίζονται με την ευρύτερη διεθνή τάση του mobile gaming, που κατακτά σταθερά την αγορά.
Ζωντανή ωστόσο παραμένει και η παράδοση του PC gaming, με το 47% των Ελλήνων να χρησιμοποιεί σταθερούς υπολογιστές. Εντούτοις, η παράδοση του PC gaming παραμένει ζωντανή, με το 47% των Ελλήνων να εξακολουθεί να χρησιμοποιεί σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για τις εικονικές του περιπέτειες και το 50% των Ελλήνων να κάνει χρήση των PC laptops. Ο μέσος όρος, παγκοσμίως, για τους λάτρεις των φορητών Η/Υ είναι 42% (43% στην Ευρώπη).
Συνολικά, η δημοτικότητα των συσκευών gaming διαφέρει κατά πολύ ανά αγορά. Οι κονσόλες τα πάνε καλά στην Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, ενώ οι ασιατικές αγορές κλίνουν προς το mobile gaming.
Την παραπάνω εικόνα περιγράφει έρευνα των PayPal και SuperData, η οποία αξιολογεί την καταναλωτική συμπεριφορά στη διεθνή αγορά των ψηφιακών αγαθών, διεξάγοντας μία έρευνα με 25.000 συμμετέχοντες σε τουλάχιστον 25 αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας παρέχουν ενδιαφέροντα ευρήματα και στοιχεία που χαρτογραφούν την εικόνα της ελληνικής κοινότητας gaming.
Gaming μια καθημερινή συνήθεια

Για έναν στους τρεις Έλληνες gamers (το 32%) το gaming αποτελεί καθημερινή συνήθεια, ενώ το 27% ασχολείται 1-3 φορές την εβδομάδα. Τα αντίστοιχα νούμερα για τους διεθνείς gamers είναι 39% και 23%. Αναφορικά με το περιεχόμενο των gaming video, οι Έλληνες θεατές προτιμούν τα χιουμοριστικά βίντεο από τα παιχνίδια - πρόκειται για το πιο δημοφιλές θέαμα με ποσοστό 44% σύμφωνα με την έρευνα, ενώ ακολουθούν τα trailers (34%) και τα walkthroughs (33%). Τα τοπικά αυτά στοιχεία είναι μάλλον μοναδικά, καθώς, διεθνώς, το πιο δημοφιλές περιεχόμενο είναι τα walkthroughs (40%).
Το 44% των Ελλήνων παικτών προτιμά να αγοράζει ψηφιακώς τα full games, αφού δεν χρειάζεται να περιμένει για να ξεκινήσει το παιχνίδι (σχεδόν το ίδιο ποσοστό ατόμων παγκοσμίως, 43%), ενώ το 38% λαμβάνει υπόψη του θέματα οικονομικής φύσης - είναι φθηνότερο να τα κάνεις download από το να αγοράσεις την κόπια σε φυσική μορφή (42% για τους διεθνείς gamers). Το 49% εκφράζει παράπονα για τις χαμηλές ταχύτητες του Internet (το 37% των διεθνών παικτών αντιδρά ανάλογα), ενώ το 28% φαίνεται να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα όταν παίζει παιχνίδια (39% για τους διεθνείς gamers).
Ειναι θέμα φύλου
Η έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες gamers στην Ελλάδα λατρεύουν τα παιχνίδια δράσης - περιπέτειας, καθώς τουλάχιστον το 45% δήλωσε ότι έπαιξε τέτοιου είδους παιχνίδια τους τελευταίους τρεις μήνες. Από την άλλη, οι περισσότερες Ελληνίδες gamers (55%) επέλεξαν την ησυχία των puzzle games (σε σχέση με το 27% των ανδρών) και το ένα τρίτο έπαιξε arcade games το τελευταίο τρίμηνο. Το στατιστικό αυτό στοιχείο συνάδει με τις ευρωπαϊκές τάσεις, με το 48% των gamers γένους θηλυκού στη Γηραιά Ήπειρο να παίζει κυρίως puzzles. Σε διεθνές επίπεδο, το 49% των γυναικών gamers προτίμησε την ψυχαγωγία των παιχνιδιών δράσης.
Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι gamers στρέφονται ελαφρώς προς τα παιχνίδια δράσης και περιπέτειας (action-adventure) με το 44% να προτιμά την κατηγορία αυτή. Η παγκόσμια τάση περιστρέφεται γύρω από τα action games που επικεντρώνονται στις σωματικές δοκιμασίες, περιλαμβάνοντας τα fighting, platform και shooter games, καθώς το 48% των παικτών από ολόκληρο τον κόσμο παραδέχεται ότι όντως συμμετείχε σε μάχες και κυνηγητά σε εικονικούς κόσμους κατά το προηγούμενο τρίμηνο του έτους, ενώ το νούμερο στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο (26%).
Το έκαναν επάγγελμα 
Σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες gamers όχι μόνο παρακολουθούν περιεχόμενο gaming video (είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι άνδρες είναι πολύ πιο δραστήριοι στον τομέα αυτόν - το 45% σε σχέση με το 29% των γυναικών gamers, αλλά και δημιουργούν μόνοι το δικό τους - το 9% των ερωτηθέντων, το οποίο βέβαια ως ποσοστό είναι ούτως ή άλλως δύο φορές χαμηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, το ένα τρίτο δεν πληρώνεται καν για τη δημιουργία του. Παραδόξως, οι γυναίκες streamers έχουν ακόμα λιγότερες πιθανότητες να λάβουν οποιαδήποτε πληρωμή σε σχέση με τον μέσο άνδρα Έλληνα streamer - 28% vs 39%. Εντούτοις, εάν πληρωθούν τελικά, ισχύουν οι ίδιοι βασικοί τρόποι πληρωμής με τους υπόλοιπους - διαφημίσεις και χορηγίες.
Από που αγοράζουν οι Έλληνες 
Η έρευνα δείχνει, εξάλλου, ότι διεθνώς, οι gamers αγοράζουν από 14 διαφορετικές gaming πλατφόρμες και από σχεδόν 30 διαφορετικά εμπορικά σημεία. Οι Έλληνες προτιμούν τη χρήση των επιλεγμένων μεθόδων πληρωμής, κυρίως για την ευκολία χρήσης (65%), την ταχύτητα (48%) και τον ελάχιστο δυνατόν αριθμό βημάτων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της (30%). Το 52% δηλώνει ότι σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος πληρωμής της επιλογής τους, δεν θα έκανε καν την αγορά που είχε κατά νου, ενώ το 51% θεωρεί ότι θα άλλαζε τρόπο πληρωμής, εάν έβρισκε έναν ακόμα πιο ασφαλή. Ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες Έλληνες δεν αγόρασε κανένα full game download από την πλατφόρμα που προτιμά, ενώ σχεδόν οι μισοί (48%) αγόρασαν 1 έως 3 παιχνίδια. Από την άλλη, λίγο περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες (51%) αγόρασαν in-game περιεχόμενο 1 έως 3 φορές κατά το διάστημα των τελευταίων τριών μηνών.

About Freegr network

Από το Blogger.