energyeficient

Μπαταρίες από τσιμέντο θα επιτρέψουν στα κτίρια να αποθηκεύουν ενέργεια


 Η αναζήτηση διαφορετικών τρόπων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας δε σταματά. Τα ιόντα λιθίου είναι η δημοφιλής επιλογή σήμερα, ειδικά για φορητές ηλεκτρονικές συσκευές όπως τηλέφωνα tablets και laptops, αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι η καλύτερη για όλες τις εφαρμογές, καθώς όλο και περισσότερο αναζητούνται βιώσιμοι τρόποι δημιουργίας ενέργειας.

Μία τέτοια μέθοδος μπορεί να έρθει υπό τη μορφή μπαταρίας βασισμένης στο τσιμέντο. Ερευνητές του Chalmers University of Technology στη Σουηδία συνδύασαν ένα μίγμα τσιμέντου με ανθρακονήματα για να βελτιώσουν την ηλεκτρική αγωγιμότητά του και τη δομική αντοχή του. Ένα πλαίσιο ανθρακονημάτων με μεταλλική επίστρωση ενσωματώθηκε στο μίγμα, βοηθώντας την κίνηση των ηλεκτρονίων. Βέβαια η ενεργειακή πυκνότητα είναι αρκετά χαμηλή όταν τη συγκρίνουμε με εμπορικά διαθέσιμες μπαταρίες, μόλις 7Wh ανά τετραγωνικό μέτρο, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν πως αν χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία σε αρκετά μεγάλο όγκο, όπως αυτό ενός κτιρίου, οι περιορισμοί θα ξεπεραστούν.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως εφόσον το τσιμέντο χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κατασκευή κτιρίων, τα κτίρια που θα ενσωματώσουν αυτήν την τεχνολογία θα μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια και να γίνουν ενεργειακά  αυτόνομα. Θα μπορούν να τροφοδοτούν το LED φωτισμό, να προσφέρουν 4G συνδέσεις σε απομονωμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό δίκτυο και επιπλέον να προσφέρουν προστασία κατά της διάβρωσης.

Έχουμε ένα όραμα πως στο μέλλον, αυτή η τεχνολογία θα επιτρέψει σε ολόκληρα τμήματα πολυόροφων κτιρίων να κατασκευαστούν από λειτουργικό τσιμέντο. Αν αναλογιστούμε πως κάθε τσιμεντένια επιφάνεια θα έχει ενσωματωμένη μία στρώση των ηλεκτροδίων, μιλάμε για τεράστιους όγκους λειτουργικού τσιμέντου. – Emma Zhang

Η ομάδα αναγνωρίζει πως το project είναι στα πρώτα στάδια εφαρμογής του και έχει να λύσει σημαντικά ερωτήματα όπως την επέκταση του κύκλου ζωής της μπαταρίας και την ανάπτυξη τεχνικών ανακύκλωσης.

About Freegr network

Από το Blogger.