Europe

14,8 δισ. ευρώ το διαστημικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 


Με την πολιτική συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ένωσης οριστικοποιήθηκε το  διαστημικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, συνολικού ύψους 14,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

 
Ο εν λόγω προϋπολογισμός θα κατανεμηθεί ως εξής: για τα προγράμματα δορυφορικής πλοήγησης Galileo και EGNOS θα διατεθούν 9 δισεκατομμύρια ευρώ, για το πρόγραμμα παρακολούθησης της Γης Copernicus θα διατεθεί το ποσό των 5,42 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ για τα προγράμματα SSA και GOVSATCOM θα διατεθεί το ποσό των 442 εκατομμυρίων ευρώ. 
 
Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός προέκυψε μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ του Συμβουλίου της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να έχει η Ένωση στην διάθεσή της έναν επαρκή προϋπολογισμό για τον τομέα του διαστήματος, με απώτερο στόχο να συνεχίσει και να βελτιώσει τα υφιστάμενα διαστημικά εμβληματικά προγράμματα, δηλαδή τα EGNOS, Galileo και Copernicus. 
 
Επίσης, μέσω της συμφωνίας, εξασφαλίζονται τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε η Ένωση να παρακολουθεί τους διαστημικούς κινδύνους στο πλαίσιο του προγράμματος διαστημικής επιτήρησης (SSA) και να εξασφαλίζει στις εθνικές αρχές την πρόσβαση σε ασφαλείς δορυφορικές επικοινωνίες (GOVSATCOM).
 
Μετά από την πολιτική του έγκριση τόσο από το Συμβούλιο, όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το συμφωνηθέν κείμενο θα αποτελέσει τη βάση για τη μελλοντική έγκριση του προτεινόμενου κανονισμού σε δεύτερη ανάγνωση. Ο κανονισμός δεν μπορεί να εκδοθεί πριν από την έγκριση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027.

About Freegr network

Από το Blogger.