athens

140 startups στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων - Έρχονται επιδοτήσεις


 Με 37 νέες startups εμπλουτίστηκε το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων (Ε.Μ.Ν.Ε.) ανεβάζοντας τον αριθμό των εγγεγραμμένων νεοφυών επιχειρήσεων στις 137.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, στο οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας εισάγονται 5 νεοφυείς επιχειρήσεις με την διαδικασία fast track, ήτοι άνευ αξιολόγησης, διότι πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής, όπως ορίζονται στις αρμόδιες ΚΥΑ. Συγκεκριμένα, οι πέντε επιχειρήσεις που εισάγονται στο μητρώο με διαδικασίες fast track είναι οι Agro Apps, η Exascale Performance Systems - EXAPSYS P.C., η GRAPEVINE S.A., η QCELL και η GENOME ANALYSIS. 

Παράλληλα προστίθενται ακόμα 32 νεοφυείς επιχειρήσεις μετά από αξιολόγησή κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι πληρούν τα δύο βασικά κριτήρια της καινοτομίας και των προοπτικών ταχείας κλιμάκωσης του μεγέθους των πωλήσεών τους στην παγκόσμια αγορά. Ειδικότερα αυτές ήταν Weasic Microelectronics, USA INTELLIGENCIA INC GREEK BRANCH, DNA SEQUENCE SLR HELLAS, Signal Ocean Single Member Private Company,  Agritrack ΛΥΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, Pixel Reign Private Company ,WOLI OPERATIONS SINGLE MEMBER P.C,  Sentio Labs Single Member Private Company ,  Sigmia Private Company , Agro Apps PC, Exascale Performance Systems - EXAPSYS P.C., GRAPEVINE S.A. , QCELL I.K.E. , GENOME ANALYSIS IKE, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΙΚΕ , RELEAZ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ , THRUWIND INNOVATIVE TECHNOLOGIES FOR RENEWABLE ENERGY SOURCES SINGLE-MEMBER P.C.,  ΟΠΤΑΓΩΝ ΦΩΤΟΝΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ,  Altosight ΜΙΚΕ , iDNA Genomics I.K.E. , MARPOINT ΚΥΡΚΟΣ ΑΛΑΦΟΔΗΜΟΣ ΙΚΕ , LAKE SPIRIT , SPIN Analytics , Engineers For Business S.A. , Apifon S.A, ACCELIGENCE HELLAS LTD , Greener than Green Technologies AE , PROCURE SHIP ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, PYLIS IKE, Payment Components Hellas, IKORGANIC ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, EXM P.C., MEDIPASS, GAIA ROBOTICS IKE, TRIPAROUND PRIVATE COMPANY, AIDPLEX IKE,  και Optechain PC. 

Να υπενθυμίσουμε ότι το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων είναι ένα εργαλείο για τις startups, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχουν διεθνή παρουσία σε ξένες αγορές, προσελκύοντας κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές. Το Εθνικό Μητρώο λειτουργεί με την βοήθεια της εφαρμογής Elevate Greece της ηλεκτρονικής πύλης που έχει εγκαινιάσει το υπουργείο Ανάπτυξης κι Επενδύσεων για την χαρτογράφηση του εν λόγω οικοσυστήματος. Στόχος και των δύο είναι αφενός να χαρτογραφήσει το δυναμικό των νεοφυών εταιρειών, που έχουν παρουσία στη χώρας μας, μέσα από μια ολοκληρωμένη επίσημη και αξιόπιστη καταγραφή κι αφετέρου να στηρίξει το έργο τους μέσα από προγράμματα χρηματοδότησης.

Ενίσχυση από €5.000 έως και €100.000

Σε αυτό το πλαίσιο έχει ανακοινωθεί πρόγραμμα στήριξης μέσω ΕΣΠΑ των startups, που έχουν εγγραφεί στο «Elevate Greece» - η πρόσκληση για το οποίο αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες. Οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων - Elevate Greece μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση ύψους από €5.000 έως και €100.000. Το ποσό ενίσχυσης θα προσδιοριστεί βάσει του κεφαλαίου κίνησης που δαπανήθηκε το 2019 και θα είναι της τάξης του 50% αυτού κατ' ελάχιστον. Ωστόσο θα πρέπει να αναλωθεί από τους δικαιούχους εντός του 2021. 

Με την χρηματοδότηση αυτή, που θα δοθεί με την μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, οι επιχειρήσεις μπορούν να καλύψουν έξοδα σε αγορές εμπορευμάτων χρήσης, πρώτων υλών και υλικών χρήσης. Παράλληλα, χρηματοδοτείται το σύνολο των παροχών σε εργαζομένους, καθώς και διάφορα λειτουργικά έξοδα.

Το ποσό αυτό της χρηματοδότησης το οποίο φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ έχει ως στόχο την στήριξη τη οικονομίας κατά την διάρκεια της πανδημίας και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) και αφορά επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στην ψηφιακή πύλη elevate Greece

Τα κριτήρια

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες εταιρείες, με άθροισμα των εξόδων Κεφαλαίου Κίνησης το 2019 ίσο ή μεγαλύτερο των €10.000. Επίσης οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με τη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ, ο τομέας καινοτομίας πρέπει να είναι συμβατός με την Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης RIS3 και δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται ως «προβληματικές» επιχειρήσεις σύμφωνα με τον ορισμό του προσωρινού πλαισίου στήριξης.

Επιπλέον οι δικαιούχοι πρέπει να λειτουργούν νόμιμα στη ελληνική επικράτεια και να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν από την 1/1/2020.

Η αίτηση υποβολής της συγκεκριμένης δράσης η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνικούς Πόρους, θα είναι ανοιχτή από την ημέρα που θα δημοσιευτεί η πρόσκληση μέχρι και τις 30/6/2021 το αργότερο.

About Freegr network

Από το Blogger.