downloads

Το νέο H.266 codec μειώνει τον όγκο των δεδομένων στο μισό

Η γερμανική εταιρία Fraunhofer η οποία βοήθησε στην ανάπτυξη των μορφών αρχείων MP3, H.264 και H.265, αποκάλυψε το νέο πρότυπο H.266/VVC (Versatile Video Coding), το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για 4K και 8K streaming. Το H.266 μειώνει τον όγκο των δεδομένων κατά 50% σε σχέση με το H.265, ενώ διατηρεί την ίδια ποιότητα.
Εξαιτίας του τεράστιου άλματος στην αποδοτικότητα του κώδικα που προσφέρει το H.266/VVC, η χρήση του video θα αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, η μεγαλύτερη ευελιξία του H.266/VVC το κάνει πιο ελκυστικό για μία μεγάλη γκάμα εφαρμογών σχετικές με τη μετάδοση και την αποθήκευση video, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει high dynamic range και video 360 μοιρών.
Για την ανάπτυξη του νέου codec, η Fraunhofer συνεργάστηκε με τις Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm και Sony.
Μία 90λεπτη ταινία H.265 είναι περίπου 10GB, ενώ στο H.266 θα είναι 5GB. Το νέο codec θα επιτρέψει επίσης στις streaming υπηρεσίες που προσφέρουν 4K HDR περιεχόμενο να χρησιμοποιούν λιγότερο bandwidth, ενώ είναι απαραίτητο για να έρθει το 8K στο καταναλωτικό κοινό. Προς το παρόν δεν υπάρχει λογισμικό που να υποστηρίζει το encoding και decoding του VCC, αλλά η Fraunhofer δήλωσε πως θα αναπτύξει ένα μέχρι το φθινόπωρο. Όσο για το πότε θα το δείτε ως καταναλωτές, αυτό ίσως να αργήσει λίγο καθώς τα νέα chips που απαιτούνται για τη χρήση του H.266/VVC μόλις τώρα σχεδιάζονται.

About Freegr network

Από το Blogger.