freegr

Πού θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2032;

 


Μετά το Τόκιο το 2021, το Παρίσι το 2024 και το Λος Άντζελες το 2028, οι πρώτοι υποψήφιοι για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032, έχουν αρχίσει να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους.

Μία από τις υποψηφιότητες που ξεχωρίζουν είναι αυτή της πιο… κρύας φινλανδικής πόλης, Σάλα. Συγκεντρώνοντας… αμυδρές έως μηδενικές πιθανότητες επιτυχίας, το μήνυμα των αρμοδίων της Σάλα για την υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι σοβαρό και η σχετική διαδικασία άρχισε κανονικά. Με βίντεο που δείχνουν χιονισμένες περιοχές και συγκλονιστικές εικόνες ενός πλανήτη σε κρίση, με το λογότυπο (σ.σ. Save Salla) και την μασκότ (ένας τάρανδος που ονομάζεται Κέσα, που σημαίνει καλοκαίρι στην λαπωνική γλώσσα).

Κάτι ανάλογο, ισχύει και για την πρόθεση των Ινδονησίων να θέσουν υποψηφιότητα για την κορυφαία διοργάνωση, με την… νέα πρωτεύουσα που θα κατασκευασθεί τα επόμενα χρόνια στο νησί του Βόρνεο, αντικαθιστώντας την Τζακάρτα. Αυτό το «φαραωνικό» έργο, προϋπολογισμού 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελεί έμπνευση του Ινδονήσιου Προέδρου, Τζόκο Γουϊντόντο.

Στο «παιχνίδι» υπάρχει… μόνιμα η υποψηφιότητα της Ντόχα. Μετά τις αποτυχίες του 2016 και του 2020, η πόλη του Κατάρ, είναι έτοιμη να διεκδικήσει και πάλι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Οι Ολυμπιακοί δακτύλιοι είναι σύμβολο ειρήνης, ενότητας και ελπίδας για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων στη Μέση Ανατολή», επισημαίνει ο Σέιχ Τζόααν μπιν Χαμάντ Χαλίφα Αλ-Τάνι. Και παρά το φλέγον ζήτημα για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η υποψηφιότητα αυτή, αντιμετωπίζεται, εν πρώτοις, σοβαρά από τη ΔΟΕ. Μεταξύ των άλλων αξιόπιστων υποψηφίων, είναι αυτές της Ινδίας, της Σανγκάης και η ενδεχόμενη κοινή υποψηφιότητα της Νότιας και της Βόρειας Κορέας.

Παράλληλα, οι Αυστραλοί  εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο και θέλουν να ξαναπάρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την Μελβούρνη (1956) και το Σίδνεϊ (2000). Βασιζόμενοι στο πάθος τους για τον αθλητισμό, τον μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων και την επιθυμία τους να κάνουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, απλούς και βιώσιμους, με την υποψηφιότητα του Μπρισμπέϊν.

Τέλος, υποψήφια για την γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού, ενδέχεται να είναι και η κοιλάδα του Ρήνου. Εάν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για την πρώτη φορά στα Ολυμπιακά χρονικά, που θα υπάρχει υποψηφιότητα μίας περιοχής και όχι μίας συγκεκριμένης πόλης. Το σχέδιο, που επινοήθηκε από επιχειρηματίες, στοχεύει σε ένα νέο «μικρό οικονομικό θαύμα» και θα περιλαμβάνει 14 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Κολωνίας, του Ντίσελντορφ, της Βόννης, του Ντόρτμουντ και του Ντούισμπουργκ.

About Freegr network

Από το Blogger.