freegr

Αύξηση των νέων κακόβουλων αρχείων κατά 5,2% το 2020


 Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και ανέλυσε η Kaspersky, κατά την διάρκεια του 2020, εντοπίστηκαν κατά μέσο όρο 360.000 νέα κακόβουλα αρχεία ανά ημέρα, δηλαδή παρατηρήθηκε αυξηση 5,2% σε σύγκριση με το 2019. 

 
Αυτό επηρεάστηκε κυρίως από τη μεγάλη αύξηση του αριθμού Trojans (κακόβουλα αρχεία ικανά για μια σειρά ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής δεδομένων και της κατασκοπείας) και backdoors (ένας συγκεκριμένος τύπος Trojan που δίνει στους επιτιθέμενους τηλεχειρισμό της “μολυσμένης” συσκευής): 40,5% και 23% αύξηση αντίστοιχα. Αυτές ήταν οι τάσεις που αναφέρονται στην έκθεση Kaspersky Security Bulletin: Statistics of the Year.    
 
Τα συστήματα ανίχνευσης της Kaspersky ανακάλυψαν κατά μέσο όρο 360.000 νέα κακόβουλα αρχεία ανά ημέρα τους τελευταίους 12 μήνες - 18.000 περισσότερα από το προηγούμενο έτος (αύξηση 5,2%) και από 346.000 το 2018. Το 60,2% αυτών των κακόβουλων αρχείων ήταν non-specific Trojans. Γενικά, το ποσοστό των Trojans που εντοπίστηκαν αυξήθηκε κατά 40,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.  
 
Υπήρξε επίσης μια αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των backdoors που εντοπίστηκαν, καθώς και των worms (κακόβουλα προγράμματα που αντιγράφουν τον εαυτό τους στο σύστημά σας), γραμμένα στη γλώσσα VisualBasicScript και συνήθως ανήκουν στην οικογένεια κακόβουλων προγραμμάτων Dinihou.
 
Σε πτώση βρίσκεται το adware (προγράμματα που σας βομβαρδίζουν με διαφημίσεις), το οποίο παρουσίασε μείωση 35% σε σύγκριση με το 2019. 
 
Η συντριπτική πλειονότητα των κακόβουλων αρχείων που εντοπίστηκαν (89,80%) προέκυψαν μέσω αρχείων Windows PE - μορφή αρχείου ειδικά για λειτουργικά συστήματα Windows. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των νέων κακόβουλων προγραμμάτων που σχετίζονται με λειτουργικά συστήματα Android μειώθηκε κατά 13,7%. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι δούλευαν και μελετούσαν από το σπίτι, πιθανότατα σε σταθερούς και φορητούς υπολογιστές, οι επιτιθέμενοι φαίνεται να έχουν στρέψει την προσοχή τους σε αυτές τις συσκευές.
 
Υπήρξε επίσης αύξηση 27% του αριθμού των διαφορετικών σεναρίων - που αποστέλλονται μέσω κακόβουλων εκστρατειών email ή συναντήθηκαν σε “μολυσμένους” ιστότοπους, το οποίο θα μπορούσε, για άλλη μια φορά, να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι άνθρωποι πέρασαν περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο και οι επιτιθέμενοι προσπάθησαν να αξιοποιήσουν αυτό το γεγονός. 

About Freegr network

Από το Blogger.