τεχνολογία

FREEGR ΘΕΜΑ: Τα ρομπότ εισβάλλουν και στο κρεβάτι...

ΘΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ SPECIES, DEMOLITION MAN ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ;
Ήδη γίνεται λόγος για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Αυτή εκτιμάται ότι θα έρθει με… ρομποτική μορφή και θα φέρει την αυτοματοποίηση σε πολλούς και σημαντικούς τομείς της ζωής μας, όπως η εργασία, αλλάζοντάς την άρδην κι όχι πάντα προς το καλύτερο. Μπορεί όμως να επηρεάσει και τη σεξουαλική μας ζωή; Τα ρομπότ του σεξ έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, σε πρώιμες μορφές. Κι όχι μόνο αυτά αλλά και τηλε - δονητές που επιτρέπουν σε ερωτικούς συντρόφους να παρέχουν ευχαρίστηση ο ένας στον άλλο από μακριά και gadgets ή apps εικονικής πραγματικότητας που δεν θα επιτρέπουν πια στη χαμηλή αυτοπεποίθηση ή τις σωματικές δυσλειτουργίες ή ακόμη και στους ίδιους τους νόμους της φυσικής να γίνουν εμπόδιο στην υλοποίηση των φαντασιώσεων. Παράλληλα όμως, όπως αναφέρει το Tvxs, υπάρχει ένας κίνδυνος: Οι άνθρωποι να παραιτηθούν εξ’ ολοκλήρου από τις ανθρώπινες ερωτικές σχέσεις. 
Σύζυγος ρομπότ; 
Η ιστορία που ξεκίνησε από τα κινέζικα μίντια και κάνει το γύρο του κόσμου ενός Κινέζου επιστήμονα τεχνητής νοημοσύνης που αφού δεν μπόρεσε να βρει μια σύζυγο, δημιούργησε μία ρομποτική και την «παντρεύτηκε» είναι τουλάχιστον θλιβερή. Κι αν ο εν λόγω επιστήμονας θα μπορούσε να αποτελεί απλά μια μεμονωμένη περίπτωση, ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι σχέσεις μεταξύ ρομπότ και ανθρώπων θα γίνουν πιο συχνές στα χρόνια που έρχονται. Ο Δρ. Ντέιβιντ Λέβι, ειδικός των ρομπότ και συγγραφέας του βιβλίου «Η αγάπη και το σεξ με τα ρομπότ», δήλωνε τον περασμένο Δεκέμβρη σε σχετικό συνέδριο στο Πανεπιστήμιο το Λονδίνου ότι «το σεξ με τα ρομπότ θα γίνει πιο ευχάριστο απ’ ότι με τους άλλους ανθρώπους, λόγω της εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης. Τα ρομπότ θα είναι πιο ελκυστικά και ο πρώτος γάμος θα γίνει πριν κι όχι μετά το 2050».
 Σύμφωνα με έρευνα που έγινε επιτόπου στο συνέδριο το 40% των ανδρών θα μπορούσαν να δουν τον εαυτό τους να αγοράζει ένα ρομπότ του σεξ στο εγγύς μέλλον. Μια άλλη παρουσίαση που έγινε, έδειξε ότι αν δεν είναι προσεκτικοί, το ακούραστο ρομπότ θα μπορούσε να θέσει στο περιθώριο τις πραγματικές συντρόφους τους. Από το συνέδριο όπως είναι φυσικό δεν έλειπαν οι διαμάχες. Ο Λέβι είναι από τους υποστηρικτές των σχέσεων με ρομπότ και υποστηρίζει ότι θα βοηθούσε πολλούς ανθρώπους που διαφορετικά θα μπορούσαν να καταλήξουν «κοινωνικά απροσάρμοστοι, απόβλητοι ή και χειρότερα». «Αντίπαλος» η Βρετανίδα καθηγήτρια Κάθλιν Ρίτσαρντσον, συν-ιδρύτρια της Καμπάνιας εναντίον των Ρομπότ του Σεξ, που υποστήριξε ότι αυτά κάνουν την γυναίκα αντικείμενο. Επιπλέον τόνισε ότι είναι κακή ιδέα να πιστέψει κανείς ότι τα ρομπότ του σεξ θα βοηθήσουν παιδόφιλους και βιαστές να εκτοπίσουν τις σκοτεινές ορμές τους: «οι άνθρωποι που δεν μπορούν να δημιουργήσουν ανθρώπινες σχέσεις, χρειάζονται θεραπεία κι όχι κούκλες». 
Σεξ και τεχνητή νοημοσύνη 
Αν και τα ρομπότ που θα μοιάζουν πολύ πειστικά πια με ανθρώπους είναι δεκαετίες μακριά ακόμη, σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς, τα πρώτα ανθρωποειδή έχουν ήδη μπει στο παιχνίδι. Παράλληλα μικρότερες τεχνολογίες έχουν ήδη ενσωματωθεί στο διαδίκτυο. Ένα παράδειγμα είναι το Kissinger, μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που μεταδίδει… φιλιά μέσω μιας συσκευής που έχει σχήμα χειλιών. Οι δημιουργοί του ισχυρίζονται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όσους γνωρίζονται μέσω διαδικτύου - για να διαπιστώσουν την τεχνική επάρκεια του παρτενέρ - να βοηθήσει ζευγάρια εξ’ αποστάσεως να έρθουν σε επαφή ή να επιτρέψει σε γονείς που ζουν μακριά από τα παιδιά τους να τους τσιμπήσουν το μάγουλο. Υποστήριξαν δε, ότι μελλοντικά μια τέτοια συσκευή θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις κούκλες του σεξ, κάνοντάς τις να μοιάζουν πιο αληθινές ή θα επέτρεπε στους ανθρώπους να φιλήσουν τον σταρ των ονείρων τους! Μια γυναίκα που δοκίμασε την εφαρμογή στο συνέδριο για τα ρομπότ του σεξ στο Λονδίνο είπε πάντως ότι «το φιλί δεν ήταν… υγρό». Στη Βαρκελώνη, την πόλη που πρώτη δημιούργησε έναν οίκο ανοχής με κούκλες αντί για ιερόδουλες, δημιουργήθηκε επίσης και το πρώτο αντρόιντ που μπορεί να αποπλανηθεί μέσω ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Ο μηχανικός που το δημιούργησε κατακρίθηκε ότι στέλνει στον ανδρικό πληθυσμό λανθασμένα μηνύματα αναφορικά με τη συναίνεση στο σεξ. 
Τι λένε οι επιστήμονες 
Ο καθηγητής πληροφοριακών συστημάτων και ηθικής του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών της Ελβετίας, Όλιβερ Μπέντελ αναμένει ότι το «τέλειο ρομπότ του σεξ» θα μπορεί να διαβάσει κάθε επιθυμία του παρτενέρ του μέσα από τα μάτια σε μόλις 20 χρόνια από τώρα. Υποστηρίζει επίσης ότι αυτό θα μπορεί να βγει σε όλα τα σχήματα και μεγέθη κι όχι μόνο σε ανθρώπινη μορφή αλλά και σε πιο αφηρημένες φουτουριστικές μορφές ανάλογα με τις επιθυμίες του καθενός. Η Κάθλιν Ρίτσαρντσον, καθηγήτρια πανεπιστημίου και συν-ιδρύτρια της Εκστρατείας Ενάντια στα Ρομπότ του Σεξ, είναι αναμφισβήτητα κατά αυτής της τεχνολογίας και προειδοποιεί ότι ο αυνανισμός μπορεί έτσι να γίνει η κυρίαρχη μορφή της σεξουαλικής εμπειρίας μέχρι το 2050, χάρη στον καπιταλισμό που υποστηρίζεται από «ουτοπιστές της τεχνολογίας που εμπορευματοποιούν τις σχέσεις μας». 
Η προοπτική της έκρηξης του αυνανισμού δεν ανησυχεί υπερβολικά τον ειδικό επιστημονικό σύμβουλο Τσαρλς Μέλβιν Ες. «Όπως Γούντι Άλεν έχει από καιρό επισημάνει, είναι σεξ με κάποιον που αγαπώ», λέει. Ο Ες δεν πιστεύει ότι τα ρομπότ θα απειλήσουν πραγματικά την πρωτοκαθεδρία του ανθρώπου στις σχέσεις, λόγω της ανθρώπινης ανάγκης για αγάπη: «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι όποιος κατέχει και χρησιμοποιεί μια τέτοια συσκευή θα ξεχάσει - εκτός ίσως από πολύ προσωρινά και με τη βοήθεια αλκοόλ - ότι είναι απλώς μια μηχανή και ότι η επιθυμία και η φροντίδα είναι ψεύτικες». Παραδέχεται πάντως ότι η χρήση των ρομπότ του σεξ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «ηθική και συναισθηματική απαξίωση των δεξιοτήτων από την έλλειψη της έκθεσης» σε αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως «την υπομονή, την επιμονή, την ενσυναίσθηση και την συγχώρεση που απαιτείται σε μια πραγματική σχέση». «Αντίθετα το σεξ με ένα ρομπότ που θα σχεδιάζει και θα ελέγχει και την τελευταία λεπτομέρεια θα είναι κοινότοπα εύκολο χωρίς απαιτήσεις και προκλήσεις». Ο σύμβουλος σεξουαλικότητας και ψυχοθεραπευτής, Ίαν Κέρνερ, υποστηρίζει: «Θα μπορούσα να φανταστώ ζευγάρια να χρησιμοποιούν τέτοια τεχνολογία για να πραγματοποιήσουν φαντασιώσεις, όπως ένα τρίο, που δεν αισθάνονται άνετα να κάνουν με πραγματικούς ανθρώπους. Επίσης αν ο ένας σύντροφος έχει μεγαλύτερη λίμπιντο, κάτι τέτοιο θα του επέτρεπε να απολαμβάνει μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή χωρίς εκτροπές. Τα ρομπότ θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ζευγάρια να ξεφύγουν από την ρουτίνα και να κάνουν τη σχέση τους πιο πικάντικη ή να διατηρήσουν σχέσεις εξ αποστάσεως». Ο Τζόελ Σνελ, ερευνητής του Κίρκγουντ Κόλετζ, υποστηρίζει από την πλευρά του, ότι τα ρομπότ του σεξ θα είναι πάντα διαθέσιμα, δεν θα μπορούν να πουν όχι κι έτσι θα είναι εύκολο να δημιουργηθεί ή να διατηρηθεί ένας εθισμός. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποκτήσουν εμμονή με τον πάντα πιστό, πάντα ευχάριστο ρομπότ - εραστή τους. Το σεξ με ένα ρομπότ ίσως γίνει καλύτερο από το ανθρώπινο. Όπως πολλές άλλες τεχνολογίες αντικαθιστούν ανθρώπινες δραστηριότητες, έτσι και τα ρομπότ θα μπορούσαν να ξεπεράσουν την ανθρώπινη τεχνική». 
Ανησυχεί η βιομηχανία του σεξ; 
Η εικονικής πραγματικότητας πορνογραφία είναι ήδη διαδεδομένη και οι εργαζόμενοι στον τομέα του σεξ καλωσορίζουν τα ερωτικά παιχνίδια που επιτρέπουν στους πελάτες να αλληλεπιδρούν μαζί τους από μακριά και μέσω κάμερας. Η Σάρον Τζένινγκς, διευθύντρια του Δικτύου της Βιομηχανίας Σεξ της Νότιας Αυστραλίας, μιας περιοχής όπου η σεξουαλική εργασία απαγορεύεται, λέει ότι η τεχνολογία, όσο εξελίσσεται, θα επιτρέψει στους ανθρώπους της βιομηχανίας να παρακάμπτουν τους «δρακόντειους» νόμους. «Είναι αρκετά συναρπαστική η δυνατότητα να μπορείς να έχεις πρόσβαση σε πελάτες σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου η ανωνυμία είναι περιορισμένη. Οι άνθρωποι θα μπορούν όλο και περισσότερο να λειτουργούν ως εργαζόμενοι του σεξ στην δική τους κρεβατοκάμαρα και οι άλλοι άνθρωποι στο σπίτι να μην έχουν ιδέα». 
Η Τζένινγκς βλέπει δυνατότητες στα σεξουαλικά ρομποτικά παιχνίδια αλλά γελάει με την ιδέα ότι τα ρομπότ του σεξ θα μπορούσαν να εξαλείψουν τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία του σεξ. «Το να βλέπεις τον εργαζόμενο του σεξ είναι κάτι περισσότερο από μια απλή διεισδυτική σεξουαλική επαφή. Οι πελάτες θέλουν να τους αγκαλιάσεις και να τους αγγίξεις. Αν τα ερωτικά παιχνίδια μπορούσαν να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη επαφή θα είχα ανταλλάξει τον άντρα μου εδώ και χρόνια με μια σέλα - δονητή. Θα ήταν ακριβό σίγουρα αλλά όχι τόσο όσο ο σύζυγός μου».
 (Πηγή: Tvxs, φωτογραφία: AP Photo / Paul Sakuma)

About Freegr network

Από το Blogger.