ειδήσεις

Μικροσκοπικά ρομποτάκια χορηγούν φάρμακα μέσα στην πηγή του προβλήματος

 


Τα τελευταία χρόνια πολλές ερευνητικές ομάδες προσπαθούν να δημιουργήσουν μικροσκοπικά ρομποτάκια τα οποία θα εισέρχονται μέσα στο σώμα ενός ασθενούς και θα πηγαίνουν στα σημεία που υπάρχει το πρόβλημα χορηγώντας εκεί την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της.

Τέτοια ρομποτάκια δημιούργησε και η αμερικανική εταιρεία Weinberg Medical Physics. Τα ρομποτάκια που ονομάζονται MANiACs ελέγχονται από ένα εξωτερικό μαγνητικό πεδίο για να κινηθούν μέσα στον οργανισμό του ασθενούς και να χορηγήσουν τα φάρμακα στην πηγή του προβλήματος. Η χρήση αυτών ή γενικότερα τέτοιου είδους ρομπότ θα προσφέρει πολύ σημαντικές υπηρεσίες ειδικά σε περιπτώσεις όπου η χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής πρέπει να γίνει σε σημεία που με τους συμβατικούς τρόπους δεν είναι εύκολο να φτάσουν τα φάρμακα και υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι παρενεργειών.

Τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών αυτών των ρομπότ σε ποντίκια είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και παρουσιάζονται στην επιθεώρηση «Frontiers in Robotics and Ai». Οι ερευνητές επέλεξαν την μέθοδο του μαγνητικού ελέγχου των ρομπότ επειδή κρίνεται ως η πιο ασφαλής και δεν υπάρχει κάποιου είδους αλληλεπίδραση με τους ιστούς. «Η παροχή φαρμάκων από το στόμα ή ενδοφλεβίως σε περιπτώσεις όπως καρκινικοί όγκοι ή νευρολογικές ασθένειες είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά περιοχές του σώματος και του νευρικού συστήματος που δεν σχετίζονται με το πρόβλημα. Η στοχευμένη  παροχή φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της αγωγής και σε περιορισμό των παρενεργειών» αναφέρει ο Λαμάρ Μάιρ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που έκανε τα πειράματα με τα MANiACs.

Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια οι ερευνητές και δεν αναμένεται να γίνουν σύντομα δοκιμές σε ανθρώπους οι ερευνητές έχουν ήδη κάνει προσομοιώσεις για την λειτουργία των MANiACs στον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να έχουν μια εικόνα των δυσκολιών που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όταν έρθει εκείνη η ώρα. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

About Freegr network

Από το Blogger.