freegr

Tα deepfakes κάνουν τα fake news να μοιάζουν παιχνιδάκι

Είναι γνωστό πως το διαδίκτυο έχει την καλή του πλευρά. Την άμεση ενημέρωση, για παράδειγμα. Ή το να μπορείς να βρεις οτιδήποτε θες μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και πολλά άλλα. Είναι, όμως, και γνωστό πως το διαδίκτυο έχει και την κακή του, την σκοτεινή του, πλευρά. Μπορεί να γίνει εργαλείο στα χέρια κάθε απατεώνα και κάθε κακοποιού.
Μέχρι τώρα ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» του internet είναι τα fake news. Υπάρχουν αυτά που είναι κακοστημένα και γίνονται εύκολα αντιληπτά αλλά υπάρχουν και αυτά που έχουν στηθεί με τόσο αριστοτεχνικό τρόπο που δύσκολα μπορείς να καταλάβεις που αρχίζει και που τελειώνει το ψέμα.
Επειδή, ωστόσο, το internet εξελίσσεται όσο προχωράει και η τεχνολογία, φαίνεται, πως σε ότι αφορά το κομμάτι της ενημέρωσης τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Ήδη από τις αρχές της περασμένης χρόνιας έχουν αρχίσει να κάνουν ολοένα και πιο συχνά την εμφάνισή τους τα deepfakes τα οποία ήρθαν για να μείνουν και να κάνουν τα fake news να μοιάζουν… παιχνιδάκι.
Ουσιαστικά deepfakes υπήρχαν και πριν το 2019, ωστόσο, ένα έμπειρο μάτι μπορούσε εύκολα να τα διακρίνει. Για την ακρίβεια η πρώτη φορά που εντοπίστηκε ο συγκεκριμένος όρος ήταν το 2017.
Τους τελευταίους μήνες, όμως, αυτό αλλάζει δραματικά με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως αν όλο αυτό δεν ελεγχθεί και μάλιστα γρήγορα, μπορεί σύντομα το φαινόμενο αυτό να εξελιχθεί σε μάστιγα που θα ανεβάζει και θα κατεβάζει κυβερνήσεις σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη!

Τι είναι τα deepfakes;

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ωστόσο, δεν είναι όλα τα deepfake… ροζ. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ένας Βρετανός διευθυντής επιχείρησης έπεσε θύμα ενός audio deep fake και νομίζοντας ότι είχε μιλήσει με το διευθυντή μιας ουγγρικής εταιρείας, ενέκρινε την αποστολή 250.000 λιρών σε λογαριασμό που του δόθηκε.
Θύματα deepfake έχουν πέσει επίσης η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόζι (τροποποιήθηκε η φωνή της και επιβραδύνθηκαν οι χειρονομίες της, κατά τη διάρκεια πραγματικών ομιλιών της, με τρόπο που να εμφανίζεται μεθυσμένη) αλλά και ο πρώην και ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ. Στο διαδίκτυο εύκολα μπορεί να βρει κάποιος τα fake videos και του Ομπάμα και του Τραμπ.

Η πιο εξωφρενική, εξοργιστική και επικίνδυνη περίπτωση, ωστόσο, έρχεται από τη μακρινή Γκαμπόν, όπου η μακρά απουσία του προέδρου σε συνδυασμό με ένα πιθανώς deepfake βίντεο, έπεισε τις ένοπλες δυνάμεις ότι ο Πρόεδρος έχει πεθάνει, ή δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στις αρχές Ιανουαρίου του 2019 μονάδες του στρατού να καταλάβουν τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση.
Οι επικεφαλής αξιωματικοί τους έκανα εκτενή αναφορά στην κατάσταση που προκαλούν τα προβλήματα υγείας του προέδρου Αλί Μπονγκό και δήλωσαν πως οι ίδιοι αναλαμβάνουν τις τύχες της χώρας. Ενάμιση χρόνο μετά, κανείς ειδικός δεν έχει αποφανθεί με βεβαιότητα αν το βίντεο ήταν αυθεντικό ή όχι. Το πραξικόπημα πάντως απέτυχε, και ο Μπονγκό που σταδιακά άρχισε να κάνει και πάλι δημόσιες εμφανίσεις, παραμένει πρόεδρος της χώρας.

About Freegr network

Από το Blogger.