freegr

Η ASUS θέλει mainboard της Windows 11-ready με νέα BIOS updates

 


Η ASUS ετοιμάζεται για το επίσημο λανσάρισμα των Windows 11 και για αυτό το λόγο διέθεσε νέες ενημερώσεις BIOS για διάφορα mainboard που βασίζονται σε ποικιλία από chipsets, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που υποστηρίζουν τους επεξεργαστές Intel Kaby Lake από το 2017.

Η γνωστή Ταϊβανέζικη εταιρεία διέθεσε BIOS updates για μεγάλο αριθμό mainboard της, τόσο για την πλατφόρμα της AMD όσο και για την πλατφόρμα της Intel, με τις ενημερώσεις να ενεργοποιούν αυτόματα την υποστήριξη TPM όπου βεβαίως είναι αυτό δυνατό.

Ένα TPM ή αλλιώς Trusted Platform Module είναι απαραίτητο σύμφωνα με τις ελάχιστες απαιτήσεις των Windows 11 για να καταστεί δυνατή η καθαρή εγκατάσταση τους ή η αναβάθμιση του υπολογιστή σας από παλαιότερο λειτουργικό σύστημα της Microsoft.

Πρόκειται για μία απαίτηση που προκάλεσε σύγχυση μεταξύ των χρηστών καθώς πολλοί αντιλήφθηκαν ότι είτε το PC τους δεν διέθετε το σχετικό module ασφαλείας -αλλά διέθετε τους σχετικούς ακροδέκτες για την εγκατάσταση του- είτε ανακάλυψαν ότι η σχετική επιλογή δεν ήταν ενεργοποιημένη εξ ορισμού στο BIOS τους ή ακόμα και ανακάλυψαν ότι διέθετε διαφορετική ονομασία (π.χ. PTT ή PSP fTPM κ.λπ.). Η εφαρμογή που διέθεσε επίσης η Microsoft (Upgrade Checker) δεν βοήθησε ιδιαίτερα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, στο να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, οπότε είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό που πολλοί κατασκευαστές mainboards μπαίνουν στην διαδικασία να έχουν ενεργοποιημένη εξ ορισμού την σχετική επιλογή για το TPM στα νέα BIOS updates ώστε να μην είναι απαραίτητο για τους χρήστες να «ψάχνονται» στο BIOS με τις τόσες ρυθμίσεις.

Αν και η ASUS σκοπεύσει να υποστηρίξει τα Windows 11 με μεγάλο αριθμό mainboards, δεν έχει ακόμα διαθέσει BIOS update για κάθε mainboard της ακόμα. Η ιστοσελίδα Neowin εντόπισε μία λίστα με όλα τα mainboards της ASUS που είναι συμβατά με τα Windows 11, οπότε εφόσον το σύστημα σας βασίζεται σε κάποιο mainboard της ASUS μπορείτε να ελέγξετε τη σχετική λίστα για να διαπιστώσετε αν το mainboard σας είναι συμβατό ή αν χρειάζεται να περιμένετε λίγο ακόμη για την σχετική ενημέρωση του BIOS. Αν από την άλλη έχετε αγοράσει ένα «έτοιμο σύστημα» και δεν είστε σίγουροι για τον τύπο της μητρικής στο εσωτερικό του, μπορείτε να βρείτε το μοντέλο κάνοντας δεξί κλικ στην «Έναρξη» και μετά «Εκτέλεση» πληκτρολογώντας msinfo32 και πατώντας «Enter». Εκεί θα βρείτε τον Κατασκευαστή βασικής πλακέτας (π.χ. ASrock) και από κάτω την Έκδοση βασικής πλακέτας (π.χ. A300M).  

Η ASUS δεν είναι η μοναδική εταιρεία βεβαίως που θα προσφέρει υποστήριξη στα Windows 11, με τις GigabyteASRockBiostar και MSI να έχουν όλες τους δημιουργήσει λίστες με τα mainboards τους που είναι συμβατά με τα Windows 11. Για την ώρα δεν γνωρίζουμε πότε η Microsoft σκοπεύει να διαθέσει τα νέα Windows 11 ως δωρεάν αναβάθμιση στα Windows 10 ωστόσο λέγεται ότι αυτό αναμένεται να γίνει από τον Οκτώβρη αν όχι κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών. insomniagr

About Freegr network

Από το Blogger.