Χρονιά – ρεκόρ για την επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, αποδεικνύεται μέχρι στιγμής το 2021, με έναν εντυπωσιακό αριθμό κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals) να επενδύουν χρήματα σε startups κρυπτονομισμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του BlockArabia.com, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων έχουν συγκεντρώσει χρηματοδότηση, ύψους 12,4 δισ. δολαρίων, η οποία ξεπερνά τη χρηματοδότηση που είχαν αντλήσει αθροιστικά τα τρία τελευταία χρόνια.
Ειδικότερα, η επενδυτική δραστηριότητα στις εταιρείες crypto έφτασε σε αριθμό – ρεκόρ επενδύσεων το β΄ τρίμηνο του 2021, ενώ αυξήθηκε κατά 327% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας Crunchbase (κορυφαία διεθνής πλατφόρμα για την εύρεση επιχειρηματικών πληροφοριών σχετικά με ιδιωτικές και δημόσιες εταιρείες), στη διάρκεια του 2018, οι νεοσύστατες εταιρείες κρυπτονομισμάτων συγκέντρωσαν 4 δις. δολάρια σε κύκλους χρηματοδότησης, με το σωρευτικό ποσό αντληθέντων κεφαλαίων να φθάνει τα 7,9 δις. δολάρια.
Το 2019, ωστόσο, η επενδυτική δραστηριότητα μειώθηκε, με τη συνολική αξία των επενδύσεων να υποχωρεί κατά 30% σε ετήσια βάση, μόλις σε 2,8 δισ. δολάρια.
Αν και πέρυσι, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, υπήρξε σημαντική επιβράδυνση της χρηματοδότησης από πλευράς των venture capital funds, η συνολική αξία των επενδύσεων στις startups κρυπτονομισμάτων ήταν ακόμα υψηλότερη από ό,τι το 2019, φτάνοντας στο ποσό των 3,6 δισ. δολαρίων. Μέχρι το τέλος δε του τέταρτου τριμήνου του 2020, το σωρευτικό ποσό χρηματοδότησης στις εταιρείες κρυπτονομισμάτων (σ.σ. από τη σύστασή τους) έφτασε παγκοσμίως τα 14,3 δις. δολάρια.
Το 2021, οι επενδυτές συρρέουν κυριολεκτικά στον τομέα των εταιρειών κρυπτονομισμάτων, με τις τελευταίες να συγκεντρώνουν περισσότερα κεφάλαια από ποτέ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, οι νεοσύστατες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά κρυπτονομισμάτων άντλησαν περίπου 6,1 δισ. δολάρια, περισσότερα από ό, τι το 2019 και το 2020 μαζί. Η έντονη επενδυτική δραστηριότητα συνεχίστηκε και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, με τις εταιρείες να συγκεντρώνουν άλλα 3,6 δισ. δολάρια. Οι στατιστικές δείχνουν ότι το β΄ τρίμηνο του 2021 ήταν επίσης το τρίμηνο με τον μεγαλύτερο αριθμό επενδύσεων σε startups κρυπτονομισμάτων, συγκεκριμένα 284 επενδύσεις στους τρεις μήνες (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο).
Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά κρυπτονομισμάτων άντλησαν άλλα 2,7 δις. δολάρια, με το σωρευτικό ποσό χρηματοδότησης να φτάνει στα 26,7 δις. δολάρια την περασμένη εβδομάδα, μια τεράστια αύξηση της τάξεως του 327% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν.
Οι crypto startups των ΗΠΑ συγκέντρωσαν 16,5 δις. δολάρια, 50% περισσότερο από τις ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρείες μαζί.
Ειδικότερα, οι στατιστικές δείχνουν ότι οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων των ΗΠΑ προηγούνται στη συνολική αξία των επενδύσεων, με 16,5 δισ. δολάρια σε γύρους χρηματοδότησης μέχρι στιγμής. Οι ασιατικές εταιρείες έφτασαν τα 4 δισ. δολάρια σε συνολική χρηματοδότηση μέχρι την περασμένη εβδομάδα, το ένα πέμπτο της αξίας των αμερικανικών, κατατάσσοντας την Ασία στη δεύτερη κορυφαία περιοχή παγκοσμίως. Ακολουθούν ευρωπαϊκές crypto startups με 3,7 δις. δολάρια, αντίστοιχα. Όπως προκύπτει από τις στατιστικές, οι εταιρείες crypto των ΗΠΑ συγκέντρωσαν 50% περισσότερα χρήματα από ό, τι οι ασιατικές και οι ευρωπαϊκές εταιρείες μαζί.
Αναλύοντας ανά είδος χρηματοδότησης, οι κύκλοι χρηματοδότησης της σειράς Β (σ.σ. πρόκειται για τη χρηματοδότηση των startups όταν αυτές έχουν ήδη εδραιωθεί σε πρώτο στάδιο και επιζητούν αύξηση μεριδίων αγοράς) προηγούνται με επενδύσεις αξίας 3,5 δισ. δολαρίων.
Η αρχική προσφορά νομισμάτων (σ.σ. πρόκειται για το λεγόμενο Initial Coin Offering δηλ. τη χρηματοδότηση ενός project διαδικτυακά από διάφορους μεγάλους και μικρούς επενδυτές, με άλλα λόγια ένα crowdfunding με κρυπτονόμισμα) κατατάχθηκε ως ο δεύτερος πιο δημοφιλής τρόπος για την άντληση νέου κεφαλαίου, με συνολική χρηματοδότηση 3,3 δισ. δολαρίων.
Οι γύροι χρηματοδότησης της σειράς Α (σ.σ. χρηματοδότηση μιας καλής επιχειρηματικής ιδέας με προοπτική κερδοφορίας) έχουν αποφέρει έως τώρα περίπου 3,1 δισ. δολάρια στις εταιρείες κρυπτονομισμάτων. Ακολουθούν οι μετατρέψιμοι τίτλοι (Convertible notes) και οι κύκλοι χρηματοδότησης της σειράς C (σ.σ. χρηματοδότηση ήδη επιτυχημένων startups, οι οποίες επιδιώκουν μεγαλύτερη επέκταση σε προϊόντα και αγορές, ακόμη και μέσω εξαγορών άλλων εταιρειών) με 2,5 δισ. δολάρια το καθένα, αντίστοιχα.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου