ειδήσεις

Η AMD ξεπερνά την Intel με τους επεξεργαστές RYZEN

Σε μία εκδήλωση που πραγματοποίησε με την ονομασία New Horizon, η AMD παρουσίασε -και παράλληλα πραγματοποίησε επίδειξη- τους ολοκαίνουριους επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ZEN, με την επίσημη ονομασία RYZEN.
Η AMD ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στα chips αρχιτεκτονικής ZEN περίπου τέσσερα χρόνια πριν, το 2012, με στόχο να προσφέρει μία εξαιρετική πρόταση στους καταναλωτές. Η εταιρεία έβαλε στόχο να σχεδιάσει ένα υψηλής απόδοσης chip, με πρώτο μέλημα να αυξήσει το IPC (Instructions per Cycle) κατά 40% σε σχέση με τη προηγούμενη αρχιτεκτονική, έχοντας τους ίδιους ενεργειακούς περιορισμούς.
 Επίσης, έβαλε στόχο την κατασκευή ενός έξυπνου chip, που θα μπορούσε να αισθάνεται και να προσαρμόζεται στο περιβάλλον και στις εφαρμογές που τρέχουν στο σύστημα, ώστε να βελτιώνεται σε απόδοση με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με την AMD, η αρχιτεκτονική ZEN σήμερα καλύπτει και με το παραπάνω τους στόχους που έθεσε, με το πρώτο chip του είδους να αναμένεται πρώτα για την αγορά desktop PC.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η CEO της AMD, Dr. Lisa Su, είπε στην εκδήλωση New Horizon, ότι η εταιρεία σκέφτηκε να την ονομάσει έτσι για να αντικατοπτρίζει το όραμα της στον κλάδο των υπολογιστών: την παρουσίαση μίας ολοκαίνουριας τεχνολογίας επεξεργαστή, που θα οδηγήσει τους πελάτες της σε ένα νέο ορίζοντα για το computing.

Ο στόχος της εταιρείας είναι η άμεση σύνδεση με τους φίλους και τους φανατικούς που αγαπούν το PC gaming, κάνοντας αυτό που κάνει καλύτερα: να ξεπερνάει τα όρια στην απόδοση, στην ισχύ και στα καρέ το δευτερόλεπτο. Η AMD επίσης δήλωσε μέσω της Dr. Lisa Su ότι ανανέωσε την πίστη της στο gaming, αφού το τελευταίο βρίσκεται στο DNA της.

Η AMD επιβεβαίωσε ότι οι επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ZEN θα έχουν την ονομασία RYZEN. Η εταιρεία θα κυκλοφορήσει για την πλατφόρμα desktop αρχικά ένα μοντέλο με οκτώ πυρήνες που θα υποστηρίζει δεκαέξι νήματα (8-core, 16-threads) μέσω της τεχνολογίας SMT (Simultaneous Μultithreading) και το οποίο θα έχει base clock λίγο υψηλότερο από τα 3,4GHz καθώς και 20MB συνολικής cache.

Η AMD στην εκδήλωση New Horizon πραγματοποίησε επίδειξη του chip σε συνδυασμό με τη νέα πλατφόρμα AM4 της εταιρείας, τοποθετώντας το απέναντι από τον Intel Core i7-6900K στην stock συχνότητα λειτουργίας του (3,2GHz) και με το χαρακτηριστικό Turbo Boost ενεργοποιημένο.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η απόδοση του νέου chip της AMD στο benchmark Blender ήταν παρόμοια με εκείνη του αξίας $1100 κορυφαίου chip της Intel, με την εταιρεία, και πιο συγκεκριμένα την Dr. Lisa Su να κρατάει για την ώρα κρυφά τα χαρτιά της σχετικά με την τιμή του νέου μοντέλου RYZEN της εταιρείας. Αυτό πάντως που έκανε εντύπωση, είναι ότι η απόδοση αυτή επετεύχθη με TDP μικρότερο κατά 45W –στα 95W αντί 140W- σε σύγκριση με τον κορυφαίο επεξεργαστή της Intel.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Σε ένα άλλο τεστ, και πιο συγκεκριμένα στο Handbrake, ο επεξεργαστής RYZEN της AMD αποδείχτηκε ταχύτερος του Intel Core i7-6900K πραγματοποιώντας το transcoding ενός video σε 54 δευτερόλεπτα έναντι 59 δευτερολέπτων. Στο Battlefield 1 και σε ανάλυση 4K –με τους δύο επεξεργαστές μάλιστα να συνοδεύονται από την ταχύτερη GPU της αγοράς, την Nvidia TITAN X- η λύση της AMD είναι σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρείας ταχύτερη (δεν έδειξε τα fps στο demo).

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η Αμερικάνικη εταιρεία επίσης έκανε γνωστή την βασική τεχνολογία που βρίσκεται στην καρδιά των επεξεργαστών RYZEN, και η οποία έχει την ονομασία SenseMI. Η τεχνολογία SenseMI περιλαμβάνει ένα “νευρωνικό δίκτυο τεχνητής νοημοσύνης” που η AMD ονομάζει “Neural Net Prediction”, και το οποίο μαθαίνει να προβλέπει τον μελλοντικό δρόμο που θα ακολουθήσει μία εφαρμογή με βάση τον παρελθοντικό τρόπο λειτουργίας της.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη Εικόνα

Επίσης περιλαμβάνει το χαρακτηριστικό Smart Prefetch που τροφοδοτείται από το Neural Net Prediction, προβλέποντας τα δεδομένα που πρόκειται να απαιτήσει μία εφαρμογή, ώστε να είναι έτοιμα όταν απαιτηθούν (οι βελτιώσεις σε αυτά τα στοιχεία αποτελούν το ένα τέταρτο της αυξημένης απόδοσης των επεξεργαστών RYZEN σύμφωνα με την Dr. Lisa Su).

Δημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η AMD επίσης ανακοίνωσε και άλλα δύο νέα χαρακτηριστικά των επεξεργαστών RYZEN, τα “Pure Power” και “Precision Boost”. Πρόκειται για περισσότερους από εκατό αισθητήρες υψηλής ακρίβειας της τάσης, της έντασης του ρεύματος, της θερμοκρασίας και άλλων παραγόντων για την βέλτιστη λειτουργία των επεξεργαστών του είδους -όσον αφορά την τάση λειτουργίας, τη συχνότητα λειτουργίας, την κατάσταση λειτουργίας- με την μικρότερη δυνατή κατανάλωση, ελέγχοντας και το παραμικρό τμήμα του chip ανεξάρτητα. Η AMD επίσης ανακοίνωσε και το χαρακτηριστικό “Extended Frequency Range”, μία λειτουργία αύξησης της απόδοσης (boost) που λαμβάνει υπόψη την θερμοκρασία λειτουργίας ανά πάσα στιγμή, αυξάνοντας αυτόματα για παράδειγμα τη συχνότητα λειτουργίας του chip όσο πέφτει η θερμοκρασία του συστήματος.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Επεξεργαστές RYZEN θα κυκλοφορήσουν τόσο για υπολογιστές desktop όσο και για φορητούς υπολογιστές με την εταιρεία να επιβεβαιώνει ότι κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.

About Freegr network

Από το Blogger.