athens

ΤΟ Δ.Ν.Τ. ΛΕΕΙ ΟΤΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΦΈΡΝΕΙ..ΜΝΗΜΟΝΙΑ-ΗΜΑΡΤΟΝ!

Μια από τις βασικότερες αιτίες για την συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων μοιάζει να είναι η πρόοδος της τεχνολογίας, σύμφωνα με νέα μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το γεγονός πως η τεχνολογική πρόοδος έχει απορροφήσει ένα κομμάτι από την πίτα των εισοδημάτων των εργαζομένων αποδεικνύουν άλλωστε και οι αριθμοί. 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, το μερίδιο της εργασίας στο εθνικό εισόδημα μειώθηκε στο 29% στις 50 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου από το 1991 έως και το 2014. Κι όπως αποδεικνύει η ανάλυση «η τεχνολογία έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αλλαγή των μετοχών της εργασίας στην πλεονότητα των χωρών». Δεύτερη κύρια συνιστώσα της μεταβολής του εισοδήματος είναι το κεφάλαιο. 
Όταν οι μισθοί αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι η παραγωγικότητα, το μερίδιο της εργασίας στο εισόδημα μειώνεται αφού οι ιδιοκτήτες του κεφαλαίου αποκομίσουν ταχύτερα όλο και περισσότερα κέρδη. Κάπως έτσι το το κεφάλαιο συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω την εισοδηματική ανισότητα, συμπεραίνει το ΔΝΤ. Τα συμπεράσματα της έρευνας του ΔΝΤ χαίρουν ιδιαίτερης σημασίας την ώρα που οι οικονομολόγοι παγκοσμίως ψάχνουν να βρουν τις πταίει για την υποτονική επί δεκαετίες αύξηση των μισθών. 
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποδεικνύει εδώ και καιρό το εμπόριο από χώρες όπως η Κίνα και το Μεξικό ως βασική αιτία για το πλήγμα που έχουν δεχτεί οι αμερικανοί εργαζόμενοι τονίζοντας ότι παράλληλα υποσκάπτει και τον μεταποιητικό τομέα της χώρας. Αντ' αυτού όμως η τεχνολογία μοιάζει να είναι ο κύριος οδηγός των εξελίξεων. Σύμφωνα με το World Economic Outlook, περίπου το ήμισυ της μείωσης μπορεί να αποδοθεί στην επίδραση της τεχνολογίας. Επιπλέον η μελέτη επισημαίνει πως η πρόοδος της τεχνολογίας έχει επιταχύνει την αυτοματοποίηση των εργασιών ρουτίνας με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αντικαθιστούν τους εργαζόμενους. 
Η παγκόσμια οικονομική ενοποίηση έχει επίσης συμβάλλει ενεργά στην εν λόγω μείωση των εσόδων των εργαζομένων σύμφωνα με το ΔΝΤ. Οι επιπτώσεις των αλλαγών στο μείγμα πολιτικής και στους θεσμούς είναι περιορισμένες, αν και όπως επισημαίνει το ταμείο είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς το ποσοστό της ύφεσης που σχετίζεται για παράδειγμα με την μείωση των συνδικάτων. Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει για την απειλή που εγείρει η συνεχώς αυξανόμενη χρήση των ρομπότ. Σύμφωνα με ένα έγγραφο των οικονομολόγων του Ταμείου το οποίο δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο, ελλοχεύουν «σοβαρές αρνητικές συνέπειες» στη διανομή του εισοδήματος εξαιτίας της αυτοματοποίησης. Μάλιστα προοικονόμησε κι ένα ακόμα πιο ακραίο σενάριο καθώς και της επιπτώσεις του: την εκδοχή της μοναδικότητας κατά την οποία το κεφαλαίο αναλαμβάνει το σύνολο της οικονομίας εξαιρώντας εξ ολοκλήρου την εργασία.

About Freegr network

Από το Blogger.