chipset

12η γενιά CPUs της Intel θα χρειάζεται και νέες μητρικές μεGA 1700 socket

Έχουν περάσει μόλις μερικοί μήνες από τη στιγμή που ο Core i9-10900K της Intel έκανε την πρώτη του εμφάνιση. Από τότε γνωρίζουμε επίσημα πως οι μητρικές της 400 σειράς θα υποστηρίζουν και τους επερχόμενους Rocket Lake CPUs που θα καταφθάσουν μέσα στο 2021 και θα απαρτίζουν την 11η γενιά της Intel.
Όπως φαίνεται, το socket LGA 1200 θα εξυπηρετήσει τελικά μόνο δύο γενιές επεξεργαστών. Αναλυτικότερα, νέα στοιχεία ήρθαν στην επιφάνεια και θέλουν την Intel να κάνει τη μετάβαση στο ολοκαίνουργιο LGA 1700 socket με την 12η γενιά επεξεργαστών της, η οποία θα έχει κωδική ονομασία Alder Lake.
Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από ένα επίσημο έγγραφο της εταιρίας που διέρρευσε από τον χρήστη του Twitter, @momomo_us. Μάλιστα, όπως μπορείτε να δείτε και μέσα από την εικόνα που ακολουθεί, η Intel εργάζεται στους Alder Lake-S CPUs που είναι τα desktop μοντέλα της, αλλά και στους Alder Lake-P που δε γνωρίζουμε ακόμη αν είναι mobile μοντέλα ή κάτι εντελώς διαφορετικό.
Όπως προκύπτει και από την ονομασία του, το LGA 1700 socket θα έχει 500 περισσότερα pins, δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 41.7% σε σχέση με το LGA 1200. Αυτό σημαίνει πως το chip θα μπορεί να τροφοδοτηθεί με αρκετή περισσότερη ενέργεια και να υποστηρίξει διάφορα νέα χαρακτηριστικά. Για την ώρα κάνουν το γύρο του διαδικτύου πολλές φήμες και εικασίες που θέλουν τους Alder Lake να είναι υβριδικοί επεξεργαστές. Αυτό σημαίνει πως, όπως και η big.LITTLE μικροαρχιτεκτονική της ARM, θα συνδυάζονται ισχυροί πυρήνες με άλλους που θα ξοδεύουν λιγότερη ενέργεια για τις λιγότερο απαιτητικές διεργασίες.
Παράλληλα, εικάζεται πως η 12η γενιά θα είναι κατασκευασμένη σε 10nm++ process node και θα ενσωματώνει τον Xe πυρήνα γραφικών της Intel. Τέλος, θα φέρει στο προσκήνιο και νέες τεχνολογίες, αφού θα υποστηρίζει DDR5 μνήμες και το PCIe 4.0 interface.

About Freegr network

Από το Blogger.