Οι επερχόμενοι 12ης γενιάς επεξεργαστές Intel Core με το κωδικό όνομα Alder Lake/ Alder Lake-S έρχονται κάνοντας χρήση μίας αρχιτεκτονικής που έχει ομοιότητες με την big.LITTLE της ARM και επομένως θα διαθέτουν δύο τύπους πυρήνων: υψηλής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας.
Οι νέοι επεξεργαστές 12ης γενιάς θα κάνουν χρήση του socket LGA1700 στην πλατφόρμα desktop ενώ βεβαίως θα διατεθούν και σε mobile ή ultra-mobile designs για φορητούς υπολογιστές. Ο κορυφαίος επεξεργαστής για τη πλατφόρμα desktop θα είναι ο Core i9-12900K, ο οποίος ενσωματώνει 8 πυρήνες P (Performance) και 8 πυρήνες E (Efficiency) και θα κάνει χρήση της τεχνολογίας HyperThreading (24 threads). Στον εξοπλισμό του θα περιλαμβάνονται και ενσωματωμένα γραφικά με τη μορφή μίας Xe GPU με 96 EUs.
Σε σχέση με τους Rocket Lake, οι νέοι Alder Lake έρχονται με 19% αυξημένη απόδοση IPC σύμφωνα με την Intel, και αν πράγματι ισχύει θα δούμε την πλάστιγγα της απόδοσης να επανέρχεται στο μπλε στρατόπεδο για ακόμη μία φορά.
Όπως αναφέραμε, οι επεξεργαστές Alder Lake θα διαθέτουν έως και 16 πυρήνες συνολικά και έως 24 νήματα (threads) καθώς και έως 30MB non-inclusive LL Cache.
Ο εντυπωσιακός λόγος performance/watt των επεξεργαστών Alder Lake-S φαίνεται πως θα φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά των επεξεργαστών. Όταν διέρρευσαν τα πρώτα benchmarks για τον επεξεργαστή Intel Core i9-12900K τα οποία αποκάλυπταν ότι είχε απόδοση εφάμιλλη του 16πύρηνου AMD Ryzen 9 5950X αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε ότι θα έχουμε… μάχη στην αγορά.
Όμως πως κατάφερε η Intel με 8 υψηλής απόδοσης πυρήνες (P-cores) και 8 ενεργειακά αποδοτικούς πυρήνες (E-cores) να προσφέρει παρόμοια απόδοση με 16 υψηλής απόδοσης πυρήνες σαν αυτούς που διαθέτει ο Ryzen 9 5950Χ; Από ότι φαίνεται, κατά πρώτο λόγο οι 8 πυρήνες P με το κωδικό όνομα «Golden Cove» επιδεικνύουν πολύ υψηλότερη απόδοση IPC σε σχέση με τους πυρήνες Zen 3 και κατά δεύτερο λόγο οι 8 ενεργειακά αποδοτικοί πυρήνες E με το κωδικό όνομα «Gracemont» δεν είναι και τόσο… αργοί όσο πιστεύαμε.
Χάρη μάλιστα στους πυρήνες Gracemont και βεβαίως στον μηχανισμό Thread Director που βρίσκεται στο εσωτερικό των νέων επεξεργαστών Alder Lake-S, οι 12ης γενιάς επεξεργαστές Intel Core όπως θα ονομάζονται επισήμως θα προσφέρουν εξαιρετικό λόγο απόδοση/ τιμή. Η Intel υποστηρίζει μάλιστα ότι ένας E-core τύπου Gracemont προσφέρει έως και 40% υψηλότερη απόδοση με την ίδια ισχύ (at ISO power, ότι δηλαδή «τραβώντας» την ίδια ισχύ, το ένα chip προσφέρει υψηλότερη απόδοση από το άλλο) από έναν πυρήνα «Skylake» ή αν το δείτε αλλιώς, μικρότερη κατανάλωση κατά 40% με το ίδιο επίπεδο απόδοσης.
Τα νέα μοντέλα θα διαθέτουν PCIe root complex που θα υποστηρίζει x16 PCIe Gen 5 lanes και x4 PCIe Gen 4 lanes. Το PCH από την άλλη θα προσφέρει x12 PCIe Gen 4 lanes και x16 PCIe Gen 3 lanes. Το PCIe 5.0 προσφέρει έως και 2 φορές το bandwidth του PCIe 4.0 για έως και 64GB/sec εφόσον χρησιμοποιείται υποδοχή PCIe 5.0 x16. Αν και ενδεχομένως δεν θα δούμε σύντομα κάρτες γραφικών που θα υποστηρίζουν την 5η γενιά του προτύπου PCI Express, ενδεχομένως νωρίτερα να δούμε PCIe 5.0-based SSDs καθώς δεν είναι λίγες οι εταιρείες που έχουν ανακοινώσει σχετικούς ελεγκτές.
Οι 12ης γενιάς επεξεργαστές Intel Core δεν θα είναι όμως μόνο οι πρώτοι που θα υποστηρίζουν PCIe 5.0 αλλά θα είναι και οι πρώτοι που θα υποστηρίζουν μνήμη DDR5 σε διάταξη Dual Channel και με υποστήριξη DDR5-4800 (αν και θα κυκλοφορήσουν enthusiast-grade μνήμες με ταχύτητες έως και DDR5-7200). Πέρα από την υποστήριξη μνήμης DDR5, οι νέοι επεξεργαστές της Intel φέρουν έναν επανασχεδιασμένο ελεγκτή μνήμης ο οποίος μπορεί δυναμικά να ρυθμίσει την συχνότητα και την τάση ανάλογα το φόρτο εργασίας, τον ενεργειακό φάκελο και άλλες παραμέτρους. Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε να κάνουμε με κάποιον τύπο «αυτόματου overclocking» στη μνήμη ανάλογα τις συνθήκες (π.χ. θερμοκρασία) και το είδος εργασίας. Δυστυχώς, αν και η Intel αναφέρθηκε σε «Enhanced Overclocking Support» δεν παρείχε περισσότερες διευκρινήσεις σχετικά. Όσον αφορά στην mobile κατηγορία θα υποστηρίζεται μνήμη LPDDR5-5200.
Οι επεξεργαστές στις κατηγορίες Mobile και Ultra Mobile θα κάνουν χρήση σχεδιασμού BGA type-3 και BGA type-4 αντίστοιχα. Στην πρώτη περίπτωση ο στόχος του TDP κυμαίνεται μεταξύ 28W και 45W με 6 πυρήνες P και 8 πυρήνες E και βεβαίως με iGPU και υποστήριξη για PCIe 5.0 και DDR5/ LPDDR5. Στη δεύτερη περίπτωση και στην κατηγορία Ultra Mobile έχουμε να κάνουμε με επεξεργαστές με 2 πυρήνες P και 8 πυρήνες E. Φυσικά, και στις δύο πλατφόρμες θα υποστηρίζεται και μνήμη DDR4 αλλά και Thunderbolt 4.
insomniagr
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου