τεχνολογία

AMD RYZEN: 8 πυρήνες, 16 threads, 3,4GHz+ συχνότητα λειτουργίας

H AMD θα κάνει μια πρώτη παρουσίαση σήμερα των νέων της επεξεργαστών αρχιτεκτονικής Zen και ήδη διέρρευσαν στο διαδίκτυο κάποια από τα slides της παρουσίασης της εταιρίας. Τα slides μας δίνουν μερικές πρώτες πληροφορίες για τα καινούρια χαρακτηριστικά και τεχνολογίες του μοντέλου των οκτώ πυρήνων, που θα κυκλοφορήσει στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Ξεκινώντας από το όνομα και με βάση τα slides, η AMD έχει επιλέξει το RYZEN για να χρησιμοποιήσει ως εμπορική ονομασία για τους νέους της επεξεργαστές αρχιτεκτονικής Zen. Το κορυφαίο μοντέλο, το οποίο θα απευθύνεται στον τελικό καταναλωτή και τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, θα διαθέτει 8 πυρήνες και θα είναι σε θέση να διαχειριστεί ταυτόχρονα 16 threads, χάρη σε τεχνολογία αντίστοιχη με το HyperThreading της Intel. Η cache συνολικά θα φτάνει τα 20MB, με 512KB L2 cache, αποκλειστική για κάθε Zen πυρήνα και 8MB L3 cache για κάθε μία τετράδα αυτών (8x 512 KB L2 + 2x 8 MB L3 = 20MB).
Η συχνότητα λειτουργίας θα είναι τα 3,4GHz+. Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά των νέων επεξεργαστών θα είναι η τεχνολογία Extended Frequency Range ή αλλιώς XFR. Χάρη στην τεχνολογία αυτή ο επεξεργαστής θα υποστηρίζει αυτόματο overclocking το οποίο θα εξαρτάται από το σύστημα ψύξης που θα χρησιμοποιείται. Ο επεξεργαστής θα υπερχρονίζει αυτόματα, χωρίς ο κάτοχός του να χρειάζεται να κάνει κάτι ο ίδιος. Δύο νέες τεχνολογίες, οι Pure Power και Precision Boost, αναλαμβάνουν τον λεπτομερή έλεγχο της συχνότητας λειτουργίας και του voltage του επεξεργαστή, ώστε να επιτυγχάνεται η υψηλότερη δυνατή ταχύτητα εκτέλεσης, με την χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση του επεξεργαστή, καθώς αυτός εκτελεί εργασίες.
Η τεχνολογία Pure Power αναλαμβάνει τον έλεγχο της θερμοκρασίας, της ταχύτητας και του voltage του επεξεργαστή, σε real time, για την όσο το δυνατόν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, χωρίς την απώλεια επιδόσεων. Η τεχνολογία Precision Boost από την άλλη, αναλαμβάνει να παρέχει τις βέλτιστες επιδόσεις, με on the fly αλλαγές της συχνότητας του επεξεργαστή, χωρίς καθυστερήσεις και σε βήματα των 25MHz, χωρίς αύξηση της κατανάλωσης. Οι δύο αυτές τεχνολογίες αξιοποιούν ειδικούς αισθητήρες που βρίσκονται ενσωματωμένοι εντός του επεξεργαστή, σε μια συνεχή κλειστή διαδικασία την οποία ελέγχει η μονάδα Infinity System Management.

About Freegr network

Από το Blogger.