freegr

3D printing οστών απευθείας στο σώμα του ασθενή

 


Η εκμετάλλευση της τεχνολογίας 3D printing στον τομέα της Ιατρικής δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού στο παρελθόν έχουμε δει αρκετά παραδείγματα κατασκευής μοσχευμάτων, ωστόσο, η τελευταία έρευνα του University of New South Wales (Αυστραλία) έρχεται να δώσει μια διαφορετική διάσταση λόγω του υλικού που χρησιμοποιούν.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρουσίασαν μια σημαντικά αναβαθμισμένη τεχνική κατασκευής τεχνητών οστών μέσω 3D printing, στην οποία χρησιμοποιούν ένα ειδικό κεραμικό υλικό που είναι βιοσυμβατό με τα ζωντανά κύτταρα και μάλιστα μπορεί να “εκτυπωθεί” σε θερμοκρασία δωματίου (άρα χωρίς πολύπλοκα και κοστοβόρα συστήματα). Ο απώτερος στόχος τους είναι να επιδιορθώνουν ζημιές στα οστά των ασθενών με επί τόπου 3D εκτύπωση.

Σύμφωνα με τον Kristopher Kilian, καθηγητή της Σχολής Επιστήμης Υλικών και Μηχανολογίας του University of New South Wales,

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστεί με ακρίβεια τεχνητό οστό που μιμείται τις φυσικές και βιολογικές ιδιότητες ενός φυσικού οστού. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει πληθώρα νέων δυνατοτήτων συμπεριλαμβανομένης της επιδιόρθωσης μεγάλων οστικών καταγμάτων που δεν μπορούν να επιδιορθωθούν φυσικά από τον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε ακρωτηριασμό. Μπορούμε, επίσης, να εκμεταλλευτούμε την τεχνολογία για τη δημιουργία μοντέλων για οστά που θα μπορούν να μελετήσουν επιστήμονες του τομέα της Φυσιολογίας και της Παθολογίας ή ακόμη και για πειραματισμούς σε νέου τύπου φάρμακα.

Μέχρι στιγμής, η ερευνητική ομάδα έχει βελτιστοποιήσει την διαδικασία της εκτύπωσης, το ειδικό κεραμικό μελάνι και το υλικό εμβάπτισης που χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί το οστικό ικρίωμα με ζωντανά κύτταρα. Έχουν ήδη καταφέρει να εκτυπώσουν μικρά οστά και το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει τις κλινικές δοκιμές σε μικρά ζώα προκειμένου να εξετάσουν εάν θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην ίαση μεγαλύτερων τραυμάτων.

About Freegr network

Από το Blogger.