Αρκετοί που αναβαθμίσατε στη νέα build των Windows 10 θα είδατε τη προσθήκη της επιλογής Hardware Accelerated GPU Scheduling, η οποία είναι ανενεργή κανονικά και θα πρέπει να την ενεργοποιήσετε, όμως πριν το κάνετε, ας δούμε επιδερμικά με το τι έχει να κάνει.
Όλα ξεκινούν από το Windows Display Driver Model, αλλιώς WDDM, που εισήχθη με τα Windows Vista πριν από 14 χρόνια και πρακτικά είναι ο scheduler που τρέχει πάνω από τον driver της κάρτας γραφικών, ρυθμίζοντας τις εργασίες που πραγματοποιεί, μεταξύ πολλών ακόμη. Ήταν η πρώτη φορά όπου είδαμε αρκετά προηγμένες λειτουργίες οι οποίες θα βοηθούσαν στη καλύτερη αξιοποίηση του τότε hardware, στο μακρινό 2006. Μέχρι και σήμερα η Microsoft αναβάθμιζε το μοντέλο των drivers της τακτικά, προσθέτοντας νέα features και ανοίγοντας νέους δρόμους προς την καλύτερη εκμετάλλευση του hardware από τις εφαρμογές.
Για την ώρα η Microsoft δε μιλάει για τις πιθανές βελτίωση των επιδόσεων που θα επιφέρει το χαρακτηριστικό, είναι κάτι που θα φανεί σε βάθος χρόνου, μιας και το χαμηλότερο latency στην επικοινωνία μεταξύ συστήματος και GPU, οπότε οι βελτιώσεις θα εμφανιστούν και θα γίνουν ορατές και στους τελικούς χρήστες.
"Enter Hardware-accelerated GPU scheduling", η μεγαλύτερη ίσως αναβάθμιση σε αυτό το κομμάτι, που έρχεται μαζί με το update 2004 των Windows 10. Η επιλογή μαζί με όλο το υποσύστημα που ενεργοποιεί η Microsoft θα μεταθέσει αρκετό load από τον επεξεργαστή προς τη κάρτα γραφικών και για να συμβεί αυτό, βασίζεται πολύ στη συνεργασία με τις NVIDIA & AMD αλλά και εν μέρει στους game developers, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν κατά νου το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό κατά τη σχεδίαση των παιχνιδιών τους.
Η επιλογή ενεργοποιείται από τη συγκεκριμένη διαδρομή Settings -> System -> Display -> Graphics Settings και απαιτεί επανεκκίνηση, όπως και την εγκατάσταση του συμβατού driver από τις AMD και NVIDIA, δύο εταιρίες που έχουν ήδη έτοιμα πακέτα drivers στα επίσημα sites τους. Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι το feature βρίσκεται σε stable build των Windows 10, οι drivers παρέχουν beta support για το συγκεκριμένο, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με σύνεση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου