τεχνολογία

Emoji αντί για ομιλία στα κινητά

Σχεδόν παλαιομοδίτικο μοιάζει πλέον όταν κάποιος μιλά στο κινητό του. Τόσο οι ενήλικες, όσο και οι ανήλικοι επικοινωνούν όλο και συχνότερα με μηνύματα που στέλνουν μέσω ειδικών εφαρμογών στο διαδίκτυο. Ο καθηγητής ψηφιακών μέσων στο Πανεπιστήμιο του Μανχάιμ Γκέραλντ Λέμπκε δηλώνει πως «όλες οι εκθέσεις δείχνουν ότι η χρήση του τηλεφώνου υποχωρεί. Μιλάμε πλέον κατά μέσο όρο 7 λεπτά τη μέρα στο τηλέφωνο. Μάλιστα στην ηλικιακή ομάδα μέχρι τα 17 η ομιλία στο κινητό είναι σχεδόν ανύπαρκτη. 
Οι περισσότεροι στέλνουν μόνο μηνύματα». Για τον 15χρονο συγγραφέα Ρόμπερτ Κάμπε, ο οποίος πρόσφατα δημοσίευσε το βιβλίο "What´s up Mama" η εξέλιξη αυτή είναι απολύτως φυσιολογική: «Συναισθήματα δεν εκφράζονται πια μέσω ομιλίας, αλλά μέσω emojis ("φατσούλες"), τα μικρά εικονίδια που αποτυπώνουν θυμό, χαρά ή και έκπληξη. Μετά υπάρχουν και τα selfies ή τα βίντεο». Σύμφωνα με τον σύνδεσμο γερμανικών ψηφιακών επιχειρήσεων Bitkom 54 εκ. Γερμανοί από τα 14 και πάνω έχουν κινητά με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μέσα σε μια δεκαετία τα κινητά αυτά καθιερώθηκαν και έγιναν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των περισσότερων Γερμανών. Ο καθηγητής Γκέραλντ Λέμπκε προειδοποεί ωστόσο ότι «η ψηφιακή τεχνολογία παραγκωνίζει τις κοινωνικές σχέσεις και αποδυναμώνει την προσωπικότητα των νέων». Ο ειδικός εκτιμά ότι δεν υφίσταται πλέον διάλογος μεταξύ των νέων, αλλά απλά μηνύματα που αφορούν κυρίως το «εγώ»: Η απουσία διαλόγου και επιχειρημάτων οδηγεί συχνά σε πλήθος παρεξηγήσεων ακόμα και σε mobbing». 
Το ίντερνετ δεν είναι μόνο παιχνίδι 
Ο Κρίστοφ Έρντμαν, του οποίου η εταιρία ειδικεύεται στην κωδικοποίηση τηλεπικοινωνιών επισημαίνει ότι πολλοί νέοι παραδίδονται στην πολιορκία της μόνιμης δικτύωσης, δημοσιεύουν πρόθυμα ευαίσθητα δεδομένα τους και εκτίθενται έτσι σε γνωστούς και αγνώστους που δεν έχουν οπωσδήποτε καλό σκοπό. Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο νεαρός συγγραφέας Ρόμπερτ Κάμπε: «Οι νέοι θα πρέπει να σκεφθούν αν αυτό που αβίαστα και άκριτα ανεβάζουν στο διαδίκτυο, θα τους αρέσει και μετά από ένα ή δύο χρόνια. 
Παράλληλα προτείνει στους γονείς να ενημερωθούν πως επικοινωνούν τα παιδιά τους και να τα ενημερώσουν για τους όποιους κινδύνους. Παρά το νεαρό της ηλικία τους ο 15χρονος συμφωνεί με άλλους ειδικούς ψηφιακών τεχνολογιών που προτείνουν σε γονείς να επικοινωνούν με τα παιδιά τους μέσω της προσωπικής επαφής και όχι με κινητά. Και αυτό διότι, όπως λένε, οι νέοι αποζητούν την προσοχή των συνομιλητών τους, την οποία δεν θα λάβουν σε καμία ομάδα chat. Έτσι δίνεται στους γονείς η ευκαιρία να βοηθήσουν τα παιδιά στην συνειδητοποίηση ότι το διαδίκτυο και οι δυνατότητες που μας προσφέρει απλόχερα και, στις περισσότερες περιπτώσεις, δωρεάν δεν είναι μόνο παιχνίδι.

About Freegr network

Από το Blogger.