Τα γεγονότα, τα δεδομένα, μία αυταπόδεικτη ή καθολικά αποδεχόμενη αλήθεια, είναι ο θεμέλιος λίθος της πραγματικότητας και του ανθρώπινου πολιτισμού. Μέχρι πριν μερικά χρόνια τουλάχιστον. Στο σημερινό, βαθιά διχαστικό κλίμα, εντείνονται οι πολιτικές διαφορές, οι κοινωνικές εντάσεις και με μία αυξανόμενη ροή παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων, τα πραγματικά γεγονότα είναι πιο ασήμαντα από ποτέ.
Μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Koblenz-Landau στη Γερμανία δείχνει πως ο καλύτερος τρόπος να αλλάξεις την άποψη κάποιου πάνω σε ένα θέμα, δεν είναι πλέον η παράθεση δεδομένων, αλλά η παράθεση των προσωπικών σας εμπειριών.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι σέβονται περισσότερο πεποιθήσεις οι οποίες υποστηρίζονται από προσωπικές εμπειρίες. Η επίτευξη αντιλήψεων για την αλήθεια σε ηθικές διαφωνίες επιτυγχάνεται καλύτερα με την ανταλλαγή υποκειμενικών εμπειριών και όχι με την παροχή γεγονότων. – Emily Kubin, επικεφαλής έρευνας
Από την εποχή του Διαφωτισμού αναδείχθηκε η προώθηση της αλήθειας βασισμένης στη λογική και τα στοιχεία και έως τώρα το να βασίσεις το επιχείρημά σου σε γεγονότα κέρδιζε διαφωνίες. Αλλά πλέον τα πιστεύω του ανθρώπου αμφισβητούν ακόμα και τα ίδια τα γεγονότα και έτσι η παράθεση των δικών μας υποκειμενικών εμπειριών γίνεται πιο σεβαστές από το συνομιλητή μας επειδή τις αντιλαμβάνεται ως αληθινές.
Η αποτελεσματικότητα των γεγονότων δεν είναι ξεκάθαρη σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν διαφωνείς με έναν άγνωστο για το δικαίωμα στην οπλοκατοχή. Το πρόβλημα είναι πως τα γεγονότα – τουλάχιστον σήμερα – είναι από μόνα τους αμφισβητήσιμα, ειδικά όταν έρχονται σε αντίθεση με τις πολιτικές πεποιθήσεις μας.
Η μελέτη συμπεριέλαβε 15 ξεχωριστά πειράματα, στα οποία η ομάδα μετρούσε και σύγκρινε αν οι στρατηγικές βασισμένες σε γεγονότα ή σε εμπειρίες είχαν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο συνομιλητή. Τέθηκαν θέματα όπως οπλοκατοχή, εξόρυξη λιγνίτη, έκτρωση κλπ, ενώ αναλύθηκαν και πάνω από 300.000 σχόλια σε YouTube videos. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα επιχειρήματα που εξέφραζαν σχετικές προσωπικές εμπειρίες κέρδιζαν τα επιχειρήματα που βασίζονταν σε παράθεση γεγονότων και στοιχείων.
Επειδή οι προσωπικές εμπειρίες αντιμετωπίζονται ως πιο αληθινές από τα γεγονότα, εμφανίζονται ως λογικές στους αντιπάλους και αυξάνουν το σεβασμό.
Ωστόσο και τα γεγονότα δεν είναι εντελώς άχρηστα, δεν μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν μόνα τους.
Θεωρούμε πως οι προσωπικές εμπειρίες πρέπει να εφαρμόζονται νωρίς στη διάρκεια της συζήτησης για να δημιουργήσουν ένα κλίμα αμοιβαίου σεβασμού. Έπειτα, τα γεγονότα μπορούν να εισαχθούν καθώς η συζήτηση μεταβαίνει σε πιο ειδικά θέματα πολιτικής. Η ελπίδα μας είναι πως οι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα αποτελέσματα για να έχουν συζητήσεις με μεγαλύτερο σεβασμό σε μία εποχή ακραίας πόλωσης.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου