ειδήσεις

“Πόλεμος” Apple – Ε.Ε. γιατί δεν πλήρωνε εφορία

Η Apple αποφάσισε να ασκήσει έφεση στην απόφαση της Ε.Ε. να της χρεώσει 14 δισ. δολάρια για φόρους, ποσό που αποτελεί ρεκόρ. 
 H Apple θεωρεί ότι το ποσό των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι υπερβολικό, εκτιμώντας ότι δεν ανταποκρίνεται στην καθημερινή επιχειρηματική πραγματικότητα. Κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υπέρβαση των ορίων πέρα από τα επιχειρηματικά ειωθότα και σημειώνει ότι θα προσπαθήσει να εφεσιβάλει την απόφαση της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, θεωρεί ότι η Apple ωφελήθηκε έντονα από το φορολογικό καθεστώς της Ιρλανδίας, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο να πληρώσει όλους τους φόρους που της αναλογούσαν.
Η Apple είχε τζίρο 200 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 10 χρόνια από τη δραστηριότητά της στην Ευρώπη, για τα οποία πλήρωσε φόρο σε ποσοστό 3,8%, σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters. Αυτό θεωρήθηκε ότι είναι ισάξιο με την προνομιακή μεταχείριση από την Ε.Ε., η οποία αποφάσισε να επιβάλλει την μεγάλη αυτή χρηματική ποινή στην Apple. H Ιρλανδία αντιδρά στην απόφαση της Ε.Ε., αλλά η Επίτροπος Margrethe Vestager, η οποία είναι υπεύθυνη για ζητήματα ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά θεωρεί ότι το καθεστώς φορολόγησης της Apple ήταν τόσο προνομιακό που είχε φτάσει το 2014 να της αναλογεί φορολογική επιβάρυνση της τάξης του 0,005%. Μένει να δούμε πώς θα προχωρήσει η εν λόγω υπόθεση, η οποία θα περάσει υποχρεωτικά μέσα από την δικαστική αίθουσα. Το σίγουρο είναι ότι η διαμάχη Apple και Κομισιόν θα έχει αρκετές εξελίξεις.

About Freegr network

Από το Blogger.